De naam Ehrlichiose is afkomstig van de Duitse microbioloog Paul Ehrlich waaraan de bacterie ook zijn naam aan dankt. De Ehrlichia bacterie wordt via een beet van een besmette teek overgebracht op het dier. Via het speeksel van de teek komt de parasiet tijdens een tekenbeet in de bloedbaan van het dier terecht. Daar dringt de Ehrlichia-bacterie bepaalde witte bloedcellen binnen, dat zijn de monocyten en leucocyten. In deze witte bloedcellen zal de bacterie zich vervolgens vermenigvuldigen. Het gevolg is dat de witte bloedcellen kapot gaan en de vrijgekomen bacteriën, in de vorm van elimentaire lichaampjes, nieuwe witte bloedcellen infecteren.
Wat zijn de symptomen?
De ziekte kan zich manifesteren in een peracute vorm met een vaak snel fatale afloop tot een chronisch verloop. Ook is het mogelijk dat honden na infectie niet ziek worden, maar wel drager zijn van de bacterie.
De Ehrlichia-bacterie veroorzaakt op zichzelf niet zo heel veel problemen, maar het is de overdreven immuunrespons van het dier op de infectie die voor de gezondheidsklachten zorgt. Er kan algemeen ziek zijn met koorts optreden. Door de gevormde antistoffen kunnen bloedplaatjes beschadigd raken waardoor bloedingen kunnen ontstaan. Er kunnen in verschillende organen ontstekingsreacties ontstaan, zoals de ogen, de hersenen, het beenmerg, de lymfeknopen, de milt, de lever en de nieren. Door een tekort aan eiwitten in de bloedbaan kunnen de ledematen opgezet raken.
Waar bevinden zich de risicogebieden?
De voornaamste tekensoort die in Europa als vector fungeert is de Rhipicephalus sanguineus (hondenteek). Gebieden waar deze tekensoort veel voorkomt vormen daardoor risicogebieden voor ehrlichiose, in Europa is dat vooral in het zuiden, het gebied onder de rode lijn op de kaart hieronder.
Hoe kan ik infectie en ziekte voorkomen?
Het allerbeste is om je hond of kat gewoon thuis te laten en niet mee op reis te nemen. Gaat dit niet of wil je dat niet, dan kun je het beste de volgende maatregelen nemen.
Tekenpreventie
Voorkom tekenbeten bij je huisdier, dat doe je door producten te gebruiken die de teek doodt en het liefst gebruik je daarbij een product dat snel werkt en zelfs voorkomt dat de teek gaat bijten. Verschillende spot-ons, dat zijn druppels die op de huid worden toegediend, beschermen meestal een maand tegen teken. Maar er zijn ook tekenbanden die een langdurige bescherming tegen teken geven. De modernere tabletten die tegen vlooien en teken beschermen zijn NIET te gebruiken als middel om door teken overdraagbare aandoeningen te voorkomen, dit omdat voor de werking ervan een bloedmaal door de teek vereist is, en dat willen we juist voorkomen. Weet je niet zeker welk product je het beste kunt gebruiken om tijdens je reis in het buitenland je huisdier te beschermen tegen teken en de ziektes die teken op je huisdier kunnen overdragen? Laat je dan adviseren door je dierenarts.
Omdat geen enkel product tegen teken 100% betrouwbaar is controleer je daarnaast het beste ook dagelijks op teken, vooral op het einde van de beschermende periode. Eventueel aangehechte teken verwijder je onmiddellijk. Doe dat wel altijd op een goede manier, zie daarvoor onze adviezen bij Tekenpreventie.
Bezoek de website van ESCCAP Benelux voor meer informatie, richtlijnen en adviezen.