Vaccinatie konijn


We zullen hier het belang van de jaarlijkse vaccinatie van het konijn bespreken.

Bij vaccinatie van konijnen wordt meestal dit vaccin gebruikt.
Sinds begin 2020: nieuw 3-in-1 vaccin

Bij konijnen bestaan er namelijk twee infectieziektes die nagenoeg 100% dodelijk zijn wanneer jouw konijn ermee besmet raakt. Dat zijn myxomatose en RHD (VHD).

Sinds 2015 is er vanuit Frankrijk een nieuwe variant van RHD in Nederland opgedoken, ook wel RHD2 genaamd.

Vanaf het voorjaar van 2020 is er een nieuw vaccin beschikbaar gekomen waarmee na een enkele prik een konijn een jaar lang beschermd is tegen myxomatose, RHD1 en RHD2.

Meer informatie over de genoemde ziektes is onder de volgende links te lezen:

Een konijn is 21 dagen na vaccinatie beschermd en deze bescherming is 12 maanden gegarandeerd. Naarmate er meer tijd verstrijkt daalt ook de bescherming geleidelijk, het is daardoor eventueel mogelijk dat de bescherming 10 of 11 maanden na vaccinatie best laag is geworden. Wanneer dit dan net samen valt tijdens de zomermaanden, terwijl het risico op deze ziektes dan het grootst is, dan is dat vrij onhandig. Daarom worden konijnen dus het best in het vroege voorjaar, rond maart, gevaccineerd. Dan is de bescherming bij je konijn het sterkste wanneer het risico op deze ziektes het grootst is.


Kan de vaccinatie bijwerkingen geven?

Soms ontstaat op de plaats van de injectie een klein bultje, dat is niets ernstigs en verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken. Ook kan de dag na vaccinatie de lichaamstemperatuur iets verhoogd zijn. We spreken op een andere pagina binnen onze website uitgebreid over de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie.