Verzorging hond - Uitlaten


Honden hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig. Voor veel honden is het namelijk een uitlaatklep om hun energie kwijt te kunnen en bovendien voorkomt het dat de hond zich gaat vervelen. Bij het uitlaten komen ze hun soortgenoten tegen, ze zien eens een andere omgeving en ze kunnen de beentjes eens lekker strekken. Samengevat betekent het dus dat het uitlaten goed voor het lichamelijk en geestelijke welzijn van de hond is.


Hoeveel beweging heeft een hond nodig?
Een hond dient over het algemeen minimaal twee keer per dag, maar liefst drie maal per dag, uitgelaten te worden. Afhankelijk van het ras kan het zijn dat een hond wat vaker of langer uitgelaten dient te worden.

Hoe weet ik of mijn hond genoeg beweging krijgt?
Als uw hond thuis te druk is, hij vraagt continu aandacht of kan geen minuut rustig blijven zitten, dan is de kans erg groot dat uw hond niet genoeg lichaamsbeweging krijgt. Als honden de kans krijgen om buiten hun energie kwijt te kunnen, zijn ze daarna binnen lekker rustig en luisteren ze ook veel beter.

Vaak komt ook overgewicht bij honden die dagelijks te weinig lichaamsbeweging krijgen vaker voor. Wanneer uw hond te dik is kan dit dus ook een teken zijn dat er van te weinig lichaamsbeweging sprake is.

Situaties waarin lichaamsbeweging beperkt moet worden
De hoeveelheid lichaamsbeweging dient wel aangepast te zijn aan het weer en de levensfase waarin het dier verkeerd. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een jonge pup nog geen lange wandelingen aan kan. Bij pups van bepaalde rassen kan het zelfs gevaarlijk zijn om te veel lichaamsbeweging te geven, aangezien dat het ontstaan van bepaalde gewrichtsaandoeningen in de hand kan werken. Rechte bewegingen in een voor de hond aangepast tempo, regelmatig een korte wandeling, als ook het rustig lopen naast de fiets, is voor veel rassen een goede lichaamsbeweging. De hoeveelheid lichaamsbeweging dient natuurlijk altijd langzaam opgebouwd worden. Extreme inspanningen bij honden met overgewicht, een dichte vacht en/of met warm weer dienen absoluut vermeden te worden omdat dit het risico op oververhitting verhoogt.Ruim de ontlasting van uw hond op
Het lijkt zo simpel om met een poepzakje even de ontlasting van de hond op te ruimen. Toch wordt dat heel vaak niet gedaan en wordt er niet bij stilgestaan wat de gevolgen hiervan kunnen zijn:
          - verspreiding van virussen en darmparasieten naar andere honden
          - verspreiding van darmparasieten naar de mens
          - hondenpoep op stoepen en in het gras gaat ten koste van het straatbeeld

Ruim de ontlasting van uw hond dus altijd op door het in een plastic zakje in een vuilnisbak weg te gooien. Het kost immers zo weinig moeite om rekening met andere honden en mensen in uw omgeving te houden.

Het verplaatsen van ontlasting naar een centrale plaats onder een boom of struik is overigens niet voldoende, omdat ook hier andere dieren en mensen met de ontlasting in aanraking kunnen komen. Bovendien zorgt een maaibeurt van de gemeente er voor dat de ontlasting over het hele grasveld wordt verspreid. Ontlasting in het putje gooien is ook niet de bedoeling aangezien het niet in het riool maar in de regenwaterafvoer terecht komt, wat uiteraard niet de bedoeling is.Aanlijnen en los laten lopen
Honden op de openbare weg dienen altijd aangelijnd te zijn. Het los laten lopen van een hond is op de openbare weg strafbaar en daarvoor kan een boete gegeven worden. Bovendien bent u in geval van schade die door uw loslopende hond wordt veroorzaakt persoonlijk aansprakelijk. Dergelijke regels zijn er niet voor niets en zijn bedoeld om de veiligheid van mensen en dieren te blijven waarborgen. Lijn uw hond daarom altijd aan en laat uw hond alleen loslopen in gebieden waar dat toegestaan is. Bij het los laten lopen is het wel erg belangrijk dat uw hond de door u gegeven commando's altijd opvolgt.

Tips
Op drukke plaatsen met veel verkeer en/of veel mensen en op kruispunten kunt u het beste uw hond kort aan de lijn houden. Zo voorkomt u dat uw hond andere mensen en dieren lastig kan vallen of voor gevaarlijke verkeerssituaties kan zorgen. Het beste kunt u daarnaast altijd tussen het verkeer en uw hond lopen. Bij wandelen in het donker of bij mist is het belangrijk te beseffen dat zowel u als uw hond slecht zichtbaar zijn voor het verkeer. Reflecterende kleding of een lampje kan dan extra veiligheid bieden.

Hondenriem en hondenlijn
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hond aan te lijnen. De meest bekende is de gewone hondenriem met hondenlijn. Ook tuigjes of harnasjes ter vervanging van een hondenriem zijn geschikt. Vooral voor honden met nekproblemen en aandoeningen aan de grote luchtwegen kan een gewone hondenriem gezondheidsklachten geven en is een tuigje dat rond de borst is bevestigd beter. Voor honden die de neiging hebben om aan de riem te trekken kan de gentle lead geschikt zijn. Dit is een soort bandje dat om de snuit zit en waaraan de lijn bevestigd is. Een hond kan met deze hondenlijn veel minder trekkracht verzetten dan bij een normale halsband. U heeft daardoor ook meer controle over uw hond.

Verschillende soorten hondenlijnen