Verzorging konijn - Voeding


Verkeerde voeding komt bij konijnen onbewust heel veel voor en kan aanleiding geven tot veel gezondheidsproblemen die met de juiste voeding goed voorkomen kunnen worden. Tandproblemen, diarree, obstipatie en gas zijn dergelijke ziekten die veelal veroorzaakt worden door een onjuiste voeding.


Waaruit dient de dagelijkse voeding van het konijn te bestaan?

Konijn eet hooi uit ruif Hooi
De voeding van konijnen dient voornamelijk uit hooi te bestaan en deze dient onbeperkt tot de beschikking van het konijn te staan. Het beste kan het hooi in een ruif gegeven worden. Zo kan het hooi niet vuil worden door ontlasting op de bodem van de kooi.

Het geven van hooi aan konijnen is ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat konijnen hun kiezen goed moeten gebruiken waardoor gebitsproblemen, zoals haken op kiezen, voorkomen kunnen worden. Daarnaast is hooi heel belangrijk om de darmen gezond te houden.

Korrels
Dagelijks heeft een konijn slechts 1 tot 2 eetlepels, zo'n 25 gram per kg lichaamsgewicht, korrels nodig. De exacte hoeveelheid is echter afhankelijk van de grootte en activiteit van het konijn. Drachtige en zogende voedsters hebben meestal de dubbele hoeveelheid voeding nodig.

Er zijn globaal gezien twee vormen van konijnenvoer verkrijgbaar, namelijk gemengd voer en geperste, groene brokjes (biks). Het nadeel van gemengd voer is dat een kieskeurig konijn er de lekkerste dingen van kan opeten en de rest steevast kan laten liggen. Hierdoor kan een mengvoeding tot een eenzijdige voeding en voedingstekorten bij het konijn leiden. Sommige mengvoeders bevatten overigens teveel koolhydraten, wat tot plakkerige ontlasting kan leiden.

Alhoewel door dierenspeciaalzaken geregeld geadviseerd wordt om de eigen mengeling van de winkel te geven is het beter om een merkvoeding korrels te geven. Net zoals bij de voeding voor honden en katten geldt ook voor de voeding van konijnen dat de wat duurderdere voedingen doorgaans van betere kwaliteit zijn.

Vers groenvoer
Dagelijks mogen er een paar blaadjes witlof of een stukje wortel aan het konijn gegeven worden. Men moet echter oppassen hiervan niet te veel te geven en aan jonge konijnen kan tot de leeftijd van 3 tot 4 maanden best geen vers voer gegeven worden. De meeste verse groentes liggen namelijk erg zwaar op de maag en kunnen een opeenhoping van darmgassen veroorzaken. Laat vers groenvoer bovendien altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat het aan het konijn gegeven wordt. Koolsoorten worden vanwege de gasproductie liever gemeden. Omdat regelmaat belangrijk is dient bij het geven van vers groenvoer dit altijd dagelijks te gebeuren.

Fruit
Fruit mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat. Teveel suiker kan darmproblemen geven. Dus geef per dag niet meer dan een stukje fruit.

Snoep
In de winkel zijn allerlei konijnensnoepjes verkrijgbaar. Deze snoepjes zijn door het hoog gehalte aan koolhydraten en vetten niet al te gezond. Bovendien bevatten kleurrijke snoepjes vaak ook kunstmatige kleurstoffen. Knaag- en likstenen bevatten weer te veel calcium waardoor op termijn blaasstenen bij het konijn kunnen ontstaan. Het geven van snoepjes is overigens voor de gezondheid absoluut niet noodzakelijk. Wilt u uw konijn toch met iets lekkers verwennen, doe dat dan bijvoorbeeld met een rozijn of een klein stukje droog brood.


Maaltijden
Een konijn eet voornamelijk gedurende de late avond, nacht en vroege ochtend. In totaal eet een konijn dagelijks 40 tot 50 gram voedsel per kg lichaamsgewicht verdeeld over 30 tot 36 kleine maaltijden.


Veranderingen in de voeding geleidelijk aanbrengen
Als de voeding van het konijn veranderd wordt, bijvoorbeeld door meer verse groente te willen gaan geven of om op een ander merk droogvoeding over te stappen, dan moet dat altijd geleidelijk gebeuren. Deze overgangsfase bedraagt minimaal 4 dagen. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een konijn eerst nog die voeding te geven die de fokker, dierenwinkel of asiel gaf. Ook bij het openen van een nieuwe zak droogvoer wordt in verband met eventuele wisselende samenstelling tussen de oude en nieuwe zak het laatste restje van de vorige zak het liefst gemengd met het voer uit de nieuwe zak.

Op zich hoeft u echt niet te vrezen om een overstap naar een andere voeding te maken. Wanneer u maar rekening houdt dat u veranderingen in voeding altijd geleidelijk doet is de kans op gezondheidsproblemen door veranderde voeding heel klein.


Regelmaat telt
Voer het liefste op vaste tijdstippen. Regelmatige voedingstijdstippen zorgen voor een goede en gezonde darmwerking en darmgezondheid.


Drinken
Omdat een konijn dagelijks veel drinkt is het ook belangrijk om dagelijks voldoende vers water te geven. Het water dient uiteraard de hele dag ter beschikking te staan. Een konijn kan namelijk wel 100 ml per kg lichaamsgewicht per dag drinken, dat is 2 keer zoveel dan de hoeveelheid voedsel die een konijn per dag eet.


Moederloze opfok van pasgeboren konijntjes
Om bepaalde redenen kan het voorkomen dat pasgeboren konijntjes niet bij de moeder melk kunnen drinken en door de mens dienen verzorgd te worden. Het voeden van jonge konijntjes kan door middel van het geven van speciale melkpoeder waarmee een oplossing gemaakt wordt waarvan elk konijn 2-30 ml per voedingsbeurt opneemt. In totaal worden er 2 tot 3 voedingsbeurten per dag gegeven. De slagingskans is echter niet zo heel groot. Doordat de jonge konijntjes onvoldoende in contact komen met de ontlasting van de moeder bouwen jonge konijntjes die zonder moeder worden groot gebracht een slechte darmflora op.