Nestje pups chippen & vaccineren

Welkom » Diensten » Nestje pups en kittens » Nestje pups chippen & vaccineren

Een pup uit een nestje teckel pups
Een pup uit een nestje teckel pups

Dierenarts Van Kessel legt regelmatig visites af om pups hun gezondheidscontrole, chip en de eerste vaccinatie te geven.

Een dierenarts die hiervoor op bezoek komt is niet alleen gemakkelijk voor jou als fokker. Vooral bij grotere rassen met een groot nestje pups bespaart het heel wat inspanning voor een bezoek aan een praktijk. Het voordeel is ook dat pups hun chip en eerste vaccinatie gewoon in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen krijgen. Dat levert zo min mogelijk stress en infectierisico op. Wel zo prettig!


Wetgeving

Er bestaan heel wat regels voor pasgeboren pups. Ook als particulier met een gelegenheidsnestje krijg je met wetgeving deze te maken. Zo geldt het volgende:

  • pups dienen vóór de leeftijd van 7 weken te worden gechipt
  • pups dienen vóór de leeftijd van 8 weken op naam van de fokker geregistreerd te zijn
  • pups dienen na de leeftijd van 6 weken tegen parvo en en hondenziekte gevaccineerd te zijn
  • pups mogen niet vóór de leeftijd van 7 weken van de moeder gescheiden worden

In de loop van 2021, naar verwachting ergens na 1 oktober, zullen alle fokkers over een UBN-nummer dienen te beschikken. Dit gaat ook voor particulieren met een gelegenheidsnestje gelden. Zonder dit UBN-nummer mogen dierenartsen pups niet chippen en geen paspoorten verstrekken. Ook het Europees Dierenpaspoort zal dan voor elke pup wettelijk verplicht worden. Het aanvragen van een UBN-nummer zal via het RVO lopen en wordt het beste al tijdens de dracht van de teef geregeld.


Maak ruim op tijd een afspraak bij de dierenarts

Pups kunnen vanaf de leeftijd van 6 weken worden gevaccineerd en dienen vóór de leeftijd van 7 weken te worden gechipt. Ergens tussen de leeftijd van 6 en 7 weken dient dus een afspraak bij de dierenarts gepland te staan.

Wil je graag dat we bij jou langs komen om jouw nestje pups door ons te laten onderzoeken, te chippen en te vaccineren? Maak dan ruim op tijd een afspraak, het beste binnen de eerste 3 weken na de geboorte. We dienen namelijk voldoende ruimte in onze agenda in te kunnen plannen. Niet alleen voor de pups zelf. Maar ook voor de reistijd die we nodig hebben om een bezoek bij jou te kunnen afleggen en om alle paspoorten in orde te kunnen maken. Wanneer je pas een afspraak maakt op de leeftijd dat de pups gechipt en gevaccineerd dienen te worden is de kans groot dat we je moeten teleurstellen.


De registratie van pups

Fokkers zijn wettelijk verplicht om pups vóór de leeftijd van 8 weken op hun naam te hebben geregistreerd, dit wordt ook wel de geboortemelding genoemd. Verkopers dienen binnen twee weken na verkoop deze registratie van de pup af te melden bij de betreffende database waar de geboortemelding is uitgevoerd. Nieuwe eigenaars dienen de pup binnen twee weken na aankoop de pup bij een huisdierendatabase te registreren. Kopers zijn wettelijk verplicht om te controleren of de pup op naam van de fokker geregistreerd staat.

Laat je de geboortemelding en registratie van de pups door ons in orde maken? In dat geval gebruiken wij prepaid chips waarbij de kosten voor de registraties inbegrepen zijn. Wij maken de registratie van de pups op naam van de fokker in orde. De fokker ontvangt vervolgens per e-mail bewijs van registratie en de gegevens om de pups na verkoop, zonder verdere kosten, over te schrijven op de nieuwe eigenaar. Na ingang van de nieuwe wetgeving, die ergens na 01/10/2021 in zal gaan, zullen we uitsluitend met prepaid chips gaan werken. Dit om de reden dat de verantwoordelijk voor naleving van de registratie van pups bij de dierenarts zal komen te liggen.


Pup naar het buitenland?

Verkoop je een pup aan iemand in het buitenland, daar valt België en Duitsland ook onder, dan krijg je vaak met aanvullende wetgeving te maken:

  • pup dient vanaf de leeftijd van 12 weken tegen rabiës gevaccineerd te worden
  • pup mag 21 dagen na de rabiësvaccinatie de grens over

Over het algemeen betekent dit dus dat een pup die naar het buitenland gaat pas na de leeftijd van 15 weken naar de nieuwe eigenaar mag. Indien deze wetgeving niet nageleefd wordt kan dit consequenties hebben indien de eigenaar voor vervolgentingen een dierenarts in eigen land bezoekt. Het is als fokker verstandig om dit vooraf de buitenlandse koper te laten weten om toekomstige problemen te voorkomen.

Er bestaan voor sommige landen uitzonderingen op deze wetgeving. Het kan daarom nuttig zijn om op de website van LICG de wetgeving voor het betreffende land binnen Europa en buiten Europa na te lezen.


Wat kun je verwachten bij een bezoek door de dierenarts?

Hoe een bezoek van Dierenarts Van Kessel er precies uit ziet leggen we je hier uitgebreid uit. We laten zien hoe het onderzoek, het chippen en de vaccinatie verloopt.

Voordat we op bezoek komen hebben we de administratie voor verstrekking van het Nederlandse dierenpaspoort en het paspoort al grotendeels in orde gemaakt. We zullen daarom tijdens het maken van de afspraak naar jouw gegevens en de gegevens van de pups vragen.

Bij mensen die voor het eerst een nestje hebben nemen we alle tijd om alles uit te leggen. Bijvoorbeeld over de wetgeving, ontwormingsadviezen, de volgende vaccinaties en het paspoort. We verstrekken ook handige informatiepakketjes die je aan de nieuwe baasjes van de pups mee kunt geven.


Een paar adviezen

Laat minimaal 7 dagen tussen vaccinatie en het ophalen van de pup door de nieuwe eigenaar. De vaccinatie kan bijwerkingen geven, het zou vervelend zijn als de pup op dat moment bij de nieuwe eigenaar zou zijn. Daarnaast is het scheiden van de moeder en nestgenoten een stressvolle gebeurtenis voor de pup. Stress heeft een nadelige invloed op de immuniteitsopbouw na vaccinatie.

Geef de pup op de dag van de vaccinatie géén ontworming. De vaccinatie kan bijwerkingen veroorzaken die lijken op de bijwerkingen die ontwormingsmiddelen ook kunnen geven, zoals diarree. Beter is dus om beiden niet op dezelfde dag te geven zodat eventuele bijwerkingen na vaccinatie en ontworming te onderscheiden zijn.

Meer informatie over de vaccinatie bij pups is hier te lezen.


Tip: stel een koopcontract op!

De registratie van een chip in een huisdierendatabase zoals NDG is wettelijk gezien geen eigendomsbewijs. Alleen een koopcontract vormt een eigendomsbewijs voor de nieuwe eigenaar.

Daarnaast kun je in een koopcontract allerlei zaken opnemen zodat het zowel voor koper als verkoper duidelijk is hoe eventuele problemen opgelost zullen worden. Dat kan heel wat zorgen en misverstanden voorkomen.


En verder…

Antwoorden op veelgestelde vragen:


Hoeveel nestjes mag een teef jaarlijks krijgen?

Een teef mag van de wetgeving in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.


Hoeveel pups mag je per jaar fokken?

De grens ligt op ongeveer 20 pups per jaar. Dat is echter geen harde grens. Zodra je pups aan onbekenden verkoopt ben je in principe al commercieel en niet meer hobbymatig bezig. Het kan daardoor zijn dat je als particulier ook al bij een enkel nestje aangezien kunt worden voor een bedrijfsmatige hondenfokker. In dat geval moet je omzetbelasting betalen en beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid.