Nieuwe richtlijn: ontwormen op maat

Waarom ontwormen?
Bij honden en katten komen darmparasieten, zoals wormen, veelvuldig voor. Niet iets om je zorgen over te maken, maar het is wel belangrijk om er bewust van te zijn dat wormen problemen kunnen geven. Niet alleen bij uw huisdier, maar ook bij u zelf. Sommige wormen kunnen namelijk ook de mens infecteren. Door zorg te dragen voor de gezondheid van uw huisdier, draagt u dus ook zorg voor uzelf en uw gezin.

Naast de algemene hygiëne-maatregelen (zoals handen wassen na tuinieren, contact met de zandbak, de kattenbak) is het verstandig om ook uw hond en kat regelmatig te ontwormen. Wormbesmettingen bij huisdieren blijven namelijk vrijwel altijd onopgemerkt doordat de volwassen wormen in de darm leven en de eitjes die zij produceren en met de ontlasting mee komen met het blote oog niet te zien zijn. Deze eitjes kunnen mens en dier besmetten. Om onopgemerkte wormbesmettingen te behandelen is daarom het advies om uw hond of kat geregeld te ontwormen. Zo worden eventueel aanwezige darmwormen afgedood en kunnen zij geen eitjes meer in de omgeving verspreiden.


Nieuwe richtlijn: Ontwormen op maat!
Tot voor kort luidde het advies om alle honden en katten 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Omdat geen enkele hond of kat in dezelfde levenssituatie leeft, kon het met dit advies zijn dat sommige dieren te weinig of te vaak werden ontwormd.

De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een non-profit organisatie welke dierenartsen nuttige informatie verstrekt. Onlangs heeft de ESCCAP een richtlijn opgesteld waarin onze honden en katten, op basis van de leefomstandigheden en gedrag, in vier groepen (A, B, C en D) worden verdeeld. Met deze richtlijn wordt te veel of te weinig ontwormen beter voorkomen dan met de oude richtlijn. Volg het onderstaande keuzediagram en u kunt vinden in welke risicogroep uw huisdier valt en welk ontwormadvies daarbij past.


Keuzediagram ontwormen ESCCAP

RISICOGROEP A: 1-2 keer per jaar ontwormen
RISICOGROEP B: 4 keer per jaar ontwormen
RISICOGROEP C: meer dan 4 keer per jaar ontwormen, afhankelijk van de mate van opname van rauw vlees/prooidieren
RISICOGROEP D: maandelijks ontwormen