Vlooien - PreventieVerschillende producten


Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende producten verkrijgbaar waarmee een vlooienpreventie toegepast kan worden. Wij proberen hier kort en overzichtelijk meer informatie over de verschillende soorten producten te geven en geven daarbij ook onze adviezen. Zo bent u in staat bent om uit de vele mogelijkheden een bewuste en passende keuze als vlooienpreventie voor uw huisdier te maken.

Verschillende soorten middelen tegen vlooien Vlooienhalsbanden
De vlooienbanden werden vroeger geregeld gebruikt maar zijn door de komst van betere producten, zoals de spot-on, eigenlijk achterhaald. De meeste banden bevatten namelijk redelijk ouderwetse stoffen zoals propoxur, diazinon, permethrin en deltamethrine. Deze stoffen kunnen lokale en algemene bijwerkingen veroorzaken. Bovendien hebben ze een slechte, trage werking en wordt de beloofde werkingsduur in vrijwel alle gevallen lang niet gehaald.

De nieuwe vlooienbanden voor honden en katten van Seresto® met als werkzame bestanddeel imidacloprid en flumethrine vormen recentelijk wel een uitzondering binnen de markt van de vlooienbanden. Ze geven namelijk wel een lange bescherming tegen vlooien en teken gedurende 7 tot 8 maanden en de kans op vervelende bijwerkingen is veel kleiner.

Strooipoeder, shampoo
Deze producten hebben geen remanente werking en zijn daardoor alleen geschikt om een vlooieninfectie te behandelen. Ze kunnen dus niet voor de vlooienpreventie gebruikt worden.

Spot-on en spray
De spot-on is een van de modernste manieren van vlooienpreventie. Ze hebben niet alleen een heel effectieve en snelle werking, maar ze bevatten ook nieuwere stoffen die ten op zichte van de oudere middelen een heel stuk veiliger voor onze huisdieren zijn. Een aantal van hen is zelfs tegen wormbesmettingen effectief. Sommige spot-ons zijn ook als spray verkrijgbaar.

Let er echter wel op dat binnen de spot-ons verschillende soorten producten met een andere werking verkrijgbaar zijn. De meesten zijn vlododend, maar een aantal andere spot-ons doden de vlo echter niet maar maakt deze onvruchtbaar.

Injectie
Bij katten is ook een vlooienpreventie met een lufenuron injectie mogelijk. Het nadeel is dat dit product de vlooien niet doodt, maar enkel onvruchtbaar maakt. Het behoort tot de zogenoemde IGR's, de Insect Growth Inhibitors. Dit kan in sommige situaties voldoende zijn om een vlooienplaag in huis te voorkomen en vormt ook een goede aanvullende maatregel bij hoge infectierisico's waarbij een combinatie van vlododende producten en IGR in de vlooienpreventie gebruikt wordt. Zie de mogelijkheden voor vlooienpreventie. Het voordeel van een injectie tegenover IGR spot-ons is wel dat de bescherming langdurig is (6 maanden) en dat na toediening de kat gewoon geaaid mag worden.

Tabletten en druppels in de voeding
Tabletten en druppels die in de voeding gedaan worden bevatten stoffen die na opname in de darm in het bloed terecht komen. Bij een bloedmaal neemt de vlo vervolgens deze stof op. Deze middelen bevatten lufenuron dat de vlo niet doodt, maar wel onvruchtbaar maakt. Voor een aaneengesloten vlooienpreventie is een maandelijkse toediening noodzakelijk.Alternatieve vlooienmiddelen op natuurlijke basis Alternatieve middelen op natuurlijke basis
Voedingssupplementen op basis van knoflook of ui
Daarnaast zijn ook snoepjes en voedingssupplementen op basis van knoflook en ui verkrijgbaar die vlooienbeten bij uw huisdier zouden kunnen voorkomen. De werking zou berusten op het feit dat vlooien niet houden van bloed dat naar knoflook of ui ruikt of smaakt. Deze werking is echter niet bewezen en bovendien zijn deze natuurlijke middelen lang niet zo onschuldig voor uw huisdier als dat vaak gedacht wordt. Het geven van knoflook en ui kan namelijk, vooral bij katten, aanleiding tot bloedarmoede geven. Ga dus bewust met deze middelen om.

Repellents op basis van plantaardige stoffen zoals eucalyptus
Repellents, oftewel 'afstootmiddelen', op basis van een plantaardige stof zoals eucalyptus stoten de vlooien af omdat ze de geur niet prettige zouden vinden en hun heil dus elders zouden gaan zoeken. Deze middelen vormen geen goede vorm van vlooienpreventie, omdat het vlooien alleen verplaatst naar een ander dier of naar de mens en het verder niets met de vlooien doet. Bovendien is niet bewezen of deze middelen ook daadwerkelijk effectief zijn in het voorkomen van vlooieninfecties.


Welk productklasse is nou het beste?
Onze voorkeur gaat uit naar een vlooienpreventie op basis van een vlododende spot-on. Deze hebben namelijk een snelle, effectieve, veilige werking en zijn daarnaast heel gebruiksvriendelijk. Alle overige producten hebben meestal een onvoldoende werking (halsband, knoflook, repellent) of zijn niet handig in gebruik (tabletten, druppels in de voeding, spray).

Een overzicht van antivlooienmiddelen is op onze website te raadplegen. Deze lijst bevat veel in Nederland verkrijgbare producten, zowel van dierenspeciaalzaken als deze die via de dierenarts verkrijgbaar zijn, samen met hun werkingsduur en werkzaamheid tegenover immature stadia in de omgeving. De producten zijn ingedeeld op basis van hun effecten, toedieningsvorm en werkzame bestanddeel.