Anaplasmose


Anaplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Anaplasma-bacterie. De ziekte wordt via besmette teken op dieren, zoals honden en katten, overgedragen. Alhoewel deze bacterie ook al bij teken in Nederland is vastgesteld zijn er nog geen gevallen van honden of katten die in Nederland besmet zijn geraakt met de Anaplasma-bacterie. Vandaar dat we het momenteel nog als een reisziekte beschouwen.

Een dier raakt besmet wanneer een door de bacterie besmette teek een bloedmaal bij de hond of kat neemt. De Anaplasma-kiemen verlaten tijdens een tekenbeet via het speeksel de teek. Ze komen daarna in de bloedbaan van het dier terecht waar ze specifieke witte bloedcellen infecteren. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de Ehrlichia-bacterie, die ook via teken op dieren wordt overgedragen en die ook een voorkeur voor witte bloedcellen heeft. Maar daar waar de Ehrlichia-bacterie monocyten en leucocyten infecteert heeft de Anaplasma-kiem de voorkeur voor granulocyten en bloedplaatjes. In deze cellen zal de bacterie zich vermenigvuldigen, waarna de cel kapot gaat en de vrijgekomen kiemen nieuwe cellen infecteert.

Wat zijn de symptomen?

In sommige landen in het buitenland lopen honden na een tekenbeet risico op anaplasmose.
Teken kunnen in het buitenland met Anaplasmose besmet zijn.

Naargelang de regio binnen Europa heeft ongeveer 70% van alle honden ooit een infectie met Anaplasma doorgemaakt. De meeste honden vertonen geen symptomen. Anaplasma kan echter ook ziekte veroorzaken, bestaande uit algemeen ziek zijn, koorts, bloedingen, bloedarmoede, kreupelheid, diarree, gezwollen lymfeknopen en bijkomende infecties.

Waar bevinden zich de risicogebieden?

De Anaplasma-bacterie is in Nederland in teken gevonden, maar vooralsnog zijn er nog geen gevallen van honden of katten bekend die in Nederland met Anaplasma besmet zijn geraakt. Dit is wel het geval in sommige andere landen binnen Europa, waar de ziekte meer endemisch voor komt. Met je huisdier naar het buitenland reizen verhoogt daarom het risico op anaplasmose bij je hond of kat.

Hoe kan ik infectie en ziekte voorkomen?

Het allerbeste is om je hond of kat gewoon thuis te laten en niet mee op reis te nemen. Gaat dit niet of wil je dat niet, dan kun je het beste de volgende maatregelen nemen.

Tekenpreventie

Voorkom tekenbeten bij je huisdier. Dat doe je door producten te gebruiken die de teek doodt en het liefst gebruik je daarbij een product dat snel werkt en zelfs voorkomt dat de teek gaat bijten. Verschillende spot-ons, dat zijn druppels die op de huid worden toegediend, beschermen meestal een maand tegen teken. Maar er zijn ook tekenbanden die een langdurige bescherming tegen teken geven. De modernere tabletten die tegen vlooien en teken beschermen zijn NIET te gebruiken als middel om door teken overdraagbare aandoeningen te voorkomen, dit omdat voor de werking ervan een bloedmaal door de teek vereist is, en dat willen we juist voorkomen. Weet je niet zeker welk product je het beste kunt gebruiken om tijdens je reis in het buitenland je huisdier te beschermen tegen teken en de ziektes die teken op je huisdier kunnen overdragen? Laat je dan adviseren door je dierenarts.

Omdat geen enkel product tegen teken 100% betrouwbaar is controleer je daarnaast het beste ook dagelijks op teken, vooral tegen het einde van de beschermende periode. Eventueel aangehechte teken verwijder je onmiddellijk. Doe dat wel altijd op een goede manier, zie daarvoor onze adviezen op de pagina Tekenpreventie.

Bezoek de wensite van ESCCAP Benelux voor meer informatie, richtlijnen en adviezen.