Nieuwe wetgeving I&R honden vanaf 01/11/2021

Geplaatst door

Deze nieuwe Europese wetgeving rond identificatie en registratie voor honden hing al verschillende jaren in de lucht en dient voor het eind van dit jaar ook in Nederland van kracht te worden. Sinds kort is dan eindelijk de ingangsdatum bekend gemaakt. Vanaf 1 november 2021 gaat de nieuwe wetgeving rond identificatie en registratie van honden ook in Nederland in. We gaan je hier uitleggen wat tot nu toe hierover bekend is bij ons.

De nieuwe wetgeving voor honden geldt ook voor een nestje pups.
Moederhond met een nestje pups.

Waarom nieuwe wetgeving?

Nederland is een grote liefhebber van honden. De vraag naar honden is groter dan het aantal pups dat binnen Nederland geboren wordt. Zodoende komen jaarlijks ongeveer 50.000 honden vanuit het buitenland Nederland binnen. En dat gaat helaas niet altijd legaal. Vandaar dat de regels verscherpt worden om misstanden tegen te gaan.

Sinds 1 april 2013 is het al verplicht dat pups vóór de leeftijd van 7 weken worden gechipt en vóór de leeftijd van 8 weken middels een geboortemelding worden geregistreerd. Dierenartsen waren sindsdien ook al verplicht om een administratie te voeren waarin elke uitgifte van een Nederlands Europees Dierenpaspoort werd bijgehouden. Elk uitgegeven paspoort dient dus al verantwoord te worden. Logisch. Want net zoals ons eigen paspoort is ook een dierenpaspoort een officieel document.

Wat gaat er vanaf 1 november dan veranderen? Nog niet alles is bij ons bekend. Wat we tot nu toe weten zetten we hier wel alvast op een rij. Zo hopen we dat iedereen vóór 1 november 2021 goed voorbereid is. We beperken ons hier even tot de situatie voor in Nederland geboren pups. Ook voor het importeren van honden uit het buitenland gelden namelijk nieuwe regels, maar dat wordt door particulieren minder gedaan.


Wat gaat er vanaf 1 november 2021 veranderen?

De wetgeving die al sinds 1 april 2013 rond identificatie en registratie van honden bestaat wordt gecentraliseerd bij de RVO, dat is een organisatie van de overheid. Op deze manier heeft de overheid veel beter overzicht over de herkomst van honden en kan daardoor ook beter toezicht houden en handhaven.


Verplicht UBN-nummer voor alle fokkers

Chip en paspoort

Iedereen die een nestje pups in Nederland verwacht is verplicht om over een UBN-nummer te beschikken. Het maakt daarbij niet uit of je een beroepsmatige hondenfokker bent of wanneer jouw hond per ongeluk is gedekt en een eenmalig “oeps-nestje” verwacht. Zonder UBN-nummer kun je jouw pups namelijk niet laten chippen en kan de dierenarts geen Nederlands Europees Dierenpaspoort afgeven.

Verwacht je dus na 1 november 2021 een nestje pups? Of heb je een nestje pups die na deze datum gechipt en gevaccineerd dient te worden? Vraag dan alvast een UBN-nummer aan, dat kan bij het RVO. Volgens hetgeen wij tot nu toe weten heb je voor aanvraag van een UBN-nummer een kadastraal nummer nodig en zouden er geen (of een kleine en éénmalige) kosten aan verbonden zijn.

Heb je al een UBN-nummer omdat je bijvoorbeeld ook veehouder bent? In dat geval dien je toch een UBN-nummer aan te vragen, omdat dit UBN-nummer diersoortafhankelijk is.

De dierenarts is wettelijk verplicht om het UBN-nummer op correctheid te controleren.


Dierenpaspoort verplicht

Eigenlijk alle pups die wij voor het chippen en de eerste vaccinatie zagen kregen al een Nederlands Europees dierenpaspoort van ons. Wel is het goed om te weten dat dit na 1 november 2021 voor pups daadwerkelijk wettelijk verplicht wordt, een vaccinatieboekje volstaat dus niet meer.

Voorheen was de dierenarts al wettelijk verplicht om een administratie voor afgifte van dierenpaspoorten te voeren. Dit is nog altijd het geval. Maar de dierenarts is na 1 november 2021 ook verplicht om deze afgifte in een portaal bij de overheid door te geven. Bij de overheid is bekend welke paspoortnummers aan welke dierenartsen zijn verstrekt. Om alles sluitend te krijgen is de dierenarts nu ook verplicht om in een portaal aan de overheid door te geven waar elk paspoort gebleven is.

Dierenpaspoorten kunnen alleen door dierenartsen worden uitgereikt en daarvoor is een UBN-nummer ook vereist. Zonder een UBN-nummer mag de dierenarts geen paspoorten uitreiken.


Chippen

Voor dierenartsen verandert vanaf 1 november 2021 dat er, net zoals voor paspoorten, verantwoord moet worden waar elk chipnummer gebleven is. Eigenlijk net zoals wat voor het uitgeven van dierenpaspoorten geldt. Ook dit dient via een portaal centraal bij de rijksoverheidsdienst RVO geregistreerd te worden. Van elk chipnummer is bekend aan welke dierenarts deze verstrekt is en om alles sluitend te krijgen dient elk chipnummer dat bij het chippen gebruikt is via het portaal aan de overheid doorgegeven te worden. Dus ook wanneer een kat gechipt wordt.

Om je pups te kunnen laten chippen is een UBN-nummer vereist. Zonder een UBN-nummer mogen pups niet gechipt worden.


Geboortemelding pups

Al sinds 1 april 2013 dienen de chipnummers van in Nederland geboren en gechipte pups vóór de leeftijd van 8 weken middels een geboortemelding te worden geregistreerd in een huisdierendatabase. Verandering van eigenaar dient binnen twee weken in een huisdierdatabase doorgegeven te worden. Daardoor zijn, van elke in Nederland geboren hond, alle voorgaande eigenaren tot en met de fokker te herleiden. Eigenlijk vergelijkbaar met auto’s en kentekennummers.

De verantwoordelijkheid voor naleving van deze wetgeving ligt momenteel nog bij de fokker. Vandaar dat wij de registratie van pups indien gewenst aan de fokker over hebben gelaten. Voor zover bekend zal ook na 1 november 2021 de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van een geboortemelding bij de fokker liggen. Bekend is dat er een boete van € 20.000,- kan gelden wanneer vastgesteld wordt dat bij Nederlandse pups geen geboortemelding is uitgevoerd. Als fokker van pups kun je de geboortemelding dus beter maar wel netjes in orde hebben. Zeker nu na 1 november 2021 controle en handhaving door de overheid veel gemakkelijker wordt. Een registratie van de geboortemelding kan de fokker online bij een database doen, tevens is daarbij een melding van het chipnummer van het moederdier nodig.


Kort samengevat

  • Heb je geregeld nestjes pups of heb je een nestje pups dat na 1 november gechipt dient te worden? Vraag dan alvast een UBN-nummer aan bij RVO. Mogelijk heb je daarbij een kadastraal nummer nodig. Het kan daardoor misschien enige tijd kosten om alles in orde te hebben. Zonder UBN-nummer kunnen wij pups niet chippen en geen dierenpaspoorten afgeven. Het UBN-nummer dient overigens door de dierenarts altijd op correctheid te worden gecontroleerd. Dus zorg dat dit na 1 november geregeld en in orde is.

  • We weten dat sommige fokkers liever hun pups na de leeftijd van 7 weken voor het eerst laten vaccineren en chippen. We krijgen daardoor geregeld pups pas na de leeftijd van 7 weken aangeboden voor chippen en de eerste vaccinatie. Zorg er als fokker voor dat pups echt vóór de leeftijd van 7 weken worden gechipt en gevaccineerd. Tenslotte is door de overheid na 1 november 2021 veel gemakkelijker te controleren of de wetgeving daadwerkelijk goed nageleefd wordt. Bovendien is sindskort een nieuw vaccin op de markt. Daarmee kunnen pups al vanaf de leeftijd van 4 weken veilig en goed worden gevaccineerd. Het is dus echt niet meer verantwoord om de eerste vaccinatie – en zodoende ook het chippen – uit te stellen tot de pups meer dan 7 weken oud zijn.

  • Maak altijd ruim op tijd een afspraak voor de gezondheidscontrole, het chippen en de eerste vaccinatie van een nestje pups. Het advies is om deze afspraak toch zeker binnen de eerste 3 levensweken van de pups te maken. Een nestje pups onderzoeken, chippen en vaccineren, maar ook het klaarmaken van de dierenpaspoorten voor afgifte, kost ons relatief veel tijd. Daarnaast hebben we voor het bezoeken van sommige adressen ook reistijd nodig. Op maandag staat onze agenda voor de week al aardig gevuld. Maak je kortdag een afspraak voor het chippen en vaccineren van een nest pups? Dan is de kans groot dat we niet voldoende ruimte meer in onze agenda hebben om bij je langs te komen voordat de pups 7 weken oud zijn. Dus heb je een nestje pups en wil je dat wij langs komen? Maak dan op tijd een afspraak.