Verzorging knaagdieren


Wat zijn knaagdieren?
Knaagdieren (Rodentia) vormen de grootste groep onder de zoogdieren. Er bestaan wel 1800 verschillende knaagdiersoorten die voorkomen in verschillende werelddelen waar ze zich aangepast hebben aan de heersende omstandigheden en klimaat.

De kenmerken van knaagdieren zijn:

          - hun opvallend grote snijtanden
          - hun razendsnelle voortplantingsvermogen
            Dit is hun voornaamste verdedigingswapen om als soort in de natuur te kunnen overleven aangezien deze kleine
            dieren zich lichamelijk niet goed kunnen verdedigen tegen roofdieren.
          - hun nachtactiviteit
            Dit is een tweede tactiek waarmee zij zich in de natuur kunnen beschermen tegen de roofdieren die voornamelijk
            overdag actief zijn. Uitzondering hierop vormt de cavia, die hierdoor ook meer geschikt is voor kleine kinderen.Verschillende knaagdiersoorten
Knaagdieren die al zo lang in de handen van mensen zijn dat ze zich inmiddels tot huisdier hebben ontwikkeld worden gedomesticeerde knaagdieren genoemd. Hierdoor bestaan er verschillende tamme vacht- en kleurvariëteiten die in de vrije natuur nauwelijks kunnen overleven. Wij hebben dan ook de verantwoording om ons huisdier zo goed mogelijk te verzorgen.

Er bestaan uiteenlopende soorten knaagdieren. Sommige zijn heel klein en worden over het algemeen niet zo oud, terwijl andere soorten wel 20 jaar kunnen worden. Omdat niet alleen de dieren verschillen, maar er ook verschillende eisen bestaan aan de huisvesting en verzorging van de verschillende knaagdierrassen worden ze elk apart besproken.

Knop Cavia Knop Hamster Knop Muis Knop Rat Knop Gerbil Knop Chinchilla Knop Degoe