Ik ga op vakantie naar het buitenland en ik neem mee… Mijn hond!
Het is hartstikke leuk om je hond mee op vakantie naar het buitenland te nemen, even met z’n allen weg en genieten van een nieuwe omgeving. Maar waar moet je dan rekening mee houden?
Wettelijke regels
Allereerst moet je bij het reizen naar het buitenland rekening houden dat aan de wettelijke regels is voldaan. De belangrijkste is dat je hond gechipt en geregistreerd is, over een geldig Europees Dierenpaspoort beschikt en minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd is tegen rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Deze vaccinatie is voor de meeste landen overigens 3 jaar geldig. Aanvullend kunnen per land ook nog aanvullende of aangepaste wetgeving van kracht zijn, bezoek daarom vantevoren ook altijd de website van LICG, daar staan alle regels per land vermeldt. Houd daarbij ook rekening met de landen waar je met je auto doorheen reist.
Ziektes in het buitenland
Verder dien je ervan bewust te zijn dat in de meeste landen om ons heen ziektes heersen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor je hond. De beste preventie is eigenlijk om je hond thuis te laten, maar niet iedereen ziet dat zitten. Dan is het wel verstandig om te weten welke ziektes in het buitenland voor kunnen komen en hoe je passende maatregels kunt nemen om te voorkomen dat je hond hiermee besmet raakt.
Op onze website geven we daarom heel veel actuele informatie waar je zelf al mee uit de voeten kunt, maar uiteraard kun je ook met ons contact opnemen. Wij zoeken dan samen met jou uit wat je hond nodig heeft om te voorkomen dat je hond na vakantie met een vervelend souvenir thuis zou komen.
Goed voorbereid op reis
Ga je met je hond met de auto op vakantie? Zorg dan dat je hond goed gewend is aan autoritten. Veel honden die geen ritten in de auto gewend zijn krijgen last van wagenziekte. Het beste zorg je ruim vantevoren ervoor dat je hond gewend is aan de auto door geregeld kleine ritjes te maken en de lengte van de rit geleidelijk op te voeren. Mocht dat te weinig baat brengen, dan bestaan er ook nog tabletjes tegen reisziekte.
Zorg er onderweg voor dat je hond geregeld zijn pootjes kan strekken en zijn of haar ontlasting kan doen, dus maak om de één tot twee uur zeker even een tussenstop. Zorg er ook voor dat je voor onderweg voldoende water bij je hebt, vooral als het erg warm is kan de temperatuur in de auto hoog oplopen. Even een pauze om af te koelen en water te drinken is dan geen overbodige luxe.