Hoera, een kitten in huis!

Welkom » Ziektepreventie » Pup of Kitten in huis » Hoera, een kitten in huis!

Je verwacht binnenkort een kitten in huis. Dan is het goed om te weten hoe je jouw kitten de beste start van zijn of haar leven kunt geven. Wij proberen hier de belangrijkste zaken alvast uit te leggen.

Uiteraard spreekt het voor zich dat je ook altijd voor een veilige omgeving moet zorgen. Schenk daarom goed aandacht aan gevaarlijke situaties, zoals open kiepramen en het introduceren van je kitten bij jouw andere katten en huisdieren. Een ongeluk zit immers vaak in een klein hoekje.


Voeding

Bij een kitten in huis is het belangrijk om aan een aantal zaken te denken.
Een nieuwsgierig kitten.

Als kittens van hun moeder gescheiden worden horen ze al vast voedsel gewend te zijn. Vraag aan de vorige eigenaar altijd na wat ze al gewend zijn zodat je daar rekening mee kunt houden. Als de kitten bijvoorbeeld nog geen brokjes heeft gehad kun je het beste blikvoeding geven. Het is overigens ook beter om altijd eerst dezelfde voeding te geven wat de kitten gewend is en geleidelijk over te schakelen op de voeding die je zelf wil gaan geven. Plotse verandering in voedsel kan namelijk vervelende spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Het beste wordt kittenvoeding gegeven. Dit bevat meer eiwitten en meer energie dan voeding voor volwassen katten, precies wat een kitten nodig heeft om lekker te kunnen groeien en veel te spelen. Bovendien zijn de grootte van de brokjes bij kittenvoedingen aangepast aan het gebit van de kitten, wat het kauwen natuurlijk vergemakkelijkt.

De kittenbrokjes mogen gerust de hele dag beschikbaar staan. Hoeveel een kitten dagelijks eet verschilt per kat. De richtlijnen op verpakkingen hoeven dus niet te kloppen. Zolang een kitten goed groeit neemt de kitten voldoende energie en voedingsstoffen op. Het kan dus nuttig zijn om de groei maandelijks op te volgen. Daarbij is het handig om in een groeikaart de groei bij te houden zodat gemakkelijk te zien is of de groei voldoende is.

Groeikaart voor kittens: hierop kun je de groei bijhouden.
Groeikaart voor kittens: hierop kun je de groei bijhouden.

Ontworming

Vrijwel alle kittens raken na geboorte via de moederpoes met spoelwormen besmet. Dit kan niet alleen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de kitten. Spoelwormen zijn namelijk ook voor mensen besmettelijk. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico om besmet te raken.

Het advies is daarom om een kitten twee weken na aankoop te ontwormen. Daarna dient de ontworming maandelijks tot en met de leeftijd van 6 maanden herhaald te worden. Op onze website is uiteraard alles over spoelwormen te lezen.


Gezondheidscontrole en vaccinatie

Regel bij de dierenarts alvast een afspraak voor de gezondheidscontrole van jouw kitten. Het kan zijn dat je kitten nog niet gevaccineerd is of nog niet alle entingen heeft gehad, daar kan dan ook meteen voor gezorgd worden.

Het algemeen advies binnen Nederland is dat alle katten, ongeacht hun levenswijze, tegen kattenziekte en niesziekte worden gevaccineerd. Momenteel ligt de vaccinatiegraad onder katten rond de 25%. Dat is heel laag, waardoor o.a. geregeld regionale uitbraken van kattenziekte onder kittens en volwassen katten voor kunnen komen. Meer informatie over de vaccinatie bij katten is hier te lezen.


Chip en registratie

Is je kitten al gechipt? Zo nee, dan kun je dat bij je dierenarts samen met de gezondheidscontrole en eventuele vaccinatie gelijktijdig laten doen.

Is je kitten wel gechipt? De dierenarts kan tijdens de gezondheidscontrole meteen de chip en het chipnummer controleren. Zorg er wel voor dat het chipnummer in een huisdierendatabase, zoals NDG, gekoppeld is aan jouw contactgegevens. Zonder een goede registratie is het niet mogelijk om contact op te nemen met de eigenaar wanneer een kat wordt gevonden en de chip afgelezen.


Tandenpoetsen

De beste en goedkoopste manier voor een levenslang gezond gebit bij jouw kat is, net zoals bij mensen, door dagelijks de tanden te poetsen.

Kittens kun je gemakkelijk leren wennen aan deze dagelijkse routine en dan zijn ze het tandenpoetsen al gewend wanneer het volwassen gebit rond de leeftijd van 3 maanden door komt. Op onze website is alles over tandenpoetsen te lezen.