Gebitsverzorging - Tandenpoetsen


Twee honden met tandenborstel
Tandenpoetsen
De beste en goedkoopste manier om voor een gezond gebit bij uw hond of kat te zorgen, is door dagelijks de tanden te poetsen. Indien men hier maar vroeg genoeg mee begint is dit een hond, en zelfs een kat, heel goed aan te leren. Begin daarom het liefst op de leeftijd van ongeveer 8-12 weken te oefenen met poetsen en dit spelenderwijs aan te leren. Na het wisselen (4-6 maanden) is het dier dan al gewend aan de tandpasta, de borstel en het poetsen.

Ook volwassen honden en katten kunnen nog aan het tandenpoetsen gewend worden gemaakt. Dit kan soms echter wel wat meer tijd en energie kosten dan bij jonge dieren.


Stappenplan
Het basisprincipe van het leren tandenpoetsen bestaat uit het belonen van uw hond bij elke positieve reactie tijdens het leerproces. Kies daarnaast ook een goede tijd uit om te poetsen, zoals na het uitlaten. Uw hond is dan al zijn energie kwijt waardoor het aanleren gemakkelijker verloopt.

Het eigenlijk leerproces bestaat uit een aantal stappen. Elke hond is verschillend, dus staat het niet vast hoe lang één stap duurt. Het kan dus voorkomen dat u sommige stappen moet herhalen. Probeer niet te haasten, ook al duurt het enkele weken. Het gaat er om dat uw hond elke stap goed en volledig doorloopt en u en uw hond er plezier in blijven hebben.

Stap 1: Wen uw hond aan het aanraken van lippen en kiezen
De meeste honden zijn helemaal niet gewend dat hun lippen en tanden worden aangeraakt. De eerste pogingen om de tanden te poetsen zouden dan ook niet hartelijk worden ontvangen. De eerste stap in het leren wennen aan het tandenpoetsen bestaat daarom uit het voorzichtig leren wennen aan de aanraking van lippen, tanden en kiezen. Naargelang de hond kan dit een paar dagen tot weken duren. Vergeet niet dat belonen van goed gedrag in deze leerfase heel belangrijk is.

Stap 3: Poetsen met de vinger
Wanneer uw hond gewend is aan de aanraking van zijn lippen, tanden en kiezen kan in de volgende stap met de wijsvinger voorzichtig poetsbewegingen over de kiezen gemaakt worden. U hoeft de mond bij het tandenpoetsen niet open te trekken. Het is voldoende om enkel de lip wat op tillen. Poets uitsluitend de buitenzijde van alle tanden en kiezen. De binnenkant van de elementen worden van nature door de tong gepoetst. Let er verder op dat u bij elke tand en kies voornamelijk op de overgang tand-tandvlees poetst. Dit zijn namelijk de plaatsen waar tandplak en tandsteen het eerst afgezet wordt.

Stap 3: Poetsen met een tandenpoetsgaasje
In deze stap wordt bij het poetsen een tandenpoetsgaasje gebruikt. Er bestaan speciale tandenpoetsgaasjes, maar een schoon verbandgaasje dat om de vinger gewikkeld wordt is net zo goed. De hond zal nu even moeten wennen aan deze kleine verandering waarbij niet meer met een blote vinger de tanden en kiezen worden aangeraakt. De voltooiing van deze stap is voor een dagelijkse tandenpoestbeurt eigenlijk al voldoende. Voor een professionelere poetsbeurt kunnen optioneel de volgende stappen ook nog doorlopen worden.

Poetsen met tandpasta of mondwater
Dagelijks poetsen zonder tandpasta is eigenlijk voldoende om het gebit schoon te houden, maar eventueel kan er voor gekozen worden om met wat tandpasta te poetsen of het gaasje met wat mondwater vochtig te maken. Gebruik overigens alleen producten die voor huisdieren zijn bestemd. Tandpasta en mondwaters voor mensen zijn namelijk giftig voor huisdieren. De tandpasta wordt door het dier ingeslikt waardoor de menselijke tandpasta maagirritaties en fluorvergiftigingen kunnen veroorzaken. De dierlijke tandpasta's en mondwaters zijn wel veilig en bevatten bovendien een lekker vleessmaakje waardoor het poetsen op zich al als een beloning gezien kan worden. Het voordeel van poetsen met tandpasta en mondwater is dat ze de vorming van nieuwe tandplakvorming kunnen remmen.

Poetsen met een vingertandenborstel of tandenborstel
Poetsen met een vingergaasje is voldoende, maar het gebruik van een tandenborstel kan voor sommige mensen de voorkeur geven. Natuurlijk dienen honden aan deze manier van poetsen ook geleidelijk te wennen. Houd bij een tandenborstel altijd de vinger op de kop van de borstel en maak altijd rustige bewegingen met de tandenborstel. Het uitschieten van de borstel is namelijk pijnlijk en niet prettig.