Gebitsverzorging - Kauwsnacks


Hond kauwt op gedroogde runderhuid Een dagelijkse tandenpoetsbeurt kan eigenlijk door niets vervangen worden, maar het kan natuurlijk gebeuren dat het toch moeilijk is om het gebit van uw hond dagelijks te poetsen.

In dat geval kunnen kauwsnacks en kauwspeeltjes voor de hond een uitkomst bieden. Het geven van kauwsnacks is namelijk beter dan helemaal geen gebitsverzorging, maar houd er rekening mee dat een periodieke gebitsreiniging noodzakelijk kan blijven. Kauwsnacks zorgen namelijk alleen voor een mechanische reiniging van de kiezen waarmee gekauwd wordt. Een dagelijkse tandenpoetsbeurt waarbij tandplak van alle tanden en kiezen wordt verwijderd heeft dus echt de voorkeur.

Bij het geven van kauwsnacks is het belangrijk om een goede kauwsnack voor uw hond te kiezen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel en heel uiteenlopende kauwsnacks op de markt en ze beloven natuurlijk allemaal een goede werking. Helaas blijken veel kauwsnacks in gebruik toch niet te doen wat ze horen te doen. Zelfs heel populaire kauwsnacks worden vaak te gemakkelijk doorgebeten en ingeslikt. Om te weten of een kauwsnack goed is kunt u op een aantal zaken letten. Deze gaan we hier bespreken.


Kauwsnacks moeten voldoende hard, maar ook weer niet te hard zijn
De hardheid en textuur van de kauwsnack luisteren erg nauw. Enerzijds dient de kauwsnack voldoende hard te zijn zodat de hond er lang op kan kauwen en niet meteen in een paar happen door kan bijten en in kan slikken. Maar anderzijds mag een kauwstick ook weer niet te hard zijn, omdat dit tandslijtage en zelfs tandbreuk in de hand kan werken.

Geeft u een kauwsnack aan uw hond, let dan goed op hoe lang de hond op de snack kan kauwen voordat het door wordt gebeten. Onze ervaring is dat zelfs populaire kauwsnacks, zoals Dentastix, voor veel honden echt veel te zacht blijken te zijn en na een aantal kauwbewegingen stuk gekauwd en doorgeslikt worden. In dit geval is het effect van een kauwstick nihil. De bedoeling is immers dat de hond op een kauwsnack voldoende lang kan kauwen zodat de snack zijn reinigende werking tijdens het kauwen kan uitoefenen. Een voorbeeld van een te harde kauwsnack zijn grote runderbotten en zijn dus echt af te raden om aan uw hond te geven. Kauwsnacks die van runderhuiden zijn gemaakt zijn over het algemeen de beste kauwsnacks. Ze zijn namelijk niet te hard, niet te zacht, smakelijk en goedkoop.

Niet in een geheel in te slikken
Kauwsticks en kauwstrips mogen bovendien niet te klein zijn, anders kan het door de hond in zijn geheel ingeslikt worden. Dit kan aanleiding geven tot darmblokkages en darmperforaties. Daarom bestaan er verschillende kauwsnacks voor verschillende gewichtsklassen, waarbij alleen de grootste kauwsnacks voor grotere honden geschikt zijn. Geef kauwsnacks bovendien alleen na de maaltijd en houd altijd toezicht.

Tandplakremmers
Sommige kauwsnacks bevatten toegevoegde stoffen die de tandplakvorming remmen. Deze stoffen kunnen ook wel de 'tandpasta' van de kauwsnacks genoemd worden, aangezien de kauwsnack zelf met een tandenborstel vergeleken kan worden.

Smakelijk
Natuurlijk dienen kauwsnacks ook lekker te zijn, want op een kauwsnack die niet lekker smaakt zal een hond niet lang willen kauwen.