Verzorging Fret - Voeding


Etende fret Fretten zijn strikt carnivoor, wat dus betekent dat hun dagelijkse voeding uit veel vlees dient te bestaan.

Er bestaan uiteenlopende soorten voedingen die geschikt zijn voor een fret. Zo zijn er speciale commerciële frettendiëten verkrijgbaar, maar kunnen fretten ook gewone kattenbrokjes of rauw vlees eten. Bij het geven van kattenvoer kan het beste voor een premiummerk gekozen worden, omdat deze veel beter aan de voedingsbehoeften van de fret voldoen. Wat het rauw vlees betreft is het beter om dit niet uitsluitend te geven, maar het als aanvulling op brokjes te gebruiken.

Zowel het eten als het drinken dient iedere dag onbeperkt ter beschikking te staan.


Wat beter niet geven?
Geef geen zachte voedingen zoals blikvoeding. Fretten zijn namelijk erg gevoelig voor de ontwikkeling van tandplak en tandsteen, wat juist bij het geven van plakkerige en zachte voedingen in de hand gewerkt wordt.

Er dient verder opgepast te worden met het geven van rauwe witvis of zoetwatervis omdat dit een vitamine B tekort kan veroorzaken. Ranzige olierijke vis of paardenvet kunnen bovendien aanleiding geven tot vitamine E tekorten. Ook met het geven van rauwe eieren dient opgelet te worden, omdat het eten van te veel rauwe eieren aanleiding tot kaalheid kan geven.

Geef geen melk aan fretten, ook al vinden ze het wellicht heel erg lekker. Van melk kunnen fretten namelijk diarree krijgen. Bovendien bederft melk buiten de koelkast snel. Dagelijks vers water is dus de beste manier om voor de vochtvoorziening van uw fret te zorgen.