Voeding


An apple a day keeps the doctor away. En dat geldt ook voor onze huisdieren. Een goede voeding voorkomt gezondheidsproblemen en dus dierenartsbezoekjes. Het is dus heel belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Daarom sommen we de belangrijkste punten voor een goede voeding voor honden, katten en konijnen hier voor je op!


Kwaliteit voeding

Honden die graag voeding in hun voerbak krijgen.

Kies altijd voor een goede kwaliteit diervoeding voor je hond of kat. De goedkoopste voedingen hebben vaak een wisselende samenstelling en een lagere kwaliteit. Ook is de verteerbaarheid vaak een stuk lager waardoor honden en katten die dagelijks een kwalitatief slechte voeding krijgen meer ontlasting zullen produceren en eerder klachten als diarree en winderigheid zullen vertonen.

Alle voedingsstoffen die voor de hond of kat onverteerbaar zijn zullen namelijk in de dikke darm een voedingsbron voor darmbacteriën vormen die op hun beurt gassen en andere stoffen produceren. Die vormen de oorzaak voor het ontstaan van stinkende windjes en diarree.

Bovendien heeft je hond of kat van een dergelijke goedkope en slechter verteerbare brok vaak meer nodig en is de diervoeding in de praktijk niet veel goedkoper dan een iets duurder voer waarvan je dagelijk minder hoeft te geven. Kortom, goedkoop is vaak duurkoop.

Honden en katten die dagelijks een goede kwaliteit diervoeding krijgen hebben een gezonde, glanzende vacht en zullen er daardoor veel gezonder uitzien.

En tot slot. We weten allemaal hoe een lekkere maaltijd ons leven aangenaam maakt. Zorg er dan ook voor dat je voor jouw huisdier een voeding kiest die door je hond of kat smakelijk wordt bevonden.


Veranderingen in voeding. Altijd geleidelijk!

Van het ene naar het andere merk overstappen kan problemen zoals diarree bij honden en katten veroorzaken. Breng veranderingen in voeding geleidelijk aan en meng het oude samen met de nieuwe voeding:

  • Dag 1 en 2: 25% nieuwe voeding / 75% oude voeding
  • Dag 3 en 4: 50% nieuwe voeding / 50% oude voeding
  • Dag 5 en 6: 75% nieuwe voeding / 25% oude voeding
  • Dag 7: 100% nieuwe voeding

Maaltijden beter dan onbeperkt beschikbaar

Het is beter om voeding, zoals honden- of kattenbrokken, niet de hele dag onbeperkt beschikbaar te geven. De kans is groot dat een hond of kat dan teveel eet en overgewicht ontwikkelt. Bovendien zijn honden en katten dit van nature niet gewend. Een hond heeft een maag die zich enorm kan uitzetten, omdat de hond van oudsher een beperkt aantal maar wel grote maaltijden, tot zich neemt. Katten eten in de natuur verspreid over de dag vooral kleine prooidieren. Honden kun je dus best wel 2 of 3 maal daags een flinke maaltijd geven, terwijl je katten – als het kan – het beste verspreid door de dag heen kleine porties geeft.


Geef geen voeding dat voor mensen bedoeld is

Eten dat voor mensen bedoeld is bevat teveel energie voor onze honden en katten en door dat aan onze huisdieren te geven werkt dat de ontwikkeling van overgewicht in de hand. De nadelen en gevolgen daarvan zijn op onze pagina ‘Gezond Gewicht’ na te lezen.


Hoe zit het met graanvrij voer voor honden en katten?

Zo af en toe verschijnen er nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van voeding voor honden en katten. Zo krijgen we de laatste tijd ook vaker vragen of een graanvrij dieet voor honden en katten aan te raden is.

Graan, veel gebruikt in diervoeding.
Graan, veel gebruikt in diervoeding.

De toegenomen populariteit van een graanvrij dieet voor honden en katten hangt samen met de wens van eigenaars om honden en katten een meer natuurlijke voeding te geven.

Veel producenten van diervoedingen gebruiken vaak granen als ingrediënt voor de productie van diervoeding, omdat dit goedkoper is dan vlees. Het geven van een voeding met als hoofdingrediënt vlees lijkt veel natuurlijker, tenslotte zijn honden en katten in de natuur van oudsher carnivoren en dus vleeseters.

Om op de wensen van de honden- en katteneigenaars in te spelen wordt er steeds meer aandacht geschonken aan meer vlees in diervoeding. En zo ontstaan er ook graanvrije voedingen in het assortiment van verschillende merken honden- en kattenvoedingen.

Meer vlees en minder granen in de voeding klinkt wellicht beter. Maar is het geven van een graanvrije voeding aan honden en katten echt wel zo verstandig en gezond voor het dier? Om dit goed te kunnen uitleggen schenken we daar op deze pagina uitgebreid aandacht aan.


Voedingsadvies konijnen

Bij konijnen is het belangrijk dat de dagelijkse voeding voor minstens 75% uit hooi bestaat. Konijnen hebben voldoende hooi nodig om de tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien, te slijten. Daarnaast hebben de darmen ook dagelijks voldoende hooi nodig om goed te kunnen blijven werken. Een konijn dat niet eet, door te lange tanden of darproblemen, kan binnen 24 uur sterven.

Konijn met een mond vol hooi.
Konijn met een mond vol hooi.

Daarnaast hebben konijnen nog biks of korrels nodig. De meeste konijnen hebben daarvan met 1 eetlepel per dag voldoende. Korrels bevatten heel veel energie. Een konijn die dagelijks daarvan teveel eet ontwikkelt overgewicht en diarree.

Een beetje vers groenvoer, zoals een worteltje of een blaadje sla, mag ook gegeven worden. Pas wel op met het geven van koolsoorten, vooral bij jonge konijntjes, aangezien dit tot darmproblemen kan leiden.