Verzorging Fret


Verzorging
Alhoewel de verzorging van fretten heel breed gaat, gaande van de dagelijkse voeding tot de verzorging van de vacht, beperken wij ons hier uitsluitend op onderdelen van de dagelijkse verzorging die een invloed hebben op de lichamelijke gezondheid en het welzijn van de fret.Knop Brokken Knop HuisvestingVoortplanting
Fretten worden volwassen op de leeftijd van 9 tot 12 maanden en kunnen 6 tot 10 jaar oud worden. De mannetjes (0,8-2kg) zijn aanzienlijk groter dan de vrouwtjes (0,4-1kg). Het gewicht kan gedurende het jaar echter flink schommelen, zodat bij fretten een zomer- en een wintergewicht waargenomen wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat deze diertjes in het najaar meer gaan eten waardoor zij dan ook aanzienlijk zwaarder zijn dan in het voorjaar. De kleur van de vacht kan overigens afhankelijk van de leeftijd en jaargetijde ook wat van tint veranderen. In de winter wordt de vacht wat lichter van kleur doordat de witte ondervacht boven de bovenvacht uitkomt.

Schijndracht, bronst en dracht
Vrouwelijke fretten (moertjes) zijn in de periode maart tot en met augustus vruchtbaar en schijndracht kan voorkomen. Tijdens de periode van schijndracht kan het vrouwtje wat in gewicht afnemen. De urine van de moertjes kan in de vruchtbare periode bloed bevatten. De mannetjes zijn seksueel actief van december tot en met juli. De dekking kan 30 minuten tot 3 uur duren. Zowel een schijndracht als een echte dracht duurt 42 dagen. 14 dagen na de (schijn)dracht kan een vrouwelijke fret weer zwanger worden.

Bevalling
Drachtige moertjes dienen een dag voor de bevalling apart gezet te worden. Het moment van bevallen is meestal het moment waarop een moertje een moederinstinct en nestgedrag gaat vertonen. Bovendien zijn op dat moment ook de melkklieren gezwollen. Fretten die niet tam zijn dienen op dat moment met rust gelaten te worden. Gemiddeld worden er 8 kleintjes geboren, maar een nestje kan ook kleiner of groter zijn (2-15 pups).

Jonge pups
Voor zogende pups is het belangrijk dat de omgevingstemperatuur minimaal 15 graden bedraagt. Indien de pups moederloos worden groot gebracht kan opfokvoeding voor kittens gebruikt worden. Tot de leeftijd van 4 weken, het moment dat de oogjes zich openen, dient dagelijk 4 tot 6 maaltijden gegeven te worden. Vanaf 4 weken leeftijd dient vervolgens geleidelijk aan op droogvoer overgeschakeld te worden. Als de pups ongeveer 8 weken oud zijn kunnen ze naar een nieuwe eigenaar.