Gebitsverzorging - Dental dieet


Dental dieet: VOHC-certificaat en werking Heel populair zijn tegenwoordig ook de zogenoemde dental diets, oftewel de voedingen die de eigenschap hebben om tandplak te voorkomen en/of te verwijderen.

Ook hier geldt weer dat zij het tandenpoetsen niet kunnen vervangen. De meest effectieve en bovendien goedkoopste manier om voor een gezond gebit van uw hond of kat te zorgen blijft dus een dagelijkse tandenpoetsbeurt. Wel kan een dental dieet de vorming van tandplak en tandsteen verminderen en vertragen, zodat een periodieke gebitsreiniging minder vaak nodig is. Het vormt natuurlijk ook een goede aanvullende gebitsverzorging als er daarnaast ook geregeld gepoetst wordt.

De werking van een dental dieet berust enerzijds op de breukgevoeligheid van de brok waardoor tijdens het kauwen het aanwezige tandplak op de tanden verwijderd wordt en anderzijds ook op het feit dat ze veel minder de neiging hebben om bij het kauwen te verkruimelen, waardoor er minder kruimels op en tussen de tanden achter blijven. Sommige voedingen die de tandverzorging ondersteunen kunnen ook eventuele toevoegingen bevatten die calcium complexeren of een antibacteriële werking hebben om de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen.


Onze visie op diervoeding en mondgezondheid

Wat voeding betreft is in de preventie van tandplak en tandsteen voornamelijk belangrijk om plakkerige voedingen te vermijden. Geef daarom liever droge brokken dan blikvoeding. Het geven van droge brokjes kan echter tandplak, tandsteen en aanverwante gebitsproblemen niet voorkomen. De meeste brokjes vallen bij het kauwen namelijk gemakkelijk uiteen waardoor kruimels op en tussen de tanden en kiezen achter blijven en een bron van tandplak en tandsteen vormen. De brokjes van een dental dieet hebben veel minder de neiging om te verkruimelen. Bovendien zijn ook de brokjes groter zodat de kiezen tijdens het eten goed gebruikt worden en is de breukgevoeligheid van de brokjes dermate aangepast dat de kiezen waarmee gekauwd wordt tijdens het eten mechanisch worden gereinigd (zie illustratie hieronder). Naast een dental dieet zijn ook rauwe vleesvoedingen een goed alternatief en hebben ze een duidelijk een positief effect op de gezondheid van het gebit.

Omdat met het tandenpoetsen alle tanden en kiezen volledig gereinigd worden blijft het dagelijks tandenpoetsen echter de voornaamste manier om tandproblemen te voorkomen. Natuurlijk is het ook nuttig om een goede voeding te geven, maar dit is voor het voorkomen van tandplak en tandsteen van ondergeschikt belang.

Reiniging tanden door kauwen op brokjesKwaliteit en effectiviteit van een dental dieet
Bij de keuze voor een dental dieet is het belangrijk om er rekening mee te houden dat steeds meer voedingsproducenten inspelen op de populariteit van deze voedingen en de werking ook aan hun product gaan toeschrijven. Kies daarom alleen een dental dieet dat voorzien is van het VOHC-certificaat. Deze dental diëten zijn uitgebreid op hun werking getest en moeten aan heel veel eisen voldoen voordat ze het certificaat en de naam van dental diet officieel mogen dragen.

Hieronder kunt u het verschil in effectiviteit zien tussen voedingen met en zonder VOHC-certificaat. Daar waar gecertificeerde producten de vorming van tandplak en tandsteen bij honden en katten met +/- 50% kan verminderen, kan bij ongecertificeerde producten geen of slechts in zeer geringe mate (9%) effect gezien worden.

Resultaten onderzoek van verschillende voedingen voor het gebit van honden en katten

Mocht u overwegen een dental dieet aan uw hond of kat te geven, let er dan dus op dat het product het VOHC-certificaat heeft. Op de website van de VOHC kunt u zien welke producten dit zijn.