Jaarlijkse controle


Helaas kunnen dieren niet praten. Ze kunnen ons daarom ook niet altijd vertellen wat ze voelen. Daarnaast kunnen sommige gezondheidsproblemen zich dusdanig traag ontwikkelen dat het de eigenaar niet opvalt. Hierdoor kunnen honden, katten en konijnen onopgemerkte gezondheidsproblemen hebben. Een jaarlijkse controle van de gezondheid is daarom nuttig en belangrijk.

Heel veel gezondheidsproblemen zijn het gemakkelijkst te behandelen wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld. Dat is niet alleen fijner voor het dier, want die ervaart daardoor minder lang ongemak. Maar het scheelt in veel gevallen ook aanzienlijk in de medische kosten voor onderzoek en behandeling. Gezondheidsproblemen die lange tijd onbehandeld worden gelaten zijn vaak moeilijker te genezen. Er is vaak meer onderzoek en behandeling noodzakelijk en de prognose is voor het dier ook slechter dan wanneer vroeg wordt ingegrepen.


Gezondheidsonderzoek

Het is daarom verstandig om je hond, kat of konijn elk jaar door de dierenarts te laten nakijken. Deze beoordeelt dan onder andere of de huid, vacht, oren, het gebit en het hart in orde is. De dierenarts kan ook een beginnend overgewicht vaststellen. Zo kan op tijd met voeding en beweging bijgestuurd worden voordat het echt uit de hand loopt. Daarmee voorkom je heel wat gezondheidsproblemen, zoals bij het onderwerp ‘Gezond Gewicht’ te zien is.

Tijdens het jaarlijks onderzoek kan de dierenarts bijvoorbeeld een flinke oorontsteking ontdekken. Niet alle honden laten zien dat ze last hebben van hun oor. Dankzij de jaarlijkse controle wordt dat dan toch behandeld.

Een stethoscoop wordt bij de jaarlijkse controle gebruikt om de werking van het hart te controleren.
Stethoscoop: hiermee wordt naar hart en longen geluisterd

Naast het onderzoek van je huisdier vindt tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole van jouw huisdier ook altijd een vraaggesprek met jou als eigenaar plaats. De dierenarts vraagt dan hoe het bij jouw huisdier met eten, drinken, urineren en ontlasten gaat. Informatie hierover kan meer vertellen over de werking van inwendige organen of dat er misschien sprake is van een zich ontwikkelende ziekte.

Zo hebben bijvoorbeeld eigenaars van katten niet altijd in de gaten dat de kattenbak in de loop van de tijd natter is geworden. Meer gaan plassen kan onder andere een aanwijzing zijn dat de werking van de nieren verslechterd is of dat de schilderklier overactief is.


Voorkomen is beter dan genezen

Tijdens de jaarlijkse controle worden ook altijd verzorgingstips gegeven om jouw hond, kat of konijn zo gezond mogelijk te houden en ziekte te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan tips over de dagelijkse voeding en gebitsverzorging.

Er zijn bijvoorbeeld heel wat konijneneigenaars die er niet van op de hoogte zijn dat de dagelijkse voeding van een konijn vooral uit veel hooi moet bestaan. Door voldoende hooi worden gebitsproblemen, darmproblemen en overgewicht bij het konijn voorkomen.


Jaarlijkse controle vaak samen met de jaarlijkse hervaccinatie

Vaccins

Doordat een aantal vaccins jaarlijks herhaald dienen te worden valt de jaarlijkse gezondheidscontrole vaak samen met de jaarlijkse hervaccinatie. Dat is handig, aangezien alleen bij gezonde dieren een vaccin mag worden toegediend.

Alhoewel het belangrijk is om de vaccinaties bij je huisdier op orde te hebben vinden wij een jaarlijkse controle van de gezondheid van huisdieren minstens zo belangrijk. Laat je jouw huisdier niet vaccineren? Zorg er dan wel voor dat de gezondheid van jouw hond, kat of konijn jaarlijks door een dierenarts wordt gecontroleerd.