Verzorging van een Nestje pups


De pups zijn geboren. Waar moet je bij de verzorging van een nestje pups allemaal op letten om ze de beste start van hun leven te geven? En waar moet je allemaal aan denken voordat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat?


METEEN NA DE GEBOORTE

Geboortegewicht

Weeg het geboortegewicht van de pup altijd binnen 24 uur na de geboorte. Omdat er bij hondenrassen veel variatie in lichaamsgewicht bestaat en het aantal pups per nestje ook heel erg kan verschillen varieert een normaal geboortegewicht bij pups ook sterk. Wel kunnen een aantal richtlijnen gebruikt worden:

Een gezond geboortegewicht ligt tussen de 1% (groot ras) en 6,4% (klein ras) van het lichaamsgewicht van de moeder. Een andere nuttige richtlijn bestaat uit het optellen van het geboortegewicht van alle pups in het nestje. Dit gewicht dient in totaal 12-14% van het lichaamsgewicht van de moeder te bedragen.

Nestje pasgeboren Jack Russell Terriër pups

Melk drinken

Na de geboorte is het belangrijk dat de pups meteen bij de moeder gaan drinken. De eerste melk wordt ook wel colostrum of de biest genoemd. Deze melk bevat antistoffen die de pup gedurende de eerste levensweken beschermen tegen verschillende soorten infecties. Deze antistoffen passeren de darmwand van de pup en komen vervolgens in het bloed terecht. De darm is alleen de eerste levensuren van de pup doorgankelijk voor deze antistoffen. Het is daarom belangrijk dat de pups na de geboorte zo snel mogelijk bij de moeder gaan drinken. Bovendien heeft een pasgeboren pup nog weinig energiereserves, zodat het drinken van melk ook nodig is om in leven te blijven. Een pup die niet drinkt raakt snel onderkoeld, uitgedroogd en sterft tenslotte aan uitputting.


Omgevingstemperatuur

Pasgeboren pups zijn niet in staat hun lichaamstemperatuur op peil te houden en van nature is de lichaamstemperatuur van de pasgeboren pup nog heel laag, namelijk 35,5°C. De kans op onderkoeling is bij pups dus heel groot.

Daarom hebben pups voldoende voeding en de warmte van hun broertjes, zusjes en moeder nodig. Dit alleen is vaak niet voldoende en dus dient het nest extra verwarmd te worden. Dit kan het beste met een warmtelamp die boven het nest wordt gehangen. Deze lamp moet op de juiste hoogte hangen zodat de omgevingstemperatuur voor de pups zo optimaal mogelijk is. Zonder extra warmte raken pasgeboren pups snel onderkoeld. Hierdoor kunnen pups door de moeder afgestoten worden en de pup kan tenslotte sterven. Anderzijds is een te warme omgeving ook niet goed, omdat het risico dan groot is dat de pups uitdrogingsverschijnselen gaan ontwikkelen.

In de eerste levensweek dient in de directe omgeving van de pups de temperatuur tussen de 29 en 32 °C te zijn. Rondom het nest is een temperatuur van 24 tot 27 °C prima. Tocht moet natuurlijk absoluut vermeden worden. Naarmate de pups ouder worden hebben de pups minder extra warmte nodig. In het schema hieronder kun je de aanbevelingen voor de omgevingstemperatuur per levensweek vinden. Een luchtvochtigheid van 55-65% optimaal voor de pasgeboren pups.


EERSTE LEVENSWEKEN

Door een aantal zaken bij de pups en de moeder goed te blijven opvolgen ben je in staat om problemen op tijd op te merken zodat eventueel ook op tijd ingegrepen kan worden. Het gemakkelijkst is om alles voor elke pup in een boekje bij te houden. Verder komen er in de eerste weken een aantal zaken voorbij waaraan je moet denken, zoals de ontworming, het chippen en de eerste vaccinatie.


Dagelijkse groei

Voor een goede betrouwbare gewichtsopvolging is het noodzakelijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  • weeg elke dag rond hetzelfde tijdstip
  • gebruik een nauwkeurige weegschaal die tot op de gram nauwkeurig meet
  • bereken de gemiddelde wekelijkse gewichtstoename, deze is meer accuraat dan de dagelijkse metingen
Nestje slapende Teckelpups.
Nestje slapende Teckelpups.

Controle melkopname

Een pup moet voldoende melk drinken om de lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden, gezond te blijven en te kunnen groeien.

Soms kan een pup te weinig melk drinken. Bijvoorbeeld omdat de pup ziek is, maar het kan ook zijn dat de moeder gewoon te weinig melk geeft. Daarom is het belangrijk om goed te controleren of de pups genoeg drinken zodat bij problemen op tijd ingegrepen kan worden.

  • na het zogen dient een pup rustig te slapen
  • na het zogen moet een pup een goed gevuld buikje hebben
  • langdurig piepen en onrust kan op honger duiden
  • weeg de pup voor en na het zogen om te weten hoeveel het gedronken heeft

Controle ontlasting

Tot de leeftijd van 16 tot 21 dagen zijn pups niet in staat zelf te ontlasten of urineren. Daarvoor dienen zij door de moeder gestimuleerd te worden. Hiermee dient rekening gehouden te worden als de pups met de hand groot gebracht worden. In dat geval kan met een warm en vochig watje na een voedingsbeurt de buik en de anus van de pup zachtjes gemasseerd worden.

Verder dient ook de ontlasting gecontroleerd te worden. Diarree komt bij pups geregeld voor en kan verschillende oorzaken hebben. Omdat pups ten gevolge van diarree snel uitgedroogd kunnen raken dient diarree bij pups, ongeacht de oorzaak, altijd behandeld te worden.


Overzichtsschema verzorging pups in de eerste levensweken.
Ontworming

Vrijwel alle pups worden tijdens de dracht of na de geboorte met spoelwormen besmet. Hoe dat zo kan leggen we uit op de pagina ‘Spoelwormen’. Hier vind je heel veel informatie over deze darmworm.

Spoelwormen kunnen bij pups diarree, ongemak en een verminderde groei veroorzaken. Daarnaast zijn spoelwormen ook voor de mens besmettelijk en kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen .

Daarom is het belangrijk om zowel moeder als pups twee weken na de geboorte en vervolgens om de 2 weken te ontwormen. Met elke ontworming worden alleen de volwassen wormen in de darm gedood. Eventuele herbesmettingen en larven leiden twee weken later weer tot nieuwe volwassen wormen in de darm. Vandaar dat zowel moeder als pups om de twee weken ontwormd dienen te worden.


Van melk naar vaste voeding

Zo rond de leeftijd van 3 tot 4 weken kun je het beste al beginnen om de pups aan vaste voeding te laten wennen. Daarvoor geef je in het begin pap of puppy blikvoeding en in de weken daarna geweekte puppybrokken. Het doel is om de pups steeds minder melk bij de moeder te laten drinken zodat de melkproductie geleidelijk stopt en de pups het eten van brokjes gewend zijn als ze naar de nieuwe eigenaren gaan.

Hoeveel voeding je dagelijk geeft verschilt per hondenras (klein/groot ras) en is ook afhankelijk van de hoeveelheid dagelijkse activiteit die de pups krijgen. Hoe meer ruimte ze hebben om te spelen, hoe meer energie ze uiteraard nodig hebben. Zie voor meer informatie het schema hierboven.


Chippen en registratie

Vanaf 1 april 2013 dienen alle pups die in Nederland geboren worden vóór de leeftijd van 7 weken gechipt te zijn en vóór de leeftijd van 8 weken op de naam van de fokker geregistreerd te worden. Wanneer er stamboompups geboren worden is het de chipper van de Raad van Beheer die de pups komt chippen. Bij pups zonder stamboom is het de dierenarts die de pups chipt.

De fokker dient binnen twee weken na verkoop de registratie bij de betreffende database vervolgens af te melden. De nieuwe eigenaar dient binnen twee weken na aankoop de pup op zijn of haar eigen naam te hebben geregistreerd. De verantwoordelijkheid van naleving van deze wetgeving ligt momenteel nog bij de fokker en de nieuwe eigenaar. Voor elke nieuwe eigenaar verstrekken wij op het consult voor chippen en vaccinatie altijd een informatiefolder van NDG waar alle wetgeving in na te lezen staat.

Bij gebruik van chips met prepaid NDG registratie verzorgt de dierenarts de registratie voor de fokker. De fokker ontvangt daarna per e-mail de gegevens waarmee deze de pups zonder verdere kosten kan overschrijven naar de nieuwe eigenaar.


Gezondheidscontrole en eerste vaccinatie

Tussen de leeftijd van 6 en 7 weken krijgen pups hun eerste gezondheidscontrole en vaccinatie. Dat valt, met uitzondering van stamboekpups, vrijwel altijd samen met het moment van het plaatsen van de chip. Het beste maak je hiervoor ruim vantevoren een afspraak bij je dierenarts. Het eerste onderzoek, het chippen, de vaccinatie en het klaarmaken en verstrekken van een paspoort vraagt voor een nest pups de nodige tijd. Als je een aantal weken voordat de pups 6 weken zijn een afspraak bij de dierenarts hebt staan weet je zeker dat er voldoende tijd voor jou en je pups is.

Pups die verkocht worden dienen wettelijk minimaal gevaccineerd te zijn tegen parvo en hondenziekte. Als alternatief voor de vaccinatie mag ook het titeren gebruikt worden. Onze adviezen over het vaccineren en/of titeren van pups zijn hier te lezen.

Het beste laat je 7 dagen tijd tussen de vaccinatie en het ophalen van de pup door de nieuwe eigenaar. Dit in verband met eventuele bijwerkingen na vaccinatie.

Om diezelfde reden is het verstandig om op de dag van de vaccinatie de pup niet te ontwormen. Mocht er bijvoorbeeld diarree optreden dan zou het onduidelijk zijn of dit door het ontwormingsmiddel of door de vaccinatie veroorzaakt wordt.

De tweede puppy vaccinatie vindt op de leeftijd van 9 weken plaats. De meeste pups zijn op dat moment al bij de nieuwe eigenaar.


PUP NAAR DE NIEUWE EIGENAAR

Ooit komt helaas het moment dat de pups naar een nieuwe eigenaar gaan. Maar goed ook, want daar kunnen ze veel meer aandacht krijgen dan wanneer je ze allemaal zou houden.

Pups mogen volgens de wetgeving niet voor de leeftijd van 7 weken van de moeder gescheiden worden. Zorg er altijd voor dat de pups op het moment dat ze het nest verlaten zelfstandig puppybrokjes kunnen eten, dat de pup gechipt, geregistreerd, gevaccineerd en minimaal drie keer ontwormd is. Het beste wacht je na vaccinatie 7 dagen voordat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat.

Wordt de pup aan een een buitenlandse koper verkocht en verhuist de pup naar het buitenland? In dat geval is het wettelijk verplicht om de pup vanaf de leeftijd van 12 weken tegen rabiës te laten vaccineren. De pup mag dan 21 dagen later de grens over en kan dus pas rond de leeftijd van 15 weken het nest verlaten. Dit geldt ook voor Nederlandse pups die naar België of Duitsland gaan. Wanneer de hond voor vervolgentingen of om andere redenen een dierenarts dient te bezoeken kan dat problemen opleveren als dit niet in orde blijkt te zijn.

Je wil natuurlijk dat jouw pups goed terecht komen. Je mag daarom best wel kritisch zijn over de potentiële kopers. Het scheelt jou een hoop zorgen als je weet dat jouw pups op een goede plaats terecht zijn gekomen.


Wat geef je de nieuwe eigenaar van de pup mee?

Geef altijd een zakje puppybrokken mee. Zo kan de nieuwe eigenaar deze mengen met de merkvoeding die de nieuwe eigenaar aan de pup wil gaan geven. Dit voorkomt het ontstaan van diarree door plotse voedingswijzigingen. Heel veel pups hebben daar last van en niks is vervelender dan dat een nieuwe eigenaar opeens een pup met diarree heeft. Meer uitleg hierover is te vinden op ‘Hoera, een pup in huis’.

Je kunt daarnaast ook een stukje deken meegeven waar de vertrouwde nestgeur in zit. Het is voor de pup namelijk niet niks om opeens in een vreemde omgeving met onbekende mensen en zonder hun moeder en vertrouwde broertjes en zusjes te zijn.

Verstrek het paspoort of vaccinatieboekje en geef uitleg wat daar allemaal in staat en waar ze hun eigen gegevens kunnen noteren.

Geef ook voldoende informatie mee. Leg zaken uit zoals de registratie van de chip, de volgende vaccinatie op de leeftijd van 9 weken en de ontworming twee weken na aankoop. Raad de nieuwe eigenaar af om, voordat alle vaccinaties zijn afgerond, de pup uit te laten op uitlaatplekken waar andere honden hun behoefte doen of de pup voor die tijd intenstief contact te laten hebben met andere honden. Uiteraard is het voor de socialisatie wel goed dat de pup alles leert kennen, dus uitlaten mag zeker.

Een koopcontract is zeker verstandig om op te stellen. Voor de nieuwe eigenaar geldt dit als een wettelijk bewijs van eigendom. Voor jou als verkoper is het fijn om daarin een aantal zaken vast te kunnen leggen, bijvoorbeeld hoe in geval van later vastgestelde gezondheidsproblemen bij de pup iets opgelost zal gaan worden.

Speciaal voor de nieuwe eigenaar hebben we alle nuttige informatie hier op onze website staan. Als fokker is het ook handig om deze informatie te lezen, dan kun je ze goed informeren wanneer ze de pup komen ophalen.