Dieetprogramma - Afgevallen!


Hoe Poekie weer een slanke dame geworden is...

Kat Poekie Hoe het begon...
Poekie is een gesteriliseerde poes van ongeveer 3 jaar oud en als een echte Brabantse bourgondiër geniet ze van alles wat ze zo graag eet. Niet alleen vindt ze de brokjes in haar etensbakje onweerstaanbaar lekker, ze mag ook graag stiekem wat van tafel snoepen.

Het is dan ook eenvoudig te raden dat ze steeds dikker werd. Daardoor kon ze niet meer zo snel achter haar speeltjes rennen en werd het knap lastig om nog in de bomen te klimmen. Al met al werd ze steeds luier en lag ze het merendeel van de dag te slapen. Haar humeur had er ook onder te lijden, want tijdens het dagelijks knuffeluurtje kon ze opeens plotseling uithalen. Haar baasje zag natuurlijk wel dat Poekie steeds dikker werd en had al van alles ondernomen: light brokken, het aantal brokjes beperken, blikvoer geven in plaats van brokken, enzovoorts. Niets leek te helpen en dus zocht ze ons op voor een vermageringsprogramma.
Hoe het verder ging...
Eerst werd Poekie lichamelijk onderzocht. Gelukkig was haar gezondheid helemaal in orde, maar ze was natuurlijk wel veel te dik. Het moment was aangebroken om Poekie te wegen en de BCS op te nemen. Met een gewicht van 6,6 kg en een BCS van 4,5 had ze duidelijk overgewicht. Vervolgens werden er nog foto's genomen zodat na het dieet goed te zien zou zijn hoe Poekie er voor het dieet uit gezien heeft. Aan de hand van haar ideale gewicht werden tenslotte de voedingshoeveelheden, het aantal maaltijden en de dieetduur berekend. Het baasje kreeg speciale dieetbrokken mee waar Poekie de komende tijd van zou gaan eten.

Poekie voor vermageringsdieet Poekie voor vermageringsdieetHet baasje woog Poekie vervolgens wekelijks en gaf het gewicht per e-mail aan ons door. De gegevens werden in een grafiek verwerkt en er werd bekeken of Poekie niet te veel of niet te weinig afgevallen was. Bij Poekie bleek het dieet de eerste week nog geen effect te hebben, waardoor besloten werd om de voedingshoeveelheden aan te passen zodat Poekie in de de week die daarop volgde minder brokjes kreeg.

Grafiek van gewichtsverlies kat op dieetElk dier heeft zo zijn eigen energiebehoefte waardoor de werkelijke voedingshoeveelheden kunnen afwijken van de oorspronkelijk theoretisch berekende hoeveelheden. Vooral bij katten wordt dat veel gezien. Bij zowel honden als katten die op dieet gaan starten we met voedingshoeveelheden die op basis van RER (Resting Energy Requirements) berekend zijn. Bij het merendeel van de katten dienen deze hoeveelheden meestal tot 80% van de RER verlaagd te worden.

In de weken die daarop volgden viel ze iedere week netjes af: niet te veel en niet te weinig en dus precies verantwoord. Na een half jaar mag het eindresultaat er dan ook wezen:


Het resultaat...

Poekie na vermageringsdieet Poekie na vermageringsdieetIn totaal is Poekie in 6 maanden tijd 1,7 kg afgevallen. Dat is voor kattenbegrippen niet niks. Op de foto's is te zien hoe de buikomvang flink is verminderd. Het buikje is weer meer opgetrokken en er is ook weer een echte taille te zien. Ook zijn er geen vetplooien meer, is de vetophoping aan de staartbasis flink verminderd, kunnen de pootjes in zithouding dichter bij het lichaam gebracht worden en is de aflijning van de voorste en achterste ledematen weer duidelijk zichtbaar.

Ook wat gedrag betreft is ze een heel stuk energieker en vrolijker dan voorheen. Bovendien kan ze zich nu weer overal gemakkelijk wassen. Dus Poekie is er zelf ook helemaal blij mee.

Momenteel krijgt ze een gepaste hoeveelheid van een lightdieet en wordt ze maandelijks gewogen. Gelukkig blijft haar gewicht stabiel onder dit gewone dieet en ziet het er voor Poekie heel goed uit! En natuurlijk complimenten aan haar baasje, want zonder haar inzet en consequentie zou Poekie dit niet bereikt hebben.