Verplicht UBN-nummer voor alle hondenfokkers en importeurs

Geplaatst door
UBN-nummer voor fokker en importeur honden zal verplicht worden bij verstrekking paspoorten aan pups.

Nog dit jaar, maar in ieder geval niet voor 1 juli 2021, zal het voor iedereen die een nestje pups heeft of honden Nederland binnenbrengt verplicht worden over een UBN-nummer te beschikken (Uniek BedrijfsNummer / Uniek BaasjesNummer). Dat geldt niet alleen voor beroepsmatige hondenfokkers en -handelaren, maar zal ook gelden voor alle particulieren met een eenmalig gelegenheidsnestje. Ook wanneer je als particulier in het buitenland een hond aankoopt dien je daarna in Nederland een UBN-nummer aan te vragen.

Het aanvragen van een UBN-nummer zal online via mijn.rvo.nl mogelijk worden. Verwacht je als particulier een nestje pups? Dan kun je het beste al tijdens de dracht een UBN-nummer aanvragen. Deze registratie is eenmalig. Gratis zal dat niet zijn, naar verwachting zal deze registratie een aantal tientjes gaan bedragen.

Alleen met een UBN-nummer mag de dierenarts de pups chippen en een Europees Dierenpaspoort afgeven. De dierenarts zal in een database de gebruikte chipnummers en paspoortnummer namelijk dienen te koppelen met het door de eigenaar opgegeven UBN-nummer.


Maar er verandert nog meer…

Het laten chippen van pups voor de leeftijd van 7 weken was al sinds 1 april 2013 verplicht, maar ook het Europees Dierenpaspoort zal voor pups wettelijk verplicht worden.

De verantwoordelijkheid voor naleving van registratie van chipnummers van pups voor de leeftijd van 8 weken lag afgelopen jaren nog bij de fokker. Ook dat zal gaan veranderen. De verantwoordelijkheid voor het naleven van de wetgeving voor het registreren van pasgeboren pups zal bij de dierenarts komen te liggen. Dit zal gaan betekenen dat alle dierenartsen binnenkort de geboorteregistratie van gechipte pups zelf zullen gaan verzorgen waar voorheen door sommige dierenartsen de mogelijkheid nog geboden werd dat fokkers dit zelf konden doen.

Door deze nieuwe wetgeving wordt malafide en illegale hondenfok lastiger gemaakt. Ondanks de wetgeving rond Identificatie en Registratie die 1 april 2013 ingevoerd is, waarbij het wettelijk verplicht werd pups voor de leeftijd van 7 weken te laten chippen en voor de leeftijd van 8 weken het chipnummer te registreren, bleken nog altijd veel wanpraktijken te blijven bestaan waardoor aanvullende wetgeving nodig is.