Dracht bij de Teef

Welkom » Ziektepreventie » Fokadvies » Fokken met je hond » Dracht bij de Teef

Wanneer jouw teef gedekt is wil je natuurlijk de dracht bij de teef bevestigd zien. Alleen dan weet je immers of het ook een succesvolle dekking is geweest en of je een nestje pups kunt verwachten. Blijkt je hond zwanger te zijn, dan kun je het beste op tijd voorbereidingen treffen. We zullen dat hier gaan bespreken.


Hoe weet ik of mijn teef zwanger is?

Er zijn een aantal manieren om erachter te kunnen komen of je teef ook daadwerkelijk zwanger is. We noemen dat trouwens ook vaak drachtig bij dieren. Sommige methodes zijn meer betrouwbaar dan andere, we zullen ze hier bespreken.


Fysieke veranderingen

Soms kun je aan veranderingen bij de teef opmerken die kunnen wijzen op dracht. Op de volgende dagen van de dacht kun je het volgende bij je teef opmerken:

Een teef met opvallende melkklieren kan zwanger zijn.
Een teef met opvallende melkklieren kan zwanger zijn.

28e dag: mucoïde afscheiding aan de vulva
35e dag: toename van het lichaamsgewicht van de teef en toename van de omvang van de melkklieren
40e dag: de toegenomen buikomvang valt op
58e dag: melkproductie, gedragsveranderingen en verhoogde eetlust

Helaas is dit een weinig betrouwbare methode, aangezien een zwelling van de melkklieren, melkgifte, een verhoogde eetlust en gedragsveranderingen ook bij niet drachtige teven kan worden gezien. Deze teven zijn in dat geval schijnzwanger.


Abdominale palpatie

Tussen de 28-32e dag na de dekking, dat is dus zo ongeveer wanneer de zwangerschap op de helft is, kan een dierenarts een abdominale palpatie uitvoeren. De dierenarts drukt dan zachtjes in de buik van de teef om te voelen of er vruchtblaasjes in de baarmoeder aanwezig zijn.

Na dag 32 worden de vruchtblaasjes echter groter en lopen dan weer in elkaar over, zodat de vruchtblaasjes in de buik niet meer te herkennen zijn. Komt men dus te laat voor een drachtdiagnose, dan dient met een andere methode de dracht vastgesteld te worden.

Vanaf dag 45 kan door verbening van het skelet van de ongeboren pups echter wel weer door palpatie van de buik een dracht vastgesteld worden.


Zwangerschapstest

Ook voor honden bestaan er zwangerschapstesten. Hiervoor wordt echter, in plaats van urine, het bloed onderzocht op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon relaxine.

Dit hormoon wordt vanaf dag 20 van de dracht door de placenta geproduceerd en kan daardoor de dracht al in een vroeg stadium vaststellen. Soms kan een dergelijke test een vals negatieve uitslag geven. Dit komt doordat de test dan te vroeg is uitgevoerd. In dat geval dient een vroege negatieve uitslag voor de zekerheid 8 dagen later nogmaals herhaald te worden.


Medische beeldvorming

Met röntgenfoto’s kan vanaf dag 45 de dracht vastgesteld worden. Met echografie kan een zwangerschap bij de teef eerder gesteld worden namelijk, net zoals de relaxinetest, vanaf dag 20 van de dracht.


De betrouwbaarste methode om dracht bij jouw teef vast te stellen is door vanaf 20 dagen na de dekking een echo van de buik te laten maken. Wil je echt zeker weten hoeveel pups er geboren gaan worden? Dan kun je het beste vanaf de 45e dag van de dracht een röntgenfoto van de buik laten maken. Tijdens de echo kan ook geprobeerd worden om het aantal pups te tellen, maar de kans is groot dat een pup dubbel geteld of gemist wordt.

Met echo kan de dracht bij de teef na dag 20 vastgesteld worden.
Met echo kan de dracht bij de teef na dag 20 vastgesteld worden.

Hoe lang duurt de dracht bij een teef?

Wanneer bekend is dat jouw teef zwanger is wil je natuurlijk ook weten wanneer je kunt verwachten dat de pups geboren gaan worden. Zo kun je ervoor zorgen dat alle voorbereidingen op tijd klaar zijn en weet je ook wanneer het te lang duurt zodat je tijdig medische zorg kunt vragen.


Geteld vanaf de dekdatum

De drachtlengte, gemeten na de eerste dekking, is gemiddeld 63 dagen, maar varieert tussen 57 en 72 dagen. Dat is een grote variatie voor een dergelijke korte drachtduur!

De lengte van de dracht is afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje. Hoe groter het nest, hoe eerder de pups in foetale nood zullen komen en hoe korter de drachtduur dus zal zijn. Kleinere nesten kennen dus vaak een langere draagtijd, terwijl grotere nesten vaak een kortere draagtijd kennen.

Van een te lange drachtduur is sprake wanneer bij een dracht van 1 tot 2 pups de zwangerschap langer dan 76 dagen duurt. Bij een dracht van 3 of meer pups is de dracht verlengd als deze meer dan 71 dagen duurt.


Geteld vanaf de eisprong

De drachtduur wordt echter veel voorspelbaarder wanneer dit gerelateerd wordt aan het tijdstip van de eisprong in plaats van het dektijdstip. Dit is mogelijk door het progesterongehalte te bepalen, wanneer deze 5 ng/ml bedraagt is dat het moment van de eisprong.

De drachtlengte, gemeten na het moment van ovulatie, is 62 tot 64 dagen. Dit is een veel kleinere variatie dan wanneer geteld wordt vanaf de dekdatum (57 -72 dagen).

Bij deze methode spreken wij van een een te lange dracht als deze meer dan 66 dagen duurt.


Bevalling bij de teef

Wanneer de dracht je teef bevestigd is wil je natuurlijk weten wanneer je ongeveer de bevalling kunt verwachten. Daarvoor zijn een aantal tips die je kunnen helpen. Zorg ook dat je in de laatste weken van de dracht goed voorbereid bent en dat de werpkist klaar staat. Alles hierover lees je in het deel over de ‘Bevalling bij de Teef’.