Babesiose

De naam Babesiose is afkomstig van Dr. Babès die de eencellige parasiet die deze ziekte veroorzaakt in 1885 aan de faculteit geneeskunde in Boedapest heeft ontdekt. De eencellige parasiet wordt via een beet van een besmette teek overgebracht op het dier. Via het speeksel van een door Babesia besmette teek komt de parasiet tijdens een tekenbeet in de bloedbaan van het dier terecht. Daar dringt de Babesia-parasiet de rode bloedcel binnen en vermenigvuldigt zich vervolgens. Het gevolg is dat de rode bloedcel kapot gaat en de vrijgekomen Babesia-parasieten nieuwe rode bloedcellen infecteren.

Wanneer een teek bijt duurt het ongeveer 2 dagen voordat er infectieuze babesia-parasieten in de speeksel van de teek verschijnen. Teken kunnen echter al als larve en nymfe besmet zijn met babesia. Ook deze onvolwassen teken kunnen een bloedmaal bij je hond of kat nemen en daarbij de parasiet overdragen. Ze zijn echter maar 1 mm groot en daardoor worden ze niet opgemerkt.

Levenscyclus van Babesia, de veroorzaker van babesiose.
Levenscyclus van Babesia

Wat zijn de symptomen?

Klachten die bij een infectie met Babesia gezien worden bestaan uit koorts, algemeen ziek zijn, bloedarmoede en een donkeroranje tot bruin gekleurde urine. Daarnaast kan door een overdreven immuunrespons van het dier en door opeenhoping van parasieten in bloedvaten multi-orgaan falen ontstaan. Zo kan er nierfalen ontstaan, kunnen de hersenen aangetast raken en kunnen er bloedingen voor komen.


Waar bevinden zich de risicogebieden?

De landen die tot de risicogebieden voor Babesia behoren, zijn deze landen waar de tekensoorten die drager kunnen zijn zich kunnen bevinden. Er zijn namelijk meerdere soorten Babesia-parasieten en elk soort heeft zo zijn voorkeur voor een tekensoort.

Verspreidingsgebieden van verschillende soorten Babesia.
Verspreidingsgebieden van verschillende soorten Babesia.

Hoe kan ik infectie en ziekte voorkomen?

Het allerbeste is om je hond of kat gewoon thuis te laten en niet mee op reis te nemen. Gaat dit niet of wil je dat niet, dan kun je het beste de volgende maatregelen nemen.

Tekenpreventie

Voorkom tekenbeten bij je huisdier. Dat doe je door producten te gebruiken die de teek doodt. Het liefst gebruik je daarbij een product dat snel werkt en zelfs voorkomt dat de teek gaat bijten. Verschillende spot-ons, dat zijn druppels die op de huid worden toegediend, beschermen meestal een maand tegen teken. Maar er zijn ook tekenbanden die een langdurige bescherming tegen teken geven.

De modernere tabletten die tegen vlooien en teken beschermen zijn NIET te gebruiken als middel om door teken overdraagbare aandoeningen te voorkomen. Dit omdat voor de werking ervan een bloedmaal door de teek vereist is en dat willen we juist voorkomen. Weet je niet zeker welk product je het beste kunt gebruiken om tijdens je reis in het buitenland je huisdier te beschermen tegen teken en de ziektes die teken op je huisdier kunnen overdragen? Laat je dan adviseren door je dierenarts.

Omdat geen enkel product tegen teken 100% betrouwbaar is controleer je daarnaast het beste ook dagelijks op teken en eventueel aangehechte teken. Verwijder ze onmiddellijk. Doe dat wel altijd op een goede manier, zie daarvoor onze adviezen op de pagina over tekenpreventie.

Vaccinatie tegen Babesia

Het vaccin is relatief duur. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 3 tot 4 weken tussentijd waarna een immuniteit gedurende 3 maanden aannemelijk is gemaakt. Daarnaast, en dat is de belangrijkste reden waarom een goede tekenpreventie de voorkeur geniet, is dat met een vaccinatie infectie niet voorkomen wordt. Het is veel beter om tekenbeten en dus infectie te voorkomen. Dan weet je immers zeker dat je hond of kat geen babesiose krijgt.

Profylactische medicatie

Een derde methode voor preventie van babesiose is om honden die voor een kort verblijf naar risicogebieden gaan vooraf een behandeling met imidocarb te geven. De injectie beschermt gedurende een maand. Dit is echter wel, net zoals vaccinatie, niet de eerste keus in de preventie van babesiose. Met profylactisch medicatie voorkom je geen infectie. Een goede tekenpreventie, waarmee je infectie wel voorkomt, geniet daarom de voorkeur.

Bezoek de website van ESCCAP Benelux voor meer informatie, richtlijnen en adviezen.