Vlooien - Symptomen


Een kat die zich krabt Vlooienbeten

Symptomen
Vlooienbeten veroorzaken een heftige jeuk die sterk kan verschillen tussen individuele dieren. Het speeksel van de vlo bevat stoffen de histamine en enzymen die de vlo helpen bij zijn bloedmaal. Deze stoffen zijn, samen met de beet zelf, de oorzaak van een lokale ontstekingsreactie. Daardoor ontstaat een rode vlek ter hoogte van de beet. Dit wordt ook wel VBD of vlooienbeetdermatitis genoemd. Een hond en kat die zich veel krabt en likt kan last van vlooien hebben. Vooral bij katten met een zwarte vacht en die zich door jeuk intensief en veel wassen kan de vacht roder verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door de rode kleurstoffen in het speeksel.

Een vlooieninfectie kan vastgesteld worden door de vacht met een vlooienkam uit te borstelen. Ook kunnen vlooienpoepjes in de vacht gevonden worden. Soms laten de vlooien zich niet gemakkelijk zien of wordt een enkele vlo in de vacht bij met name dieren met een weelderige vacht niet altijd gevonden. In die gevallen kan een behandeling met een vlododend middel gebruikt worden. Als de klachten na behandeling verdwijnen is het vrijwel zeker dat vlooien het probleem hebben gevormd.

Lintworminfectie

Honden en katten met vlooien zijn vrijwel altijd ook met lintwormen besmet. Dit komt doordat de lintworm (Dipylidium caninum) de vlo als tussengastheer heeft.

Vlo als tussengastheer, hond en kat als eindgastheer
De vlo wordt door opname van een lintwormei besmet. Hierna zal in de lichaamsholte van de vlo uit het ei een cysticercoid ontstaan. Deze is pas in staat de hond en kat te infecteren als de vlo volwassen is geworden. Honden en katten zijn de eindgastheren van de lintworm en worden besmet door toevallig een vlo op te nemen. In de darm van de hond en kat ontwikkelt de cysticercoid zich tenslotte tot een volwassen lintworm, waar het wel tot 3 jaar lang kan overleven. Via de ontlasting worden vervolgens lintwormsegmenten uitgescheiden. Elk segment bevat een aantal lintwormeieren die op hun beurt weer vlooien kan besmetten.

Symptomen
De segmenten van de lintworm kunnen bewegelijk zijn en aan de anus daardoor jeuk veroorzaken. Hierdoor kan de hond bijvoorbeeld gaan 'sleetje rijden'. Van een lintworminfectie hoeft een huisdier geen klachten te hebben. Wel zijn vage buikklachten, diarree, vermagering, darmobstructie en vertraagde groei bij zwaardere infecties mogelijk.

Ook besmettingsgevaar voor de mens
Ook de mens kan als eindgastheer van de lintworm optreden. Dit betekent dat ook bij de mens na inname van een besmette vlo in de darm een lintworm kan ontstaan. Dit komt gelukkig niet zo heel veel voor, maar kan voornamelijk bij kinderen gezien worden die veel nauw contact met honden en katten hebben die vlooien bij zich dragen.


Lintwormei Proglottiden van een lintworm Volwassen lintworm


Vlooienallergie

De ontwikkeling van vlooienallergie
Het speeksel van de vlo bevat ook bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een allergische reactie. Deze stoffen worden ook wel haptenen genoemd. Deze haptenen binden aan het bindweefsel in de huid waar ze bij een gevoelig dier een allergische reactie kunnen veroorzaken. Voor een allergische reactie moet een hond of kat wel ooit eerder met vlooien besmet en gebeten zijn geweest. De meeste klinische gevallen komen in de leeftijdklasse van 1 tot 3 jaar voor. Vlooienallergie is zeldzaam bij dieren die jonger dan 6 maanden zijn. Er is namelijk voldoende tijd nodig om een vlooienallergie te kunnen ontwikkelen.

De symptomen
De symptomen die bij een vlooienallergie horen wordt ook wel VAD of vlooienallergiedermatitis genoemd. In het acute stadium is een intense jeuk het eerste en meest constante symptoom. Deze verschijnt een of meerdere dagen na een vlooienbeet. De hond en kat krabt en likt zich veelvuldig ter hoogte van de staartbasis en flanken. Ook de okselstreek en de hals kunnen betrokken zijn. Daarnaast kunnen ook andere veranderingen aan de huid en vacht worden gezien, zoals een roodverkleuring, ontsteking en kale plekken.

Preventie
Het is belangrijk om als eigenaar van een dier met vlooienallergie te weten dat één beet van één vlo voldoende is om de klachten terug te laten keren en te onderhouden. Bovendien zijn het juist de dieren met een vlooienallergie die de minste vlooien bij zich dragen en wel de ergste klachten hebben. Vlooienbeten dienen bij dieren met een vlooienallergie dus absoluut voorkomen te worden. Hiervoor is een passende vlooienpreventie noodzakelijk.


Symptomen van vlooienallergie bij de hond Symptomen van vlooienallergie bij de kat