Verzorging kat - Huisvesting


Binnen of buiten?
Een kat kan zowel binnenshuis als buitenshuis gehouden worden. Het nadeel van het buiten laten is dat uw kat kan gestolen worden, verongelukken, vergiftigd worden of een besmettelijke ziekte kan oplopen. Over het algemeen kan daardoor de levensverwachting van de kat lager liggen dan voor binnenhuiskatten. Bovendien bestaat de kans dat ongeholpen katten buiten de deur voor nakomelingen kunnen gaan zorgen en kan een buitenkat voor overlast zorgen door bijvoorbeeld in tuinen ontlasting achter te laten of 's nachts te vechten met buurtkatten. Voor katten die buiten komen is het dan ook aan te raden om het dier te chippen, vaccineren, geregeld te ontwormen, een goede vlooienpreventie toe te passen en te laten castreren of steriliseren.

Kattenluikje
Voor katten die zowel binnen als buiten mogen komen is een kattenluikje wellicht handig. Het nadeel van de meeste kattenluikjes is dat ook buurtkatten binnen kunnen komen.

Katten die niet tot dezelfde groep behoren delen vaak wel gemeenschappelijke gebieden binnen de homeranges, maar vermijden daarbij wel elke ontmoeting en confrontatie met elkaar. In het territorium waar de katten uit dezelfde groep veel tijd met elkaar doorbrengen en slapen, worden vreemde katten absoluut niet geduld. Een kat die zowel buiten als binnen rondloopt zal buiten vaak probleemloos met andere katten om kunnen gaan. In huis bevindt zich echter het territorium waar buitenstaanders absoluut niet worden toegelaten. Kattenluikjes kunnen voor ons en onze kat heel handig zijn, maar kunnen ook een bron van territoriale problemen zijn wanneer een vreemde kat met een kattenluik zich toegang tot het territorium van een andere kat kan verschaffen om bijvoorbeeld voedsel te stelen dat zich in de buurt van het kattenluik bevindt. Dit kan op termijn tot stress en gedragsproblemen bij de kat leiden. Tegenwoordig bestaan er echter ook kattenluikjes die met een chip werken zodat geen buurtkatten van het kattenluikje gebruik kunnen maken.

Uitsluitend binnen
Bij verreweg de meeste katten blijkt dat ze, eenmaal als kitten gewend aan een leven binnenshuis, niet meer zo talen naar een vrij leventje buiten. Natuurlijk geldt dat niet voor alle katten. Het voordeel is wel dat de levensverwachting over het algemeen hoger ligt doordat het gevaar op ongelukken, vergiftigen en besmettelijke ziektes vele malen kleiner is. Bovendien geeft een binnenhuiskat natuurlijk geen overlast in de buurt. Niet iedereen houdt immers van katten. Wel is het aan te raden om bij de keuze voor een binnenhuiskat liefst voor een rustig ras te kiezen en te zorgen voor voldoende krab- en klimmogelijkheden, speeltjes en gezelschap.

Vooral als katten niet buiten kunnen komen is het belangrijk om niet te veel katten in huis te nemen. De kans is dan namelijk groot dat een of meerdere katten gedragsproblemen gaan vertonen, zoals het plassen naast de kattenbak. Dit is vooral het geval indien de karakters van katten onderling botsen. Mocht u toch graag meerdere katten in huis willen, zorg dan dat elke kat voldoende ruimte heeft. Daarbij kan ook de verticale ruimte in kamers gebruikt worden.

Kattentuigje, kattenren
Wilt u uw kat niet vrij buiten laten lopen, maar wel van de buitenlucht laten genieten dan is een kattenren of een goed omheinde tuin misschien een optie. Daarnaast bestaan er ook kattentuigjes die gebruikt kunnen worden.

Veilige omgeving binnenshuis
Zorg er uiteraard altijd voor dat een kat binnenshuis een veilige omgeving heeft. Speciale aandacht dient aan open ramen en vooral kiepramen geschonken te worden. Het gevaar bestaat immers dat een kat uit het raam kan vallen of in een kiepraam klem kan komen te zitten met ernstige of soms zelfs fatale gevolgen voor de kat.


Kattenbak
Katten zijn van jongs af aan heel zindelijke dieren. Een echte periode met zindelijkheidstraining hebben ze dus niet nodig. Zodra de kittens de omgeving gaan verkennen volgen ze de moeder al naar de kattenbak. Vrijwel elke kat maakt zodoende moeiteloos gebruik van de kattenbak.

Er bestaan verschillende kattenbakken die sterk uiteenlopen qua prijs en uitvoering. Zo bestaan er zowel open bakken als dichte bakken. De keuze is afhankelijk van de eisen die uzelf en de kat stelt. Hetzelfde geldt ook voor de kattenbakvulling. In de praktijk blijken de duurdere (klontvormende) merken echter op lange termijn goedkoper in gebruik te zijn.

Wat het aantal kattenbak in huis geldt dat, met name bij binnenkatten, per kat een kattenbak in huis aanwezig dient te zijn. Liefst zelfs nog meer. Ook over de plaats van de kattenbak dient goed nagedacht te worden. De bak dient namelijk op een rustige plaats te staan waar de kat toch nog de omgeving in de gaten kan houden en dient uiteraard uit de buurt van voedsel en drinkwater te staan. Zo blijft het eten tenminste smakelijk en wordt de verspreiding van ziektes via ontlasting naar voeding tot een minimum beperkt.

De urine en ontlasting in de kattenbak dient dagelijks verwijderd te worden. Katten zijn namelijk heel schone dieren en hebben net zoals mensen ook graag een schoon toilet. Bovendien draagt een goede toilethygiëne bij aan een gezond leven.Kattenkrabpaal Plank voor het krabben van katten Krabpaal
Katten scherpen hun nagels geregeld. Dit is een instinctief gedrag dat niet afgeleerd kan worden. Het krabben aan voorwerpen heeft voor de kat een aantal functies:
          - het scherpen van de nagels: in feite wordt de buitenste nagel door het krabben
            verwijderd en verschijnt een nieuwe scherpere.
          - het markeren van het territorium: door het krabben laten ze hun eigen identieke
            geur op het voorwerp achter
          - gymnastiek: het uitrekken van de spieren van de rug en de voorpoten na een
            lekker dutje

Katten kennen de waarde van uw spullen niet
Omdat katten dieren zijn kennen ze de waarde van de spulletjes van mensen niet. Het kan dus gebeuren dat een kat de meubels of de deurstijlen gaat gebruiken om de nagels te scherpen. Om dit te voorkomen kan men daarom het beste een krabpaal of een deurmatje van sisal of kokos in huis plaatsen. Vooral voor katten die niet buiten hun krabgelegenheden, zoals een boom, kunnen vinden is het erg belangrijk om voor een gepaste krabgelegenheid te zorgen.

Van plank tot klimtoestel
Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende krabpalen verkrijgbaar: hele eenvoudige tot heuse klimtoestellen met hangmatjes. Deze laatsten zijn vaak ook voor andere activiteiten heel erg in trek. Bijvoorbeeld om op grotere hoogte de omgeving in de gaten te houden of lekker te slapen. En natuurlijk kan er ook lekker geklauwterd en gespeeld worden op een klimtoestel. Nadeel is natuurlijk wel dat het veel ruimte inneemt en ze niet altijd mooi zijn. Gelukkig zijn ze tegenwoordig in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zodat ze de woonkamer niet per definitie hoeven te ontsieren.

Plaats en gebruik
De meeste katten maken, vroeg of laat, wel gebruik van een krabpaal. Het kan dus zijn dat ze in het begin helemaal niks met de krabpaal doen en pas maanden later eindelijk hun nagels eraan gaan scherpen en er op gaan liggen. Of ze al dan niet veel gebruikt gaan worden hangt ook af van de plaats waar de krabpaal staat. Als de krabpaal bij een buitendeur staat is de kans groter dat het veel gebruikt gaat worden. Katten kunnen dan namelijk hun territorium bij de buitendeur afbakenen en aan eventuele andere katten via hun geuren die tijdens het krabben afgezet zijn aangeven dat daar hun 'core'-territorium begint.


Slaapmandje
Een kat moet natuurlijk ook ergens lekker kunnen gaan slapen. Sommige katten nemen als het kan en mag een stoel, de bank of het bed. Als er een krabpaal met hangmatje aanwezig is kan ook daar wat geslapen worden. Er bestaan ook allerhande kattenmandjes: gewone mandjes of mandjes met een dakje en er zijn ook speciale hangmandjes die aan de verwarming gehangen kunnen worden. Ervaring leert wel dat katten liever hoog slapen. Mandjes op de grond zijn dan ook bij de meeste katten niet populair.


Eten- en drinkbakje
Ook op het gebied van eten- en drinkbakjes zijn er veel verschillende mogelijkheden. Het beste kan voor 2 losse, zwaardere bakjes gekozen worden. De meeste plastic bakjes zijn te licht en kunnen snel omgestoten worden. Bij bakjes die aan elkaar vastzitten is het nogal moeilijk om het water elke dag te kunnen verversen zonder de brokjes uit het andere bakje te laten vallen. Op drinkgebied bestaan er daarnaast ook nog waterfonteinen. Dit is vooral handig om katten met problemen van blaasstenen of gruis te stimuleren om meer te drinken.


Kattenspeeltjes
Vooral voor een kat die nooit buiten komt is het belangrijk om verveling te voorkomen en te zorgen voor voldoende beweging. Dit kan door afwisselende speeltjes te geven.

Deze hoeven niet altijd duur te zijn, sommige katten kunnen al dol zijn op een eenvoudig propje aluminiumfolie. Belangrijk is dat het speeltje veilig is voor de kat. De commerciële kattenspeeltjes die catnip bevatten worden meestal erg gewaardeerd. Een vishengeltje is ook handig om zelf met de kat te spelen. Door geregeld met de kat te spelen wordt de band tussen kat en baasje goed onderhouden.