Dracht bij de Poes


Is jouw kat gedekt? Dan wil je waarschijnlijk de dracht bij de poes laten vaststellen. Zo weet je zeker of je een nestje kittens kunt verwachten. Aan de hand daarvan weet je of je misschien voorbereidingen moet treffen. We zullen dat hier gaan bespreken.


Hoe weet ik of mijn poes zwanger is?

De dracht kan bij poezen 4 tot 5 dagen eerder vastgesteld worden dan bij de teef. Dit komt doordat bij de kat de implantatie, dat is het innestelen van de embryo’s in de baarmoederwand, 4 tot 5 dagen eerder gebeurt. De meeste diagnosetechnieken kunnen bij de poes dan ook 4 tot 5 dagen eerder gebruikt worden dan bij de teef.

De dracht bij de poes.
De dracht bij de Poes.

Abdominale palpatie

De dierenarts kan de buik van de poes bevoelen, dat wordt ook wel een abdominale palpatie genoemd. Deze manier om zwangerschap vast te stellen kan tussen de 21 en 32e dag na de dekking gebruikt worden. Als er vruchtblaasjes in de baarmoeder aanwezig zijn kunnen ze in deze periode goed gevoeld worden.

Na dag 32 worden de vruchtblaasjes echter groter en lopen dan weer in elkaar over, zodat de vruchtblaasjes in de buik moeilijk of niet meer te herkennen zijn. Komt men dus te laat voor een drachtdiagnose, dan dient met een andere methode de dracht vastgesteld te worden.

Vanaf dag 45 kan door verbening van het skelet van de ongeboren kittens echter wel weer door palpatie van de buik een dracht vastgesteld worden. Ook bij een klein aantal kittens in de buik zal dan de buikomvang zichtbaar toegenomen zijn.


Zwangerschapstest

Ook voor katten bestaan er zwangerschapstesten. Hiervoor wordt echter, in plaats van urine, het bloed onderzocht.

Met een testkit wordt beoordeeld of het zwangerschapshormoon relaxine in het bloed van de poes aanwezig is. Dit hormoon wordt vanaf dag 21 van de dracht door de placenta geproduceerd en kan daardoor de dracht al in een vroeg stadium vaststellen. Soms kan een dergelijke test een vals negatieve uitslag geven. Dit komt doordat de test dan te vroeg is uitgevoerd. In dat geval dient een vroege negatieve uitslag voor de zekerheid 8 dagen later nogmaals herhaald te worden.


Medische beeldvorming

Met echografie kan een zwangerschap bij de poes eerder gesteld worden namelijk vanaf dag 13 tot 15 van de dracht. Met röntgenfoto’s kan vanaf dag 38 tot 40 de dracht vastgesteld worden, de botten beginnen op dat moment te verbenen en zijn daardoor op de röntgenfoto goed zichtbaar. Hierdoor kan ook het aantal kittens in de baarmoeder geteld worden.


Hoe lang duurt de dracht?

De drachtlengte, gemeten na de eerste dekking, is gemiddeld 65 dagen en wordt, in tegenstelling tot de teef, niet bepaald door het ras of de grootte van het nest.

Na de dracht komt uiteraard de bevalling. Op onze pagina ‘Bevalling bij de Poes’ zullen we je hierover alles uitleggen.