Aankoopadvies

Welkom » Diensten » Aankoopadvies

Samen een lang en gelukkig leven…

Een lang en gelukkig leven met je huisdier begint eigenlijk al voor het aanschaffen van een huisdier. Niet alleen de keuze in het diersoort speelt een rol, want een kat vergt heel andere verzorging en aandacht dan een hond, maar ook de keuze in het ras speelt een rol. Dat laatste is natuurlijk vooral bij honden het geval, want daar bestaan honderden uiteenlopende rassen die niet alleen van uiterlijk verschillen, maar ook van karakter. Welk dier het beste bij jou past hangt dus samen met je persoonlijkheid en levenssituatie.

Let bij het aanschaffen van pups op waar je ze koopt.
Een nestje Teckelpups.

Een hond die tot een actief hondenras behoort heeft dagelijks veel beweging nodig. Dat past natuurlijk niet bij een baasje die niet zo van wandelen houdt. Sommige hondenrassen zijn minder geschikt voor kinderen, dus heb je kinderen of heb je een kinderwens dan houd je daar ook het beste rekening mee. Een hond heb je tenslotte vaak voor meer dan tien jaar.

Verdiep je vooraf altijd goed in de verschillende hondenrassen, dan is de kans groter dat je een hond treft die lange tijd je beste maatje zal zijn. Op websites van rashondenverenigingen kun je meer informatie vinden over de aard of het karakter dat bij een bepaalde hondenras hoort, maar ook in de Rashondengids van het LICG kun je al veel informatie vinden. Je kunt daarvoor ook terecht op de pagina van de Raad van Beheer.


Houd rekening met kosten…

Houd ook altijd rekening met mogelijke kosten voor de dagelijkse verzorging, maar ook met kosten voor eventuele noodzakelijke diergeneeskundige zorg. Grotere honden zijn over het algemeen duurder, ze eten immers meer dan een klein hondje. Maar ook de diergeneeskundige zorg kan bij een grotere en zwaardere hond duurder zijn. Ze hebben meestal hogere doseringen van medicatie nodig waardoor niet alleen een simpele antibioticakuur, maar ook een onverwachte operatie duurder zal zijn. Door daar goed over na te denken voordat je een hond aanschaft voorkom je deels dat je ooit op het punt komt te staan dat je jouw hond uit financiële overwegingen geen noodzakelijke diergeneeskundige zorg kunt geven.

Verdiep je ook op het vlak van de gezondheid van een ras vantevoren goed. Bij sommige hondenrassen komen gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie, meer voor. Honden met een platte snuit kunnen ademhalingsproblemen krijgen waardoor een operatie nodig kan zijn. Ook bij sommige kattenrassen komen bepaalde aandoeningen meer voor. Heb je een bepaald ras op het oog? Dan kan het zeker geen kwaad om eens bij de dierenarts te vragen of je er op basis van de lichamelijk gezondheid verstandig aan doet een dergelijk ras aan te gaan schaffen. Ook in de Rashondengids van het LICG kun je opzoeken welke gezondheidsproblemen bij welk hondenras voor kunnen komen, maar je kunt ook daarvoor terecht op de pagina van de Raad van Beheer of de Rashondenwijzer van Dier&Recht.


Let goed op waar je een pup koopt…

Wees ook altijd kritisch waar je een hond koopt. Helaas worden pups die afkomstig zijn van malafide en illegale hondenfokkers vaak ziek en dat leidt niet alleen tot zorgen en verdriet, maar dat geeft ook overwachtte diergeneeskundige kosten. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 60% van de pups die van dergelijke fokkers afkomstig zijn kort na aanschaf al medische zorg nodig hebben.

Het risico bestaat ook nog dat pups illegaal vanuit het buitenland Nederland zijn binnengebracht. Vaak hebben ze geen inentingen gehad en betreffen het herkomstlanden die niet vrij zijn van hondsdolheid, ook wel rabiës, genoemd. De illegale import van pups en de verkoop daarvan in Nederland verhoogt het risico dat in Nederland weer rabiës opduikt, wat een gevaar is voor de volksgezondheid. Op onze website is uiteraard meer te lezen over rabiës.

Een fokker die erg zorgzaam en begaan is met haar pups zal ook graag willen dat zijn of haar pups een goede eigenaar treft. Daarnaast moet je ook minimaal de moederhond hebben mogen zien. Bij broodfokkers is de kans groot dat die kans je niet gegeven wordt als je erom vraagt.

Heb je geen goed gevoel over een pup? Doe het dan niet. Door pups te redden bij slechte fokkers word je een onderdeel van de schakel en beloon je deze slechte fokkers financieel. Daardoor zullen slechte fokkers pups blijven fokken en verkopen.


Voor aankoopadvies naar de dierenarts!

Wist je dat je ook voor aankoopadvies van een huisdier, zoals een pup, bij je dierenarts terecht kunt? Dierenartsen weten namelijk veel over verschillende diersoorten en rassen, ook wat betreft de gezondheidsproblemen die bij sommige rassen voor kunnen komen. Zodoende kunnen ze je heel goed aankoopadvies geven over welke huisdieren geschikt voor jou zouden kunnen zijn. En daarnaast kennen ze vaak hele betrouwbare adressen waar je voor een pup terecht kunt, bijvoorbeeld omdat ze daar zelf de onderzoeken en vaccinaties verzorgen.