Verzorging van een Nestje kittens

Welkom » Ziektepreventie » Fokadvies » Fokken met je kat » Verzorging nestje kittens

De kittens zijn pas geboren. Waar moet je bij de verzorging van een nestje kittens allemaal op letten om ze de beste start van hun leven te geven? En waar moet je allemaal aan denken voordat de kitten naar de nieuwe eigenaar gaat? Op al deze vragen zullen we je hier antwoord op geven.


METEEN NA DE GEBOORTE

Geboortegewicht

Bij de geboorte wegen de kittens 90-120 gram waarbij de katertjes meestal wat zwaarder zijn dan de poesjes.


Melk drinken

Spelende kittens

Na de geboorte is het belangrijk dat de kittens meteen bij de moeder gaan drinken. De eerste melk wordt ook wel de biest genoemd. Deze melk bevat antistoffen die de kittens gedurende de eerste levensweken beschermen tegen verschillende soorten infecties. Deze antistoffen passeren de darmwand van de kitten en komen vervolgens in het bloed terecht. Omdat enkel de eerste levensuren van de kittens de darm doorgankelijk is voor deze antistoffen is het belangrijk dat de kittens na de geboorte zo snel mogelijk bij de moeder gaan drinken. Bovendien heeft een pasgeboren kitten nog weinig energiereserves, zodat het drinken van melk ook nodig is om in leven te blijven. Een kitten die niet drinkt raakt snel onderkoeld, uitgedroogd en sterft tenslotte aan uitputting.


Een goede omgeving

De kittens zijn nog niet in staat om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en daarom dient de omgeving warm en tochtvrij te zijn. De kittens hebben in hun eerste levensweken absoluut de lichaamswarmte van hun moeder, broertjes en zusjes nodig om lekker warm te blijven. De directe omgeving van de kittens dient daartoe 32-34 °C te zijn. Rondom het nest dient de temperatuur 24-27 °C te bedragen. Naarmate de kittens ouder worden mag de omgeving wat koeler worden. Zie het schema hieronder voor adviezen per levensweek.

Verder dient de omgeving natuurlijk ook schoon te zijn. Dit om te voorkomen dat kittens op erg jonge leeftijd een infectie zouden kunnen krijgen.


EERSTE LEVENSWEKEN

Door een aantal zaken bij de kittens en de moeder goed te blijven opvolgen ben je in staat om problemen op tijd op te merken zodat eventueel ook op tijd ingegrepen kan worden. Het gemakkelijkst is om alles voor elk kitten in een boekje bij te houden. Verder komen er in de eerste weken een aantal zaken voorbij waaraan je moet denken, zoals de ontworming, het chippen en de eerste vaccinatie.


De dagelijkse groei

Het drinken van melk en het produceren van ontlasting en urine heeft een grote invloed op het lichaamsgewicht. Hierdoor kan de dagelijkse gewichtstoename nogal variëren en afwijken van de gewenste richtlijnen. Voor een goede betrouwbare gewichtsopvolging is het daarom noodzakelijk om met een aantal zaken rekening te houden.

  • weeg elke dag rond hetzelfde tijdstip
  • gebruik een nauwkeurige weegschaal die tot op de nauwkeurig meet
  • bereken de gemiddelde wekelijkse toename, deze is meer accuraat dan de dagelijkse metingen

In het schema hieronder kun je vinden wat de dagelijkse groei bij kittens in de eerste drie levensweken dient te zijn.

Overzichtsschema verzorging kittens in de eerste levensweken.

De dagelijkse melkopname

Een kitten moet voldoende melk drinken om de lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden, gezond te blijven en te kunnen groeien. Soms kan een kitten te weinig melk drinken. Bijvoorbeeld omdat de kitten ziek is, maar het kan ook zijn dat de moeder gewoon te weinig melk geeft. Daarom is het belangrijk om goed te controleren of de kittens genoeg drinken zodat bij problemen op tijd ingegrepen kan worden.

  • na het zogen dient een kitten rustig te slapen
  • na het zogen moet een kitten een goed gevuld buikje hebben
  • langdurig piepen en onrust kan op honger duiden
  • weeg de kitten voor en na het zogen om te weten hoeveel het gedronken heeft

Controle ontlasting

Tot de leeftijd van 21 dagen zijn kittens niet in staat zelf te ontlasten of urineren. Daarvoor dienen zij door de moeder gestimuleerd te worden. Hiermee dient rekening gehouden te worden als de kittens met de hand groot gebracht worden. In dat geval kan met een warm en vochig watje na een voedingsbeurt de buik en de anus van de kitten zachtjes gemasseerd worden.

Verder dient ook de ontlasting gecontroleerd te worden. Diarree komt bij kittens geregeld voor en kan verschillende oorzaken hebben. Omdat kittens ten gevolge van diarree snel uitgedroogd kunnen raken dient diarree bij kittens, ongeacht de oorzaak, altijd behandeld te worden.


Redenen om de dierenarts in te schakelen zijn:

  • kittens die na het zogen niet slapen en/of onrustig blijven
  • kittens die na de geboorte onvoldoende in gewicht aankomen
  • gezondheidsproblemen die u opmerkt bij de kittens

Ontworming

Vrijwel alle kittens worden na de geboorte met spoelwormen besmet. Hoe dat zo kan leggen we uit op de pagina ‘Spoelwormen’. Hier vind je heel veel informatie over deze darmworm.

Spoelwormen kunnen bij kittens diarree, ongemak en een verminderde groei veroorzaken. Daarnaast zijn spoelwormen ook voor de mens besmettelijk en kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen .

Daarom is het belangrijk om zowel moeder als kittens drie weken na de geboorte en vervolgens om de 2 weken te ontwormen. Met elke ontworming worden alleen de volwassen wormen in de darm gedood. Eventuele herbesmettingen en larven leiden twee weken later weer tot nieuwe volwassen wormen in de darm, vandaar dat zowel moeder als kittens om de twee weken ontwormd dienen te worden.


Van melk naar vaste voeding

Zo rond de 4e levensweek kun je het beste al beginnen om de kittens aan vaste voeding te laten wennen. Daarvoor geef je in het begin pap of kitten blikvoeding en in de weken daarna geweekte kittenbrokken. Het doel is om de kittens steeds minder melk bij de moeder te laten drinken zodat de melkproductie geleidelijk stopt en de kittens het eten van brokjes gewend zijn als ze naar de nieuwe eigenaren gaan. Zie voor meer informatie het schema hierboven.


Gezondheidscontrole en eerste vaccinatie

De meeste kittens krijgen rond de leeftijd van 9 weken hun gezondheidscontrole en eerste vaccinatie. Als de moederpoes goed gevaccineerd is kan besloten worden om de eerste vaccinatie eventueel een paar weken later te geven. Het beste maak je hiervoor ruim op tijd een afspraak bij de dierenarts. Dan weet je zeker dat er voldoende tijd voor je is als de kittens deze leeftijd hebben bereikt. Meer informatie over de vaccinatie van katten is uiteraard uitgebreid op onze website na te lezen.

Tips! Geef de ontworming niet op dezelfde dag als de vaccinatie. Mocht er bijvoorbeeld diarree optreden, dan zou het onduidelijk zijn of dit door het ontwormingsmiddel of door de vaccinatie veroorzaakt wordt.


Chippen

Tegelijkertijd met de gezondheidscontrole en vaccinatie kunnen de kittens ook gechipt worden. Dit is in Nederland, in tegenstelling tot pups, bij kittens wettelijk nog niet verplicht. Het is wel handig om er wel meteen voor te zorgen. Zo hoeft de toekomstige nieuwe eigenaar straks alleen nog maar de chip te registreren in een huisdierdatabase zoals NDG. Bij registratie wordt het chipnummer gekoppeld met de contactgegevens van het baasje. Mocht de kat ooit weglopen, dan is de kans groter dat ze dankzij de registratie weer herenigd kunnen worden.

Bij de verzorging van een nestje kittens komt meer kijken dan alleen de zorg van de moederpoes.
Moederpoes met haar nestje kittens.

KITTEN NAAR DE NIEUWE EIGENAAR

Ooit komt helaas het moment dat de kittens naar een nieuwe eigenaar gaan. Maar goed ook, want daar kunnen ze veel meer aandacht krijgen dan wanneer je ze allemaal zou houden.

Kittens mogen volgens de wetgeving niet voor de leeftijd van 7 weken van de moeder gescheiden worden. Kittens die te vroeg van hun moeder gescheiden worden kunnen op latere leeftijd gedragsproblemen ontwikkelen.

Beter is daarom om kittens pas op zijn vroegst op de leeftijd van 9 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan, alhoewel het beste advies per situatie verschilt. Kittens die in een slechte omgeving opgroeien, met weinig huiselijke prikkels, gaan het best rond de leeftijd van 9 weken naar de nieuwe eigenaar. Deze leeftijd is ook prima wanneer de kitten naar een gezin gaat waar ook al katten aanwezig zijn. Groeien de kittens in een goede omgeving op en heeft de nieuwe eigenaar geen katten? Dan is het beter om kittens pas rond de leeftijd van 14 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan.

Heeft de kitten een vaccinatie gehad? Laat dan minimaal 7 dagen tussen vaccinatie en vertrek naar de nieuwe eigenaar.

Wordt de kitten aan een een buitenlandse koper verkocht en verhuist de kitten naar het buitenland? In dat geval is het wettelijk verplicht om de kitten vanaf de leeftijd van 12 weken tegen rabiës te laten vaccineren. De kitten mag dan 21 dagen later de grens over en kan dus pas rond de leeftijd van 15 weken het nest verlaten. Dit geldt ook voor Nederlandse kittens die naar België of Duitsland gaan. Wanneer de kat voor vervolgentingen of om andere redenen een dierenarts dient te bezoeken kan dat problemen opleveren als dit niet in orde blijkt te zijn.

Je wil natuurlijk dat jouw kittens goed terecht komen. Je mag daarom best wel kritisch zijn over de potentiële kopers. Het scheelt jou een hoop zorgen als je weet dat jouw kittens op een goede plaats terecht zijn gekomen.


Wat geef je de nieuwe eigenaar mee?

Geef altijd een zakje kittenbrokken mee. Zo kan de nieuwe eigenaar deze mengen met de merkvoeding die de nieuwe eigenaar aan de pup wil gaan geven. Dit voorkomt het ontstaan van diarree door plotse voedingswijzigingen. Heel veel kittens hebben daar last van en niks is vervelender dan dat een nieuwe eigenaar opeens een kitten met diarree heeft. Meer uitleg hierover is te vinden op ‘Hoera, een kitten in huis’.

Je kunt daarnaast ook een stukje deken meegeven waar de vertrouwde nestgeur in zit. Het is voor een kitten namelijk niet niks om opeens in een vreemde omgeving met onbekende mensen en zonder hun moeder en vertrouwde broertjes en zusjes te zijn.

Verstrek het paspoort of vaccinatieboekje en geef uitleg wat daar allemaal in staat en waar ze hun eigen gegevens kunnen noteren.

Geef ook voldoende informatie mee. Leg zaken uit zoals de registratie van de chip, de volgende vaccinatie en de ontworming twee weken na aankoop.

Een koopcontract is zeker verstandig om op te stellen. Voor de nieuwe eigenaar geldt dit als een wettelijk bewijs van eigendom. Voor jou als verkoper is het fijn om daarin een aantal zaken vast te kunnen leggen, bijvoorbeeld hoe in geval van later vastgestelde gezondheidsproblemen bij de kitten iets opgelost zal gaan worden.

Speciaal voor de nieuwe eigenaar hebben we alle nuttige informatie hier op onze website staan. Als fokker is het ook handig om deze informatie te lezen, dan kun je ze goed informeren wanneer ze de kitten komen ophalen.