Nieuw puppyvaccin

Geplaatst door

Binnenkort is er een nieuw puppyvaccin beschikbaar waarmee pups zelfs in aanwezigheid van maternale immuniteit met succes tegen parvo gevaccineerd kunnen worden. Dit is heel goed nieuws, want hoe eerder pups een eigen immuniteit opbouwen hoe veiliger dat is.

Dankzij nieuw puppyvaccin kunnen pups veilig de omgeving verkennen.
Nieuw puppyvaccin: pup beter beschermd!

Eerst even wat uitleg over de maternale immuniteit en het titeren van pups. Pups drinken na de geboorte melk bij de moeder. In deze melk zitten antistoffen die de pups tijdens de eerste levensweken tegen ziektes beschermen. Belangrijk, want in de eerste levensweken is het immuunstelsel van een pup nog niet voldoende ontwikkeld om goed op infecties te kunnen reageren. Deze beschermende antistoffen die de pups van de moeder krijgen wordt ook wel de maternale immuniteit genoemd.

Het nadeel van deze verkregen antistoffen was dat ze het vaccin, wat tenslotte een verzwakt virus was, ook onschadelijk maken. Daarom werd soms eerst de hoeveelheid antistoffen in het bloed van de pup gemeten voordat er besloten werd om te gaan vaccineren. Dat heet ook wel titeren. Was de titer te hoog, dan werd de eerste puppyvaccinatie uitgesteld. Was de titer voldoende laag, dan kon er gevaccineerd worden.


Nieuw puppyvaccin heeft de voorkeur boven titeren van pups

Door de komst van dit nieuwe vaccin is het titeren van pups een minder goed alternatief geworden. Het vaccineren van pups op basis van de uitslag van een titertest is namelijk niet zonder risico. Tenslotte start je op deze manier pas met vaccineren wanneer de bescherming die de pup van de moeder gekregen heeft voldoende laag is geworden. De opbouw van immuniteit na vaccinatie neemt echter ook nog ongeveer 3 weken tijd in beslag. Gedurende deze periode is de pup dus kwetsbaar voor het ontwikkelen van ziekte na infectie. De bescherming van de moeder is laag geworden, terwijl de pup nog geen eigen bescherming heeft opgebouwd.

Nu het mogelijk is om pups zelfs in aanwezigheid van maternale immuniteit met succes te vaccineren wordt een onbeschermde periode dankzij dit nieuwe vaccin zo klein mogelijk gemaakt. De pup beschikt immers over de verkregen bescherming van de moeder én bouwt door vaccinatie met het nieuwe vaccin gelijktijdig een eigen immuniteit op. Wanneer de bescherming van de moeder weggevallen is beschikt de pup al over een eigen opgebouwde immuniteit.


Meer informatie

De titertest is nog altijd een mooie aanvulling op de vaccinatie. Dankzij dergelijke testen kunnen we bijvoorbeeld nagaan of het vaccin goed is aangeslagen en de hond voldoende bescherming na vaccinatie heeft opgebouwd.

Op onze website geven we je meer informatie over de titertest en hoe en wanneer wij de titertest gebruiken. Verder kun je ook alles nalezen over de maternale immuniteit bij pups. Als je meer informatie over vaccinatie wil kun je hier terecht.