Niesziekte (Bordetella)

Welkom » Diensten » Vaccinatie » Vaccinatie kat » Niesziekte (Bordetella)

Verreweg de meeste gevallen van niesziekte bij de kat wordt door het herpes- en calicivirus veroorzaakt. Maar er zijn nog meer virussen en bacteriën die de oorzaak van niesziekte bij katten kunnen zijn, en één daarvan is de bacterie Bordetella bronchiseptica.


Symptomen

Symptomen van bordetellose worden vooral gezien bij jonge kittens. Deze symptomen zijn nogal variabel en kunnen bestaan uit etterige neusvloei, oogvloei, hoest en niezen. Ook kunnen de lymfeknopen opgezet zijn, kan de kat moeite met ademhalen krijgen, stoppen met eten en koorts krijgen. Bij erg zieke kittens kan Bordetella fatale gevolgen hebben.

Bij oudere kittens en volwassen katten heeft de ziekte meestal een milder, meer chronisch verloop. Symptomen bestaan meestal enkel uit niezen en/of een droge hoest.


Behandeling

Omdat veel infecties enkel milde symptomen veroorzaken die uit zichzelf genezen, is een behandeling met antibiotica meestal niet nodig. Enkel bij erge of chronische infecties worden antibiotica gebruikt. Verder is behandeling meestal symptomatisch. Dat bestaat uit het schoon houden van neusgaten/ogen en het ondersteunen van de eetlust. Bij kittens die er erger aan toe zijn kan intensieve zorg nodig zijn.

Niesziekte kan bij katten ook door Bordetella veroorzaakt worden.
Kater Nol ligt op de bank

Vaccinatie

Het is mogelijk om katten tegen Bordetella bronchiseptica te vaccineren, maar het behoort niet tot de basisvaccinatie van katten. Meestal wordt hiertegen alleen gevaccineerd wanneer deze aanvullende vaccinatie verplicht is, bijvoorbeeld omdat een kattenpension het eist.

De vaccinatie gebeurt door het toedienen van een vaccin als neusdruppel, deze geeft 1 jaar bescherming. De bescherming beoordelen door de titertest is niet mogelijk.