Nestje pups


Wetgeving

Er bestaan heel wat regels voor pasgeboren pups. Ook als particulier met een gelegenheidsnestje krijg je met wetgeving deze te maken. Vanaf 1 april 2013 is de I&R Honden in Nederland in gegaan en samen met andere wetgeving geldt sindsdien het volgende:

  • pups dienen vóór de leeftijd van 7 weken te worden gechipt
  • pups dienen vóór de leeftijd van 8 weken op naam van de fokker geregistreerd te zijn
  • pups dienen na de leeftijd van 6 weken tegen parvo en en hondenziekte gevaccineerd te zijn
  • pups mogen niet vóór de leeftijd van 7 weken van de moeder gescheiden worden

Vanaf 1 november 2021 dienen alle fokkers over een UBN-nummer te beschikken. Dit geldt ook voor particulieren met een gelegenheidsnestje. Zonder dit UBN-nummer mogen dierenartsen pups niet chippen en geen paspoorten verstrekken. Ook het Europees Dierenpaspoort is sindsdien voor elke pup wettelijk verplicht. Het aanvragen van een UBN-nummer zal via het RVO lopen en wordt het beste al tijdens de dracht van de teef geregeld.


Maak ruim op tijd een afspraak bij de dierenarts

Pups kunnen vanaf de leeftijd van 6 weken worden gevaccineerd en dienen vóór de leeftijd van 7 weken te worden gechipt. Ergens tussen de leeftijd van 6 en 7 weken dient dus een afspraak bij de dierenarts gepland te staan.


De registratie van pups

Fokkers zijn wettelijk verplicht om pups vóór de leeftijd van 8 weken op hun naam te hebben geregistreerd, dit wordt ook wel de geboortemelding genoemd. Verkopers dienen binnen twee weken na verkoop deze registratie van de pup af te melden bij de betreffende database waar de geboortemelding is uitgevoerd. Nieuwe eigenaars dienen de pup binnen twee weken na aankoop de pup bij een huisdierendatabase te registreren. Kopers zijn wettelijk verplicht om te controleren of de pup op naam van de fokker geregistreerd staat.


Pup naar het buitenland?

Verkoop je een pup aan iemand in het buitenland, daar valt België en Duitsland ook onder, dan krijg je vaak met aanvullende wetgeving te maken:

  • pup dient vanaf de leeftijd van 12 weken tegen rabiës gevaccineerd te worden
  • pup mag 21 dagen na de rabiësvaccinatie de grens over

Over het algemeen betekent dit dus dat een pup die naar het buitenland gaat pas na de leeftijd van 15 weken naar de nieuwe eigenaar mag. Indien deze wetgeving niet nageleefd wordt kan dit consequenties hebben indien de eigenaar voor vervolgentingen een dierenarts in eigen land bezoekt. Het is als fokker verstandig om dit vooraf de buitenlandse koper te laten weten om toekomstige problemen te voorkomen.

Er bestaan voor sommige landen uitzonderingen op deze wetgeving. Het kan daarom nuttig zijn om op de website van LICG de wetgeving voor het betreffende land binnen Europa en buiten Europa na te lezen.


Een paar adviezen

Laat minimaal 7 dagen tussen vaccinatie en het ophalen van de pup door de nieuwe eigenaar. De vaccinatie kan bijwerkingen geven, het zou vervelend zijn als de pup op dat moment bij de nieuwe eigenaar zou zijn. Daarnaast is het scheiden van de moeder en nestgenoten een stressvolle gebeurtenis voor de pup. Stress heeft een nadelige invloed op de immuniteitsopbouw na vaccinatie.

Geef de pup op de dag van de vaccinatie géén ontworming. De vaccinatie kan bijwerkingen veroorzaken die lijken op de bijwerkingen die ontwormingsmiddelen ook kunnen geven, zoals diarree. Beter is dus om beiden niet op dezelfde dag te geven zodat eventuele bijwerkingen na vaccinatie en ontworming te onderscheiden zijn.

Meer informatie over de vaccinatie bij pups is hier te lezen.


Tip: stel een koopcontract op!

De registratie van een chip in een huisdierendatabase zoals NDG is wettelijk gezien geen eigendomsbewijs. Alleen een koopcontract vormt een eigendomsbewijs voor de nieuwe eigenaar.

Daarnaast kun je in een koopcontract allerlei zaken opnemen zodat het zowel voor koper als verkoper duidelijk is hoe eventuele problemen opgelost zullen worden. Dat kan heel wat zorgen en misverstanden voorkomen.


En verder…

Antwoorden op veelgestelde vragen:

Hoeveel nestjes mag een teef jaarlijks krijgen?

Een teef mag van de wetgeving in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.

Hoeveel pups mag je per jaar fokken?

De grens ligt op ongeveer 20 pups per jaar. Dat is echter geen harde grens. Zodra je pups aan onbekenden verkoopt ben je in principe al commercieel en niet meer hobbymatig bezig. Het kan daardoor zijn dat je als particulier ook al bij een enkel nestje aangezien kunt worden voor een bedrijfsmatige hondenfokker. In dat geval moet je omzetbelasting betalen en beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid.