Gezond Gewicht


Het lijkt zo’n vanzelfsprekend en iedereen weet het eigenlijk wel, een gezond gewicht is belangrijk voor een goede gezondheid. Toch blijkt bij 40 tot 45% van alle huisdieren die bij de dierenarts komt sprake van overgewicht.

Net zoals bij mensen hebben ook onze huisdieren last van deze welvaartsziekte. We vertroetelen onze hond en kat te graag en geven ze al gauw alles wat ze lekker vinden. Dat kan tot overgewicht leiden. Een te zwaar lichaamsgewicht ontstaat meestal door een combinatie van te veel eten en te weinig lichaamsbeweging.


Wat zijn de gevolgen van overgewicht voor hond en kat?

Dagelijks goede voeding is essentieel voor een gezond gewicht.
Dagelijks goede voeding is essentieel voor een gezond gewicht.

Ten eerste is dat een verminderd dierenwelzijn. Een hond of kat met een ongezond gewicht kan zich meestal minder goed bewegen. Wandelen, springen en spelen wordt daardoor minder aangenaam en minder leuk.

Bij katten kunnen daarnaast vachtproblemen ontstaan, doordat een kat door een dikke buik niet overal meer goed bij kan om de vacht te wassen. Er kunnen daardoor niet alleen klitten in de vacht ontstaan, maar ook een vettige, schilferige vacht aan de staart basis wordt bij katten met overgewicht vaak gezien.

Bij overgewicht raken door het hogere lichaamsgewicht de gewrichten meer belast, daardoor wordt o.a. de kans op kruisbandrupturen groter waardoor een hond acuut erg mank kan worden en een dure operatie nodig heeft.

Een hond of kat met overgewicht heeft meer kans om ziek te worden. Net zoals bij mensen met overgewicht hebben ook te dikke honden en katten meer risico op het ontwikkelen van suikerziekte waardoor levenslange insulinetherapie nodig kan worden. Daarnaast is ook het risico op vorming van kanker bij honden en katten met overgewicht vergroot. Tijdens warme zomers heeft een hond of kat met overgewicht meer kans op oververhitting. Daarnaast hebben dieren met overgewicht een verminderde immuniteit en vertraagde wondheling, ze zullen daardoor trager herstellen van ziektes en infecties.

Bij een eventuele operatie zijn bij dieren met overgewicht risico’s voor anesthesie groter en verlopen chirurgische ingrepen moeilijker.


Hoe is overgewicht bij hond en kat te voorkomen?

Jong geleerd is oud gedaan. Ook het voorkomen van overgewicht bij honden en katten begint daarom met een goede opvoeding en het aanleren van een gezond eetpatroon hoort daar ook bij onze huisdieren bij. Dieren die op jonge leeftijd al te dik zijn hebben ook op latere leeftijd meer moeite om het gewicht op een gezond niveau te houden, om die reden kunnen pups beter aan de schralere kant worden opgegroeid. Een hulpmiddel hierbij is om de groei bij te houden in een groeicurve.

Bij een gezond eetpatroon houd je bij honden en katten rekening met het volgende:

  • Geef géén eten die voor mensen bedoeld is
  • Geef dagelijks een afgepaste hoeveelheid diervoeding
  • Voorkom het geven van teveel snoepjes
  • Zet voeding niet onbeperkt beschikbaar, maar geef meerdere, kleine, afgepaste maaltijden

Uiteraard kun je de dagelijkse voedingshoeveelheden die op verpakkingen vermeld aanhouden. Let wel, dit heten niet voor niets richtlijnen. De ene hond heeft een actievere levensstijl dan de andere hond dus daarop dienen de dagelijkse voedingshoeveelheden aangepast te worden.

Zorg ervoor dat je hond of kat voldoende lichaamsbeweging krijgt. Een hond of kat met een goede conditie verbrandt ook in rust meer energie en kan daardoor al meer eten zonder dik te worden.

Pas na de castratie (soms ook sterilisatie genoemd) van je hond of kat de voeding aan en geef dagelijks 10% minder. De kans op het ontstaan van overgewicht is na deze operatie groter doordat de energiebehoefte afneemt en bij vrouwelijke dieren ook de eetlust minder afgeremd kan worden.

Grijp op tijd in als je merkt dat je hond of kat te zwaar wordt. Zie je dat de buik dikker wordt en kun je de ribben niet goed meer voelen? Verminder dan tijdig de dagelijkse hoeveelheid diervoeding en zorg voor meer lichaamsbeweging. Eens overgewicht uit de hand loopt vergt het meer tijd en moeite om een hond of kat weer op het juiste gewicht te krijgen.

BCS hond en kat.
Body Conditie Score bij Hond en Kat