Microscopie

Welkom » Diensten » Onderzoek » Microscopie

De microscoop gebruiken wij zoveel dat het echt onmisbaar is bij onze dagelijkse werkzaamheden. Microscopie stelt ons in staat om de juiste diagnose te stellen en problemen gericht te behandelen.


Help, mijn hond heeft een bult!

Het is altijd schrikken om een bult bij je hond op te merken, ook al is de bult vaak onschuldig. Die zekerheid is echter nooit met het blote oog te stellen.

We nemen daarom bij een bult altijd de moeite om deze aan te prikken. Het materiaal dat we daarmee uit de bult in de naald verzamelen blazen we vervolgens uit op een microscoopglaasje.

Bij een eenvoudige en onschuldige vetbult zien we dan meestal meteen vetdruppels op het glaasje liggen. In alle andere gevallen kleuren we het celmateriaal met een speciale kleuring en beoordelen we het zelf onder de microscoop.

Kunnen we daaruit niets concluderen of zien we zaken die ons niet geruststellen? Dan is de volgende stap om een bult chirurgisch te laten verwijderen en deze voor verder onderzoek door een extern laboratorium te onderzoeken. In de meeste gevallen komt het gelukkig niet zo ver, maar kunnen we de eigenaar wel geruststellen.

Microscopie, onderzoek van vetbult.
Vetdruppels van een vetbult (lipoom)

Juiste diagnose stellen, juiste therapie geven

Het gebeurt wel eens dat bijvoorbeeld een oorontsteking, een huidprobleem of diarree bij een hond of kat niet wil verdwijnen. Het is dan heel eenvoudig om een uitstrijkje van het oorsmeer te maken, een afdrukje van de huid of de ontlasting op parasieten te onderzoeken. Na eventuele kleuring en beoordeling onder de microscoop kunnen we dan vanalles aantreffen. Zo zijn oormijten, gisten en bacteriën veel voorkomende oorzaken van oorproblemen en elk vereist een andere gerichte behandeling. In ontlasting kunnen we wormeieren en cysten van ééncellige parasieten ontdekken en de oorzaak blijken van een hardnekkige diarree. Door de aanwezigheid van bacteriën, gisten, schimmels en parasieten vast te stellen kunnen we gericht behandelen.

Zoals je ziet, microscopie is echt onmisbaar om dagelijks een goede diergeneeskundige zorg te kunnen verlenen. Met dit eenvoudig onderzoek kunnen we mensen geruststellen en de juiste behandeling geven.