Als je de pagina over hartworm gelezen hebt dan zul je de naam van de worm die we hier gaan bespreken misschien wel deels kunnen herkennen. De worm die subcutane dirofilariose veroorzaakt is namelijk een soort neefje van de worm die hartziekte veroorzaakt. Hij heet Dirofilaria repens.
Wat is Subcutane dirofilariose?
De levenscyclus van Dirofilaria repens is grotendeels hetzelfde als die van hartworm. Het verschil is dat de volwassen wormen niet in longarterie leven, maar in onderhuidse weefsels.
De worm wordt overgebracht op honden na een bloedmaaltijd van een door D. repens besmette mug. Deze mug injecteert larven (L3), zogenoemde microfilaria, in de bloedbaan van de hond. In de hond zullen deze larven zich verder ontwikkelen en uiteindelijk zullen volwassen wormen ontstaan die in onderhuidse weefsels leven. De vrouwelijke wormen zullen daar nieuwe larven produceren welke door muggen tijdens een bloedmaaltijd opgenomen kunnen worden.
De worm veroorzaakt onderhuidse verdikkingen, ze zijn pijnloos en liggen los. Soms kunnen ze ook in de buikholte terecht komen, maar ze veroorzaken daar geen problemen.
Over het algemeen wordt subcutane dirofilariose als een buitenlandse ziekte beschouwd. Maar er zijn de laatste jaren o.a. in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Polen ook gevallen gemeld bij honden die niet in het buitenland zijn geweest. In het kaartje hieronder kun je de verspreidingsgebieden van D. repens zien. Dat zijn de gestreepte zones (groene zones zijn gebieden met hartworm D. immitis).
Diagnose van Subcutane dirofilariose
Diagnose is gemakkelijk te stellen. In de bult kunnen wormen gevonden worden. Deze dienen wel nog voor verder onderzoek onderscheiden worden van andere wormen die onderhuids voor kunnen komen.
Behandeling van Subcutane dirofilariose
In tegenstelling tot hartworm is subcutane dirofilariosis eenvoudig te behandelen door een medicijn te gebruiken die de wormen afdoodt.
Preventie van Subcutane dirofilariose
Het voorkomen van zwellingen veroorzaakt door D. repens is vergelijkbaar met de preventiemethode van hartworm. Namelijk door maandelijks producten te gebruiken die na infectie de larven afdoodt en eventueel aanvullend producten te gebruiken die muggen weren.
Hoe zit het bij katten en de mens?
Bij katten wordt D. repens minder vaak gezien, zo’n 10 keer minder dan bij de hond. Ook mensen kunnen besmet raken met D. repens waar ze ook onderhuidse zwellingen veroorzaken.
ESCCAP
Op de landkaart van ESCCAP kun je gemakkelijk zien welke infectieziektes bij honden algemeen voor komen in het land en de regio waar je met jouw hond naartoe wil gaan. Ook op onze pagina ‘Buitenlandse ziektes’ is een klein overzichtje en landkaart met alle buitenlandse infectieziektes binnen Europa te vinden.
Bezoek de website van ESCCAP Benelux voor meer informatie, richtlijnen en adviezen.