Buitenlandse ziektes

Welkom » Ziektepreventie » Buitenlandse ziektes

Wanneer je met je huisdier naar het buitenland reist bestaat er een kans dat je hond of kat daar besmet raakt met ziekteverwekkers die in in Nederland niet voor komen, maar die wel in die landen heersen. Dit is afhankelijk van het land waar je naartoe en doorheen reist. Wij beperken ons tot de bespreking van reizen binnen Europa,. Reizen met een huisdier gebeurt namelijk het meest binnen deze landen. Reis je met je huisdier naar andere continenten? Bereid je dan vooraf altijd goed voor welke ziekteverwekkers in het land van bestemming voor komen. Zo kun je goede preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat jouw hond of kat een buitenlandse reisziekte opdoet. Doe dat ook voor reizen binnen Europa. In het volgende wat we gaan bespreken zul je zien dat ook binnen Europa grote verschillen zijn in welke ziektes in landen voor komen.

Reizen door Europa

In Nederland kennen we, door onze redelijk noordelijke ligging, eigenlijk vrij weinig ernstige infectieziektes die bij honden en katten voor komen. Maar zodra je naar het buitenland gaat, en dan voornamelijk richting het zuiden, dan komen daar door het warmere klimaat bepaalde ziektes voor die ernstige ziekte kunnen veroorzaken bij dieren.

Reisziektes voorkomen

De beste manier om buitenlandse ziektes bij je huisdier te voorkomen is eigenlijk simpel. Laat als het kan je huisdier gewoon thuis wanneer je naar het buitenland gaat. Wil je echt graag of ben je genoodzaakt om samen met je huisdier naar het buitenland te reizen? Neem dan goede voorzorgsmaatregelen. Zorg dat je daarbij goed voorbereid bent en neem voor goed advies contact op met je dierenarts. Je dierenarts weet precies in welke landen welke ziektes voor komen en hoe je met medicatie en/of het nemen van maatregelen zoveel mogelijk kunt voorkomen dat je hond of kat met een vervelend souenir later weer thuis komt.

In dit overzicht hieronder is te zien welke ziektes in welke landen voor komen. We zullen al deze buitenlandse ziektes ook afzonderlijk bespreken. We leggen uit welke ziektes ze veroorzaken. Uiteraard bespreken we ook met welke medicamenten en maatregelen deze ziektes goed voorkomen kunnen worden.

Verspreidingsgebied van verschillende buitenlandse infectieziektes.
Verspreidingsgebied van verschillende buitenlandse infectieziektes.

Franse hartworm
Franse hartworm, komt ook in Nederland voor.

Zoals je op de kaart kunt zien staat er ook een slak in Nederland afgebeeld. Slakken kunnen drager zijn van de Franse hartworm en een aantal, minder vaak voorkomende, longwormen. Omdat de Franse hartworm in Nederland voor komt, bespreken wij deze parasiet niet bij de reisziektes maar bij de wormen. In sommige gebieden komt de Franse hartworm echter meer voor dan in Nederland, iets waar je het beste rekening mee houdt.

Franse hartworm: Alle landen in Europa (muv. Kroatië, Slovenië)


Teek: Anaplasmose, Babesiose, Ehrlichiose, Hepatozoönose
Teek, komt in heel Europa voor.

De teek staat ook in Nederland bekend om ziektes op de hond over te brengen. In de Benelux, dat zijn de landen België, Nederland en Luxemburg, kunnen teken de ziektes Babesiose, Lyme en TBE overbrengen.

Op een paar kleine uitzonderingen na komen alle infectieziektes die in Nederland via teken overdraagbaar zijn ook in alle andere landen van Europa voor. Omdat Babesiose in het buitenland een grotere rol spelen en de kans op infectie hiermee in het buitenland groter is dan in ons eigen land, zullen we deze ziektes hier bij de reisziektes ook bespreken. In het buitenland komen echter ook andere tekensoorten voor. En de teken die daar leven kunnen besmet zijn met ziektes die hier niet voor komen en ernstige ziekte geven. Deze zullen we hier natuurlijk ook bespreken.

Anaplasmose: Alle landen in Europa
Babesiose: Alle landen in Europa (muv. VK, Ierland, Scandinavië, Finland)
Ehrlichiose: Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië
Hepatozoönose: Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje, Portugal


Mug: Hartworm, Subcutane dirofilariose
Buitenlandse muggen kunnen drager zijn van hartworm.

In bepaalde gebieden binnen Europa brengen muggen een worm over die in de bloedvaten rond het hart van honden en katten leeft. Ook wel hartworm genoemd. Deze parasiet veroorzaakt symptomen die verband houden met hartfalen.

Hartworm: Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje, Zwitserland
Subcutane dirofilariose: Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië Zwitserland


Zandvlieg: Leishmania
In buitenlandse regio's komen zandvliegen voor die leishmania kunnen overbrengen.

Dit is de overbrenger van Leishmania, een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie en in drie verschillende vormen tot uiting kan komen. Bijvoorbeeld als een huidziekte, maar ook de oorzaak kan zijn van ernstige schade aan organen. Meer informatie hierover is te vinden bij Leishmania.

Leishmania: Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Portugal, Slovenië, Spanje


Parasieten en ziekten houden zich niet aan landsgrenzen. Het is aan te bevelen ook rekening te houden met wat aanwezig is in de buurlanden.

We proberen deze kaart en informatie actueel te houden
. Controleer daarnaast altijd voordat je op vakantie gaat de actuele stand van infectiesziektes in het buitenland op de website van www.esccap.eu. Of laat je informeren door je dierenarts.