Microbiologisch onderzoek

Welkom » Diensten » Onderzoek » Microbiologisch onderzoek

Met microscopie kunnen we op een eenvoudige manier al veel diagnoses stellen. Soms kunnen infecties echter chronisch zijn of frequent terugkeren. Daarom verzorgen we ook aanvullend microbiologisch onderzoek. Daarmee kunnen we achterhalen wat voor soort bacterie de problemen veroorzaakt en welke antibiotica daarbij te gebruiken zijn.

Voor een dergelijk onderzoek nemen we een staal en inoculeren deze op verschillende voedingsbodems. Deze worden dan in onze incubator bij 37 graden geplaatst en na twee dagen hebben we dan de uitslag.

Microbiologisch onderzoek: hier staan de kweekjes in de broedstoof.
Microbiologisch onderzoek: hier staan de kweekjes in de broedstoof.

Hierboven zie je twee van zulke testen voor microbiologisch onderzoek in onze incubator staan. De verschillende holtes bevatten voedingsbodems voor verschillende soorten bacteriën en gisten. Zo kunnen infecties uitgesloten of bevestigd worden.

Andere holtes bevatten elk een ander antibioticum. Is er volgens de test sprake van een infectie en vindt er in de antibioticaholte geen groei in plaats? Dan is de bacterie gevoelig voor dat specifiek antibioticum. Behandeling met dat antibioticum bij het dier zou de infectie dan kunnen behandelen.


Wat zijn de voordelen van een kweek?

Het grote voordeel is dat we deze kweek en test zelf kunnen uitvoeren is dat we geen stalen hoeven op te sturen naar een laboratorium. Daardoor is de uitslag snel bekend is. Hoe eerder we kunnen behandelen, hoe prettiger dat uiteraard is.

Microbiologisch onderzoek maakt gericht behandelen mogelijk, waardoor we meer zekerheid hebben dat een behandeling meteen effectief is. Hoe efficiënter problemen aangepakt worden, hoe beter dat voor iedereen is.

Bepaalde klassen van antibiotica mogen volgens de wetgeving pas na verder onderzoek voorgeschreven worden. Dit is om antibioticaresistentie te voorkomen. Dierenartsen mogen uitsluitend antibiotica bij een dier gebruiken wanneer dat noodzakelijk is en kiest daarbij een klasse antibioticum die toegestaan en effectief is. Dierenartsen dienen immers verantwoord met het gebruik van antibiotica om te gaan om te voorkomen dat bacteriën resistentie tegen antibiotica kunnen ontwikkelen. Dat zou betekenen dat infecties niet meer te behandelen zijn en dat is een ernstige situatie.

Deze kweek bevestigt infectie met de gist Malassezia (vakje bruin/groen).

Soms kunnen er meerdere infecties tegelijk aanwezig zijn. Zo kunnen we onder de microscoop bijvoorbeeld eenvoudig een gistinfecties vaststellen, maar als tegelijk ook een pathogene bacterie voor problemen zorgt kan dat de oorzaak zijn dat behandeling tegen gisten faalt. Bij patiënten met chronische en terugkerende problemen kan een kweek meer informatie geven over eventuele bacteriële infecties.