Vaccinatie


Vaccinatie is een belangrijk onderdeel binnen de ziektepreventie van onze huisdieren. De jaarlijkse hervaccinatie kan helaas niet vervangen worden door de titertest, maar heeft daarnaast nog een ander belangrijk doel. Ook dàt heeft met ziektepreventie te maken. Hoe? Dat kun je hier lezen!


Het doel van vaccinatie: ziektepreventie

Bij vaccinatie worden verschillende vaccins gebruikt.
Vaccins

Door de vaccinatie wordt er bij een dier bescherming tegen een infectieziekte opgebouwd zonder dat een hond, kat of konijn met het echte virus of bacterie in contact hoeft te komen. Dit betekent opbouw van afweer zonder het risico van ernstige ziekte zoals bij een echte infectie. Vaccineren vormt dus een belangrijk onderdeel van ziektepreventie bij jouw hond, kat of konijn.

Wanneer voldoende dieren afweer hebben opgebouwd kan dat ook de (nog) niet gevaccineerde dieren beschermen. Dit heet ook wel populatie-immuniteit. Deze kan zowel ontstaan wanneer voldoende dieren gevaccineerd worden, of wanneer het echte virus voldoende in de populatie circuleert. Bij dat laatste bestaat het risico op ernstige ziekte, vooral bij jonge pups en kittens kan een infectie met het echte veldvirus een fatale afloop hebben.


Hoe lang beschermt de vaccinatie?

Voor een aantal ziektes is de bescherming na vaccinatie minstens 3 jaar aanwezig.

De beschermingsduur van een aantal vaccinatie is maximaal 12 maanden gegarandeerd. Dat geldt voor:

  • Leptospirose bij de hond
  • Kennelhoest bij de hond
  • Niesziekte bij de kat
  • RHD bij het konijn
  • Myxomatose bij het konijn

Om de bescherming tegen deze ziektes te blijven garanderen is jaarlijkse hervaccinatie vereist. Helaas biedt de titertest geen alternatief voor de jaarlijkse vaccinatie tegen deze ziektes.


De jaarlijkse hervaccinatie. Meer dan alleen een prik!

Wat wij bij de jaarlijkse hervaccinatie minstens of misschien zelfs nog meer belangrijk vinden is het jaarlijkse gezondheidsonderzoek dat samenvalt met de jaarlijkse hervaccinatie.

Het vormt een gelegenheid om aan de eigenaar te vragen of alles nog goed gaat met de hond, kat of het konijn. Soms worden er kleinere of grotere gezondheidsproblemen tijdens de jaarlijkse controle ontdekt. Hoe eerder we kunnen behandelen, hoe beter dat is. Daarnaast kunnen we ook tijdens het jaarlijkse vaccinatieconsult tips geven om ziekte bij jouw huisdier te voorkomen. Dus ook op die manier vormt de jaarlijkse hervaccinatie een bijdrage in de ziektepreventie bij huisdieren.

Sturen we dus vooral een oproepje voor de jaarlijkse hervaccinatie? Nee, eigenlijk niet. Het is veel meer dan alleen het geven van een prik. Zie je de jaarlijkse vaccinatie bij jouw huisdier niet zitten? Laat dan wel jaarlijks jouw hond, kat of konijn door een dierenarts onderzoeken.


Wil je meer weten over het vaccineren van honden, katten en konijnen?

Op onze website hebben we alle informatie over de vaccinatie per diersoort overzichtelijk bij elkaar gezet. We bespreken alle ziektes waartegen gevaccineerd kan worden, leggen je uiteraard ook uit over de bekende bijwerkingen en bespreken titeren als alternatief voor vaccinatie. Nieuwsgierig? Bezoek dan de volgende pagina’s: