Graanvrije voeding. Een verstandige keuze?


Zo af en toe verschijnen er nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van voeding voor honden en katten. Zo krijgen we de laatste tijd ook vaker vragen of een graanvrije of glutenvrije voeding voor hond en kat aan te raden is.

Dit is graan. Een nieuwe trend in voeding voor hond en kat zijn graanvrje producten.
Graan. Veel gebruikt in diervoeding.

De toegenomen populariteit van een graanvrij dieet voor honden en katten hangt samen met de wens van eigenaars om honden en katten een meer natuurlijke voeding te geven.

Veel producenten van diervoedingen gebruiken vaak granen als ingrediënt voor de productie van diervoeding, omdat dit goedkoper is dan vlees. Het geven van een voeding met als hoofdingrediënt vlees lijkt veel natuurlijker. Tenslotte zijn honden en katten in de natuur van oudsher carnivoren en dus vleeseters.

Om op de wensen van de honden- en katteneigenaars in te spelen wordt er steeds meer aandacht geschonken aan meer vlees in diervoeding. En zo ontstaan er ook graanvrije voedingen in het assortiment van verschillende merken honden- en kattenvoedingen.

Meer vlees en minder granen in de voeding klinkt wellicht beter. Maar is het geven van een graanvrije voeding aan honden en katten echt wel zo verstandig en gezond voor het dier?


Wanneer is het geven van een graanvrije voeding nuttig?

Voor honden met een voedingsallergie tegen granen is een graanvrije of glutenvrije voeding uiteraard zinvol. Zodra een hond voeding krijgt waar het allergeen waarop de hond allergisch reageert niet meer in voor komt wordt en blijft de hond klachtenvrij.

Datzelfde geldt ook voor honden die Paroxysmale Dyskinesie (PD) hebben of Border Terriërs met CECS (Canine Epileptoid Cramping Syndrome, ook wel Spike’s Disease). Beiden zijn aandoeningen die lijken op een epileptische aanval. Daarbij heeft de hond periodes van onder anders een stijve pas tijdens het lopen. Gluten in de voeding lijken een rol te spelen. Het exacte mechanisme van het ontstaan van de aandoening is tot op heden echter nog niet exact opgehelderd. Honden met deze aandoening lijken echter wel klachtenvrij te worden wanneer een glutenvrij dieet wordt gegeven.


Het nadeel: risico op DCM bij honden

Het geven van een graanvrije voeding aan honden en katten, daar kan toch niet veel risico aan verbonden zijn? Toch blijkt niets minder waar te zijn.

De kans bestaat dat een diervoedingsmerk dat een graanvrije voeding aanbiedt de granen vervangt door peulvruchten, zoals erwten en linzen, of aardappelen. Wat er in het lichaam van de hond dan precies gebeurt is nog niet bekend. Maar iets lijkt met de opname of het gebruik van taurine in het lichaam met dergelijke voedingen niet helemaal goed te gaan waardoor de hartziekte DCM, ofwel Dilatorische Cardiomyopathie, bij de hond kan ontstaan. Het hart verliest daardoor zijn pompfunctie, met alle gevolgen van dien.

Bij een aantal premiummerkvoedingen zijn bij de graanvrije voedingen binnen het assortiment echter nog geen gevallen van DCM vastgesteld. Hoe dat zo kan is nog niet bekend, maar het kan ook zijn dat bij deze merken voedingen in de toekomst ook nog gevallen van DCM kunnen ontstaan.


Zijn er nog meer nadelen?

Meerdere eigenaren van huisdieren ervaren dat hun hond of kat bij een graanvrije voeding klachten krijgt als braken en diarree. Wanneer gestopt wordt met het geven van een graanvrije voeding verdwijnen deze klachten.


Wat is nu het advies? Wel of geen graanvrije voeding aan hond of kat geven?

Ons advies is om bij gezonde dieren géén graanvrije voeding te geven. Het geven van een graanvrije voeding moet beperkt blijven tot honden en katten die om medische redenen gebaat zijn met een graanvrije voeding. Ddaarbij kan het beste voor een premium merk gekozen worden die een gluten- of graanvrij dieet in het assortiment heeft. Het risico op het ontwikkelen van DCM is bij deze merken namelijk het kleinst.

In de natuur is het inderdaad zo dat honden en katten vooral vlees eten en geen granen. Door duizenden jaren van domesticatie zijn onze honden en katten, die vaak van oudsher ook de kliekjes van mensen te eten kregen, steeds meer aangepast op de voeding van mensen. De chihuahua van nu is in alle opzichten totaal niet te vergelijken met de wolf, als oorspronkelijke voorvader uit de natuur. Dat geldt ook voor hun spijsvertering. Hedendaagse honden en katten kunnen zodoende het zetmeel uit granen heel goed verteren. Bij beiden ligt de vertering ver boven de 90% (hond: 99%, kat: 93-98%). Er zijn geen gezondheidsnadelen verbonden aan het gebruik van granen als ingrediënt van diervoeding. Maar uiteraard klinkt het meer logisch wanneer vlees als hoofdingrediënt voor onze hond en kat wordt gebruikt.

Meer voedingstips zijn te lezen op onze algemene pagina over diervoeding.