Verzorging Fret - Huisvesting


Frettenkooi Gezelschap
Fretten zijn van oorsprong geen groepsdieren, maar door de domesticatie is het wel mogelijk gemaakt dat meerdere fretten naast elkaar kunnen samenleven. Zet echter niet teveel fretten bij elkaar en zorg ervoor dat alleen fretten die elkaar heel goed kennen samenleven. In de bronstperiode kunnen fretten individueel gehuisvest worden in hun eigen kooi zodat het onderling vechten gedurende deze periode voorkomen kan worden.

Frettenverblijf
Een algemene richtlijn voor één of twee fretten is minimaal anderhalve tot twee vierkante meter bodemoppervlak, met voor iedere volgende fret een halve vierkante meter extra. De hoogte van een frettenkooi dient zo hoog te zijn zodat een fret er rechtop in kan staan. In dierenspeciaalzaken zijn speciale frettenverblijven verkrijgbaar. Caviakooien zijn voor fretten ongeschikt. Fretten hebben slecht ontwikkelde zweetklieren waardoor ze warme omgevingen slecht kunnen verdragen. Het is daarom belangrijk om bij de huisvesting erop te letten dat de kooi niet in de volle zon staat en dat de ruimte afgekoeld wordt als de omgeving warmer wordt dan 32 graden. Ook dienen tochtige plaatsen vermeden te worden.

Op de bodem van de frettenkooi hoeft geen substraat aangebracht te worden. Wel vinden fretten het heel erg fijn als er een paar handdoeken in de kooi liggen waar ze onder kunnen kruipen. Dit geeft hen een veilig en geborgen gevoel. Bovendien dient bij de huisvesting rekening gehouden te worden dat fretten kunnen graven.

Nachthok, hangmatje en toiletbak
In de kooi dient verder een apart donker nachthokje met hooi en houtschaafsel aanwezig te zijn. Hangmatjes die in de kooi bevestigd zijn worden overigens door fretten ook erg gewaardeerd. De uitwerpselen dienen dagelijks verwijderd te worden en het nachthokje moet één keer per week verschoond worden. In het frettenverblijf hoort een toiletbak te staan met een stofvrije vulling die geen klonten mag vormen.

Eten en drinken
In het verblijf dienen verder natuurlijk ook voorzieningen voor het geven voedsel en drinkwater aanwezig te zijn. De meest hygiënische vorm om drinkwater aan te bieden is met een drinkflesje.

Dagelijks vrij laten rondlopen
Fretten gebruiken hun verblijf voornamelijk als ruimte om in te slapen. Het zijn immers heel actieve en nieuwsgierige dieren die zich in hun kooi snel zouden gaan vervelen. Fretten dienen daarom geregeld uit hun kooi gehaald te worden. Bewegen doen ze dan ook vooral buiten hun verblijf. Door fretten dagelijks twee uur vrij te laten bewegen kunnen ze al rennend en spelend hun energie kwijt. Speeltjes hebben fretten dan ook absoluut nodig.

Uitlaten
Er zijn ook speciale frettentuigjes verkrijgbaar, waardoor een fret ook buiten uitgelaten kan worden. Voordat een fret dit accepteert en het fijn vindt om buiten te kunnen wandelen dient het diertje wel aan het tuigje en de buitenomgeving gewend te worden. Oefen daarom dagelijks en het liefst in de schemer. Fretten houden namelijk niet zo van veel licht. Houd er verder rekening mee dat tijdens een wandeling aan de lijn de fret niet een bepaalde richting in te sturen is en dat de fret dus eerder u uitlaat dan andersom. Blijf verder tijdens de wandeling uit de buurt van honden, want die worden wild van fretten. Ondanks de vele pogingen kan het zijn dat een fret het nooit prettig gaat vinden om een een lijn uitgelaten te worden.