Fokken met je hond

Welkom » Ziektepreventie » Fokadvies » Fokken met je hond

Wellicht overweeg je om te gaan fokken met je hond? Dan ben je op onze website op het juiste adres om alles hierover te weten te komen. Vooral als dit een éénmalig nestje is kan het door gebrek aan kennis en ervaring een spannende periode zijn. We zullen daarom zo kort en helder mogelijk proberen uit te leggen wat er allemaal komt kijken vanaf de puberteit tot het moment dat de pups het nest verlaten en naar de nieuwe eigenaar gaan. Uiteraard is onze bedoeling dat je met deze informatie de pups de beste start van hun leven kunt geven. We delen deze informatie op in vier overzichtelijke delen.

Fokken met je hond: deze teef heeft een nestje pups.
Fokken met je hond: deze teef heeft een nestje pups.

Deel 1: Voortplanting van de Hond

Voordat je besluit te gaan fokken met je hond doe je er goed aan eerst te weten hoe de voortplanting van de hond in elkaar zit. In dit deel leggen we je daarom onder andere uit vanaf welk moment een teef vruchtbaar is, wat de beste leeftijd voor een teef is om nestjes pups te krijgen en op welke momenten dekkingen het beste kunnen plaatsvinden. Dit alles vind je dus onder ‘Voortplanting van de Hond’.


Deel 2: Dracht van de Teef

Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger, dat wordt bij dieren vaak de dracht genoemd. We leggen je in dit deel uit waar je tijdens de dracht aan moet denken en welke voorbereidingen je moet treffen. Dit alles vind je dus onder ‘Dracht bij de Teef’.


Deel 3: Bevalling van de Teef

Iedereen die besluit om te gaan fokken met zijn of haar teef zal de bevalling altijd spannend vinden, vooral als het een eerste nestje betreft. Hoe je kunt weten wanneer je teef gaat bevallen en wat je tijdens de bevalling wel en niet moet doen? En wanneer schakel je het beste een dierenarts in? Dit alles bespreken we bij ‘Bevalling bij de Teef’.


Deel 4: Verzorging van een Nestje pups

In dit laatste deel leggen we je alles uit hoe je na de geboorte van de pups deze kleintjes de beste start van hun leven kunt geven. Dit gaat dus over de dagelijkse verzorging, maar ook over medische zorg en waar je op kunt letten om problemen tijdig te kunnen signaleren. Dit alles vind je dus onder ‘Verzorging van een Nestje pups’.


Een steentje bijdragen in de geboorte van Nederlandse pups

Een Nederlandse pup
Een Nederlandse pup

Jaarlijks is in Nederland de vraag naar pups groter dan het aanbod. Daardoor worden pups vaak uit het buitenland geïmporteerd. Meestal zijn dat landen in het oosten van Europa waar op grote schaal pups voor de verkoop worden gefokt. Daar is meestal weinig tot geen aandacht voor dierenwelzijn. Niet alleen zijn dergelijke pups, die meestal in schuurtjes gehouden worden, slecht gesocialiseerd. Er is ook minder aandacht voor individuele verzorging en ziektepreventie. En de moederhonden worden vaak onder erbarmelijke toestanden gehouden, waar het krijgen van pups continu door blijft gaan.

Het zou daarom mooi zijn als het aanbod pups binnen Nederland zou toenemen door meer particulieren of kleine professionals die besluiten éénmalig of zo af en toe een nestje pups in huiselijke kring groot te brengen. Daardoor krijgen deze pups ontzettend veel aandacht, zorg en een goede socialisatie. Voor zowel de honden zelf als de toekomstige baasjes is dat het allerbeste.

Wil je graag stamboompups fokken? Voor alle informatie hierover kun je terecht op de website van Raad van Beheer.

Hoe meer pups binnen Nederland geboren worden, hoe kleiner de afzetmarkt van fokkers uit het buitenland in Nederland wordt. En dat zien we natuurlijk het liefst.