Hond & Kat
Door te zorgen voor een gezond gebit zijn veel problemen te voorkomen. Laten we eerst uitleggen wat er kan gebeuren wanneer je geen aandacht besteedt aan gebitsverzorging bij jouw huisdier.
Tandplak, tandsteen, rotte tanden en infecties organen
Dagelijks ontstaat er, net zoals bij de mens, een laagje tandplak op de tanden. Deze wordt gevormd door speeksel, voedsel en de mondflora. Wordt dit laagje tandplak niet weggehaald, dan mineraliseert het tot tandsteen. Eens dit gevormd is kan het alleen nog maar met een tandsteenkrabber of scaler verwijderd worden. Daarvoor is bij honden en katten een narcose nodig.
Laat je het tandsteen zitten en doe je er niets aan, dan zal op dat tandsteen nieuwe tandplak afgezet worden en groeit de hoeveelheid tandsteen op de tanden en kiezen. Daardoor kunnen bacteriën zich gaan nestelen tussen tandsteen en tandvlees met tandvleesontsteking, pijn bij het eten en een stinkende bek tot gevolg. Deze ontsteking tast ook de verbinding tussen tanden en kiezen aan waardoor deze kunnen los gaan zitten en uitvallen.
Daarnaast kunnen de bacteriën bij zeer ernstige ontstekingen ook de bloedbaan bereiken. Zo kunnen infecties aan interne organen ontstaan, zoals nier en hartkleppen.
Dit willen we dus allemaal voorkomen. Hoe doen we dat? Eigenlijk precies zoals we dat bij onszelf ook voorkomen, door dagelijks de tanden te poetsen!
Gebitsverzorging Hond & Kat
Tandenpoetsen
Door dagelijks de tanden van jouw hond of kat te poetsen haal je iedere dag het gevormde laagje tandplak op de tanden en kiezen weg. Zo kan er geen tandsteen ontstaan en worden alle daarmee samenhangende problemen voorkomen. Het is ook nog eens de allergoedkoopste manier is om het gebit van je hond of kat gezond te houden.
Wat moet je bij het tandpoetsen bij honden en katten eigenlijk voorstellen? Ten eerst hoef je daar echt geen tandenborstel en geen tandpasta voor te gebruiken. Door een verbandgaasje rond je vinger te wikkelen en de buitenzijde van de tanden en kiezen te poetsen doe je eigenlijk al voldoende. De binnenzijde wordt door de tong al vrij van tandplak gehouden, deze hoef je niet te poetsen.
Tandenborstels? Tandpasta?
Er bestaan wel tandenborstels, gaande van vingertandenborstels tot speciale dierentandenborstels met een lange steel. Het nadeel daarvan is dat de kans groot is dat je per ongeluk in de wangzak steekt. Dit is niet echt aangenaam voor de hond of kat. Met je vinger heb je veel meer controle over wat je aan het doen bent.
Tandpasta is ook niet nodig, maar mocht je dat wel willen gebruiken, neem dan altijd een speciale tandpasta die bedoeld is voor dieren. De tandpasta voor mensen bevat xylitol en dat is giftig voor onze huisdieren.
De voor- en nadelen
De voordelen van tandenpoetsen: de beste manier, want je weet zeker dat alle tanden en kiezen van tandplak worden ontdaan en het is goedkoop. Je bespaart daarmee ook gebitsreinigingen onder narcose want er wordt geen tandsteen gevormd.
De nadelen van tandenpoetsen: je moet je hond of kat er aan leren wennen. Daarna moet je het tandenpoetsen als een dagelijkse routine consequent blijven doen, dus dat vergt wel wat tijd en energie. Maar daarvoor in ruil staan wel veel grote voordelen.
Bestaan er ook andere alternatieven, kauwsnacks bijvoorbeeld?
Het geven van speciale kauwsnacks is een mogelijk alternatief, maar niet zo goed als tandenpoetsen. Vooral omdat je er geen zekerheid mee hebt dat door het kauwen op de kauwsnack een hond alle tanden en kiezen vrij maakt van tandplak. Dat heb je met tandenpoetsen wel. Daarnaast kunnen sommige kauwsnacks heel energierijk zijn en een ware caloriebom vormen op de dagelijkse voeding. Vooral bij dieren die bekend zijn met overgewicht of die daar een hoog risico op hebben wil je dergelijke snacks liever niet gebruiken.
Als het kan dus liever tandenpoetsen, maar kauwsnacks kan wel een goed alternatief zijn. Maar houd er wel rekening mee dat hiermee toekomstige gebitsreinigingen onder narcose niet helemaal mee uit te sluiten zijn.
En wat betreft voeding, heeft brok en blikvoeding een invloed?
Over het algemeen genomen speelt voeding niet zo’n grote rol, maar is vooral erfelijkheid bepalend op de ontwikkeling van gebitsproblemen. Sommige honden en katten krijgen amper gebitsverzorging, maar hebben wel op hoge leeftijd nog een heel net gebit. Terwijl andere honden en katten op de leeftijd van 2 jaar al problemen kunnen hebben met tandvleesontstekingen en uitvallende tanden en kiezen. Het geven van brok of blik blijkt daar niet zo heel veel invloed op te hebben.
Maand van de Gebitsverzorging
Jaarlijks is er in februari tijdens de Maand van de Gebitsverzorging landelijk veel aandacht voor het belang van een gezond gebit bij honden en katten. Er wordt dan meer informatie gegeven over hoe wat je zelf kunt doen. Bij sommige praktijken kun je in die maand terecht voor gratis gebitscontroles bij jouw hond of kat.
Konijnen
Wat konijnen betreft spelen hier geen problemen van tandplak en tandsteen een rol. Toch is het wel heel belangrijk om ook bij konijnen aandacht aan een gezond gebit te schenken.
Bij konijnen blijven tanden en kiezen namelijk hun hele leven doorgroeien. Om problemen te voorkomen moeten ze daarom goed kunnen slijten. Dat gebeurt door dagelijks vooral veel hooi in de voeding te geven, liefst minimaal 80%. Gebitsproblemen kunnen bij konijnen ernstige gevolgen hebben. Niet alleen door pijnlijke punten op kiezen, maar ook door de te lange snijtanden kunnen konijnen stoppen met eten. Dat kan binnen 24 uur al fatale gevolgen hebben.
Gebitsverzorging bij een konijn bestaat dus door dagelijks voldoende hooi te geven. Laat daarnaast het gebit van je konijn regelmatig controleren zodat eventuele problemen vroegtijdig behandeld kunnen worden.