Parasieten zijn levende organismen die zich, ten koste van de gastheer waarop of waarin ze leven, in stand houden en zich vermenigvuldigen.
Alhoewel parasieten bij het dier niet altijd ziekte veroorzaken worden ze het beste wel zoveel mogelijk voorkomen. Ook omdat een aantal parasieten die bij dieren voor kunnen komen ook voor de mens besmettelijk kunnen zijn. De eigenaar zou zich via zijn of haar eigen huisdier met parasieten kunnen besmetten. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn.
Bij honden en katten komen er globaal gezien drie verschillende categorieën parasieten voor:
Wormen
De meesten wormsoorten leven in de darmen voor je trouwe hond of kat en je ziet ze daardoor niet. Ondertussen produceren ze eitjes die via de ontlasting in de buitenwereld terecht komen en die je niet met het blote oog kunt zien. Bij jonge pups en kittens kunnen deze darmwormen voor nogal wat problemen zorgen, maar het blijft ook bij volwassen honden en katten een vies idee. Een met wormen besmette hond of kat kan andere honden en katten besmetten. Bovendien zijn een aantal wormsoorten ook besmettelijk voor mensen.
Daarnaast zijn er nog een aantal wormen die in de bloedvaten rond het hart en in de longen leven. De Franse Hartworm is zo’n soort worm die ook in Nederland geregeld bij honden wordt aangetroffen. De meeste andere hart- en longwormen zien we vooral in het buitenland.
Alle informatie over wormen en hoe bij je hond of kat te voorkomen lees je bij ‘Wormpreventie’.
Vlooien
Een van de beruchtste parasieten die op onze huisdieren voor kunnen komen zijn vlooien. Als je eenmaal een infectie op je hond of kat hebt kom je er niet gauw meer van af. Elke volwassen vlo op je hond of kat geeft 100 nakomelingen in de omgeving. En die springen graag weer op je hond of kat. Dat maakt behandeling van een infectie soms een hardnekkig probleem.
Sommige honden en katten ontwikkelen na infectie een allergie tegen vlooienbeten. Een enkele beet van een vlo kan dan voldoende zijn om ernstige vachtproblemen te veroorzaken.
Vlooien kunnen daarnaast drager zijn van lintwormen en een bacterie die de kattenkrabziekte bij de mens veroorzaakt.
Alles over vlooien en hoe te voorkomen bij je hond en kat is te lezen bij ‘Vlooienpreventie’.
Teken
Een enkele tekenbeet veroorzaakt op zich niet zo heel veel problemen bij een hond of kat. Het probleem is dat teken drager kunnen zijn van verschillende soorten parasieten, bacteriën en virussen die ziekte kunnen veroorzaken. En dat geldt vooral voor de hond.
Onder ‘Tekenpreventie’ leggen we je alles uit over tekenbeten en de verschillende in Nederland voorkomende door teken overdraagbare ziektes en hoe deze te voorkomen.