Nestje pups en kittens

Welkom » Diensten » Nestje pups en kittens

Onderzoek en behandeling in de eigen vertrouwde omgeving

Doordat we als dierenarts voor gezelschapsdieren visites verzorgen leggen we regelmatig bezoekjes af voor een nestje pups en kittens. Hierdoor kunnen de pups en kittens in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Dat is niet alleen handig voor de fokker, maar bespaart de jonge dieren ook veel stress. Vaak vinden ze het thuis al spannend om op tafel onderzocht te worden. Met een auto naar een vreemde praktijk gaan is dan al helemaal spannend voor de kleintjes. Doordat ze in de eigen omgeving blijven en niet naar een praktijk hoeven, waar ook zieke dieren komen, lopen ze ook minder kans op een infectieziekte.

Nestje slapende Teckel pups die net hun chip en eerste vaccinatie hebben gehad. Zo leggen we ook bezoekjes voor kittens af.
Nestje slapende Teckelpups die net hun chip en eerste vaccinatie hebben gehad.

Wat kun je verwachten bij een bezoek door ons?

Allereerst vragen we hoe de gezondheid van alle pups, kittens en de moeder is. Hoe ziet de ontlasting eruit? Is er aan periodieke ontworming gedacht? Hoe is de eetlust? Dat zijn een van de vele vragen die we stellen om te kunnen beoordelen of alles prima is of dat er misschien toch problemen zijn die aandacht vereisen.

Met een stethoscoop onderzoeken we het hart en longen bij nestjes pups en kittens.

Daarna onderzoeken we de gezondheid van alle pups en kittens in het nestje. We wegen de pup of kitten, kijken of het melkgebit goed doorgekomen is, beoordelen de stand van de boven- en onderkaak. We controleren de oren goed op aanwezigheid van oormijt. Verder controleren we de voedingstoestand en checken op de afwezigheid van navel- en liesbreukjes. We controleren of er geen vlooien aanwezig zijn en we luisteren uiteraard goed naar hart en longen om zeker te weten dat daar ook alles goed in orde mee is. Bij gevoelige rassen, zoals de Chihuahua, controleren we of de fontanel open is. Dit is niet alleen in het belang van de pup of kitten, maar voor de fokker en de nieuwe toekomstige eigenaar is het ook belangrijk zeker te weten dat er geen problemen te zijn.


Plaatsen van de chip

Bij pups is het sinds 01/04/2013 wettelijk verplicht dat ze vóór de leeftijd van 7 weken worden gechipt. Na het gezondheidsonderzoek wordt daarom tussen de schouderbladen een chip geplaatst. Deze bevat een uniek nummer die in een centraal huisdierendatabase, zoals NDG, met de gegevens van de fokker en later de nieuwe eigenaar, gekoppeld wordt.

Bij kittens geldt deze wettelijke verplichting van identificatie en registratie (nog) niet. Maar vaak is het wel gemakkelijker om kittens in het nest al te chippen. Ze zijn jonger en ervaren daardoor minder last van het plaatsen van de chip dan wanneer dit op latere leeftijd wordt gedaan. Bovendien kan de nieuwe eigenaar meteen de registratie in orde brengen, waardoor een kitten minder kans heeft om later een zwerfkat te worden.

Deze transponders gebruiken we bij het chippen van nestjes pups en kittens.
Transponders zijn steriel verpakt. In de holle naald zit de chip.

De eerste vaccinatie

Vaccins die we gebruiken bij de vaccinatie van nestjes pups en kittens.

Na het chippen wordt de eerste vaccinatie gegeven. Hierdoor kan de pup of kitten een eigen afweer tegen ziektes opbouwen. Heel veel uitleg over dit onderwerp geven we je op de pagina ‘De maternale immuniteit bij pups’.

Vaccins worden door ons altijd gekoeld vervoerd. Voorafgaand aan het toedienen worden ze op lichaamstemperatuur gebracht en we gebruiken altijd een nieuw, steriel naaldje voordat we het vaccin toedienen.


Europees Dierenpaspoort

Voor pups maken we daarna het Europees Dierenpaspoort in orde. Voor afgifte moeten rubrieken I t/m IV volledig door ons ingevuld zijn, anders mogen we deze officiële documenten niet verstrekken. In dit paspoort worden ook de vaccinaties bijgehouden. In de loop van 2021 zal een Europees Dierenpaspoort voor elke pup wettelijk verplicht worden.

Voor kittens is het ook mogelijk een paspoort in orde te maken, maar wordt eerder voor een vaccinatieboekje gekozen.


Informatiefolders

Voor elke pup en kitten verstrekken we een pakketje informatiefolders om de nieuwe eigenaar te informeren over de periodieke ontworming, vervolgvaccinaties en de registratie van de chip van hun pup of kitten.


Meer informatie

Meer informatie over het chippen en vaccineren van nestjes pups en nestjes kittens is uiteraard op onze website te lezen. Hier staat alles waar je aan moet denken bij elkaar. Heb je sinds kort een nestje pasgeboren pups of kittens? Neem dan zeker de moeite om deze pagina’s te bezoeken.