Nestje kittens chippen & vaccineren

Welkom » Diensten » Nestje pups en kittens » Nestje kittens chippen & vaccineren

We leggen geregeld visites af om een nestje kittens te chippen en hun eerste vaccinatie te geven. Een dierenarts die hiervoor een visite aflegt is niet alleen gemakkelijk voor de fokker. Het voordeel van een bezoek door ons is dat kittens zo hun chip en eerste vaccinatie gewoon in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen krijgen. Dat levert zo min mogelijk stress en infectierisico op. Wel zo prettig!

Een nestje kittens bij hun moeder.
Een nestje kittens bij hun moeder.

Maak ruim op tijd een afspraak

Wil je graag dat we bij jou langs komen om jouw nestje kittens door ons te laten onderzoeken, te chippen en te vaccineren? Maak dan ruim op tijd een afspraak, het beste binnen de eerste 3 weken na de geboorte. We dienen namelijk voldoende ruimte in onze agenda in te kunnen plannen. Niet alleen voor het nestje zelf. Maar ook voor de reistijd die we nodig hebben om een bezoek bij jou te kunnen afleggen. Wanneer je pas een afspraak maakt op de leeftijd dat de kittens gechipt en gevaccineerd dienen te worden is de kans groot dat we je moeten teleurstellen.


Vaccinatie

Kittens kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. Als de moederpoes goed gevaccineerd is en de omstandigheden het toelaten kan ook besloten worden de eerste vaccinatie een aantal weken later te geven. De dierenarts kan je hierbij het beste advies geven.

Een aantal ziektes kunnen bij kittens fatale gevolgen hebben. Je doet er daarom goed aan altijd de vaccinaties in orde te hebben. Meer informatie is te vinden onder ‘Vaccinatie kat’.


Aan welke wettelijke regels moet ik me houden?

Bij katten gelden momenteel nog geen chip- of registratieverplichtingen, zoals we die wel bij nestje pups inmiddels al vele jaren kennen. Toch is het verstandig om kittens wel te laten chippen zodat de nieuwe eigenaar zijn of haar kitten alleen nog maar de registratie in orde hoeft te maken. Eens het chipnummer in een huisdierdatabase, zoals NDG, gekoppeld is met de contactgegevens van het baasje, is de kans groter dat bij weglopen of vermissing beiden weer met elkaar herenigd kunnen worden.

Kittens mogen wettelijk niet vóór de leeftijd van 7 weken van hun moeder gescheiden worden. Je doet er sowieso verstandig aan om kittens niet te vroeg bij hun moeder weg te halen. Het te vroeg weghalen van kittens bij hun moeder kan namelijk gedragsproblemen op latere leeftijd veroorzaken. Beter is te wachten tot een week na de eerste vaccinatie of tot de leeftijd van ongeveer 14 weken. Dit hangt af van de situatie. Meer hierover lees je op onze pagina waar we de verzorging van nestjes kittens bespreken.


Benieuwd hoe een bezoek door ons eruit ziet?

Kijk dan even op de pagina ‘Nestje pups en kittens’. Daar leggen we je precies uit hoe een consult er precies uit ziet als we een bezoek brengen om jouw nestje kittens te onderzoeken, te chippen en te vaccineren.