Verzorging rat


Rat Een tamme rat die alleen gehouden wordt moet minimaal een uur per dag aandacht van de verzorger krijgen. Over het algemeen wordt echter aangeraden om twee of meer jonge ratten aan te schaffen zodat ze altijd gezelschap van elkaar hebben. Ze kunnen in grote gemengde kolonies samenleven zonder dat dit problemen geeft. De vrouwtjes brengen geregeld hun kroost samen groot. Volwassen mannetjes die elkaar niet kennen en bij elkaar worden gezet kunnen wel problemen geven. Een tamme rat kan door zijn intelligentie van alles aangeleerd worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook hun naam leren. Ze zijn overigens ook heel sterk en echte klimmers.


Huisvesting
De minimale afmetingen voor een kooi is 40 bij 60 cm. De materialen waaruit de kooi bestaat dient bestand te zijn tegen knagen en de deurtjes moeten extra beveiligd zijn omdat de diertjes slim en sterk genoeg zijn om simpele deurtjes zelf open te maken. Als bodembedekking kan een laag houtkrullen gebruikt worden, liefst niet van dennenhout.

Ergens in een hoek van het verblijf dient een slaaphokje aanwezig te zijn. Geef verder ook de mogelijkheid om te kunnen klimmen en klauteren en leg zo nu en dan wat nieuwe voorwerpen in de kooi die ze kunnen onderzoeken om verveling te voorkomen.

De kooi zelf dient meestal één keer in de week schoongemaakt te worden. Het is aan te raden om het verblijf iedere maand te ontsmetten.


Voeding
Een goede dagelijkse voeding is belangrijk om gezond te blijven.

Rattenvoer
Een goed gemengd knaagdierenvoer is geschikt voor tamme ratten. De beste voeding blijft uiteraard deze die speciaal voor ratten is bedoeld. Deze bevat zeker alles in de juiste hoeveelheden voor deze diersoort.

Dierlijke eiwitten
Tamme ratten hebben beslist zo nu en dan ook wat kleine beetjes dierlijke eiwitten nodig, zoals honden- of kattenbrokjes, blikvoer of gekookte stukjes kip/rundvlees.

Verse groente en fruit
Aan de tamme rat kan diverse stukjes groente en fruit gegeven worden (appel, peer, banaan, andijvie, wortel, boerenkool). Ze houden ook van een stukje gedroogd brood en yoghurt. Geef ze geen calorierijke snoepjes die eigenlijk voor mensen zijn bedoeld.

Drinkwater
Geef het drinkwater altijd uit een glazen drinkflesje.


Voortplanting
Een tamme rat wordt gemiddeld 2-3 jaar oud, maar kunnen ook meer dan 6 jaar worden. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de voeding en de algemene gezondheid van het dier. De meeste diertjes sterven echter vroegtijdig aan kanker. Deze genetische aanleg is een erfenis uit hun laboratoriumverleden.

Tamme ratten zijn op de leeftijd van 6-7 weken geslachtsrijp. Het vrouwtje wordt echter het best pas op de leeftijd van 4 maanden voor het eerst gedekt. Een keer in de 4-5 dagen wordt het vrouwtje bronstig. Vrouwtjes die apart van de mannetjes leven worden zelden bronstig. Voor de dek kunnen ze het best allebei op een onbekend terrein gebracht worden. Het mannetje kan na de dekking, tijdens de dracht en tijdens het opgroeien van de jongen gewoon bij het vrouwtje blijven. Het is echter beter om het mannetje apart te zetten omdat het vrouwtje vrij snel na de bevalling weer drachtig kan worden. De draagtijd duurt 22 dagen. De rattenvrouwtjes helpen elkaar bij het grootbrengen van de jongen. Na de dracht worden 6-12 jonge ratjes geboren, waarbij het geboortegewicht rond de 4 gram ligt. Het zijn nestblijvers: de ratjes worden naakt en blind geboren. Na 2 weken gaan de oogjes open en gaan ze de omgeving verkennen. Als ze 4-5 weken oud zijn worden ze gespeend. Als grens voor een eerste nestje wordt de leeftijd van 7 maanden aangehouden. Vrouwtjes ouder dan 1 jaar zijn over hun vruchtbare periode heen.