Dieetprogramma - Overgewicht


Een te dikke hond en een te dikke kat
Overgewicht komt bij onze huisdieren nogal vaak voor: zo'n 40-45% van alle huisdieren die bij de dierenarts op consult komt heeft in meer of mindere mate last van overgewicht. Aangezien het een veel voorkomende aandoening is, want dat is het eigenlijk, en het feit dat overgewicht ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben, mag het belang van behandeling van overgewicht en dus ook het bestaan van dieetprogramma's zeker niet onderschat worden.

Dat overgewicht slecht is voor de gezondheid weten we eigenlijk allemaal wel, maar dat er bij huisdieren daadwerkelijk wat aan te doen is, is minder gekend. Er wordt namelijk al gauw gedacht dat het de lichaamsbouw van de hond of de kat is die nu eenmaal bij het dier hoort. Een hond of kat laten afvallen is bovendien niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als het verantwoord hoort te zijn. Overgewicht bij honden en katten kan echter daadwerkelijk wel succesvol behandeld worden.

In dit gedeelte van onze website leggen we uit hoe overgewicht onstaat, wat de gevolgen zijn, hoe het eenvoudig te voorkomen is en hoe het door ons behandeld kan worden. Tenslotte geven wij ook nog een voorbeeld uit onze praktijk.Hoe kan overgewicht bij honden en katten ontstaan?

Overgewicht bij honden en katten ontstaat wanneer de energieopname in vergelijking met het energieverbruik hoger ligt. Dat kan zijn doordat een dier teveel eet of juist te weinig energie verbrandt. De overtollige energie wordt door het lichaam als vet opgeslagen, waardoor op korte tot langere termijn uiteindelijk overgewicht kan ontstaan als deze imbalans in energiehuishouding langer blijft bestaan. De exacte oorzaken van een verhoogde energieopname en/of verlaagd energieverbruik zijn:
          - te veel en/of te energierijke voedingen (te grote maaltijden, tafelrestjes, tussendoortjes en calorierijke snacks)
          - te weinig lichaamsbeweging
          - castratie en sterilisatie
          - een genetische aanleg (Golden retrievers - Windhonden)
          - gedragsproblemen (uit verveling meer gaan eten)
          - ziekten (te trage schildklier, ziekte van cushing, etc.)


Een welvaartsziekte.
Overgewicht bij onze huisdieren wordt ten op zichte van vroeger steeds vaker gezien. Hoe kan dat?

Veranderde levensstijl
Daar waar vroeger de kat in en rond de boerderij de knaagdieren moest bestrijden en de hond het erf moesten bewaken of mee op jacht ging, kunnen ze tegenwoordig van een heerlijk ontspannen leventje genieten waar het eten vaak de hele dag voor hen klaar staat. Dit is dan ook de voornaamste oorzaak waarom overgewicht bij onze hond en kat tegenwoordig steeds meer wordt gezien. Bovendien worden honden en katten ten opzichte van vroeger vaker gecastreerd. Dit kan op zijn beurt de ontwikkeling van overgewicht ook in de hand werken, vooral als er niet tijdig maatregelen worden genomen. Verveling kan daarnaast ook een rol spelen. Een hond die niks te doen heeft kan ter compensatie steeds naar de voerbak lopen en blijven eten.

Te veel verwennen
Onze huisdieren worden tegenwoordig ook als een echt gezinslid beschouwd. Dit brengt met zich mee dat we onze hond of kat graag met veel lekkers willen verwennen. We houden zelf tenslotte ook van een koekje bij de koffie. Op zich is dat prima, maar het kan tot problemen leiden als er te veel snacks of erg vette tussendoortjes worden gegeven. Bedenk altijd dat wat voor een mens niet veel is voor een hond of kat een enorme hoeveelheid is. Ter vergelijking kan gesteld worden dat een boterham met paté voor een hond van 10 kg gelijk staat met 6 boterhammen met paté voor een mens van 60 kg! Iets wat we dan als een tussendoortje beschouwen is voor de hond dus meer dan een flinke maaltijd.

De vicieuze cirkel van overgewicht
Eens overgewicht ontstaan is, is het moeilijk om de vicieuze cirkel te doorbreken. Overgewicht leidt namelijk tot minder lichamelijke activiteit en dus tot een verminderd energieverbruik. Wat op zijn beurt weer leidt tot een toename van het overgewicht en een verminderde lichamelijke activiteit. En zo gaat dat maar door.De gevolgen van overgewicht

Lichamelijke gezondheid
Overgewicht en obesitas bij onze huisdieren kunnen ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid van onze hond of kat. Honden en katten met overgewicht hebben namelijk een:
          - verhoogde kans op hart- en vaatziekten
          - groter risico op het ontstaan van suikerziekte
          - sterke overbelasting van gewrichten waardoor gewrichtsproblemen kunnen ontstaan
          - verhoogde kans op het ontstaan van kanker
          - vertraagde wondheling en een verhoogd risico op het ontstaan van huidziekten
          - verlaagde immuniteit waardoor dieren eerder ziek worden en trager herstellen van infecties en ziekten
          - groter anesthesierisico tijdens operaties
          - moeilijk verlopende en risicovollere operaties door de aanwezigheid van grote hoeveelheid buikvet
          - verhoogd risico op oververhitting
          - vachtproblemen: een te dikke kat kan zich door zijn omvang bijvoorbeeld niet meer overal verzorgen.

Psychische gezondheid
Daarnaast kan overgewicht bij honden en katten ook gevolgen hebben voor de psychische gezondheid en welzijn van het dier. Zo kunnen dieren die last hebben van het extra gewicht minder goed bewegen en spelen, terwijl de hond of kat wel de behoefte kan hebben om even lekker gek te doen.

Dierenwelzijn
Lichamelijke ongemakken en de beperking van de bewegingsvrijheid door het overgewicht brengen samengevat het welzijn van het dier in het geding. Over het algemeen kan dus wel gesteld worden dat veel honden en katten met overgewicht over het algemeen een minder gelukkig leven hebben.Herkennen van overgewicht
Het is niet altijd even gemakkelijk om zelf overgewicht bij uw eigen huisdier vast te stellen. Overgewicht ontstaat immers geleidelijk, waardoor het bij een baasje dat zijn huisdier elke dag ziet niet snel opvalt dat zijn dier overgewicht ontwikkeld heeft.

Schema om de BCS van de hond en kat te bepalen
Op het schema hiernaast kunt u zien en lezen hoe een hond en kat met een ideaal lichaamsgewicht eruit hoort te zien. Daarnaast kunt u overgewicht ook herkennen aan bepaalde gedragsveranderingen:
          - een slecht humeur
          - luiheid
          - veel slapen
          - moeilijk lopen
          - een verminderd uithoudingsvermogen
          - een verminderde hittetolerantie (snel hijgen bij warme omgeving)


Vraagt u zich toch nog af of uw huisdier niet te dik is?
Uiteraard is het mogelijk om ons te laten beoordelen of uw huisdier niet te zwaar is. Wij kunnen dan beoordelen of behandeling nodig is of dat wat aangepaste voedingsadviezen en tips voldoende zijn.


Behandeling van overgewicht
Veel baasjes die overgewicht bij hun huisdier vastgesteld hebben en zelf willen aanpakken stuiten vaak op allerlei vragen en problemen. Welke voeding is geschikt om een dier op rantsoen te plaatsen en hoeveel van die voeding mag er gegeven worden om het dier te laten afvallen maar niet te veel honger heeft? Bovendien is het moeilijk om als huisdiereigenaar consequent te blijven als er eigenlijk geen strikte richtlijnen zijn gevormd waar men zich aan dient te houden.


Ons dieetprogramma
Daarom kunnen wij voor elke hond en kat met overgewicht of obesitas een vermageringsprogramma verzorgen. Het volgen van een dergelijk programma heeft een aantal voordelen:

Het afvallen gebeurt verantwoord
Door het volgen van dit programma weet u zeker dat uw hond of kat daadwerkelijk in gewicht afvalt, maar dat dit niet niet te snel gebeurt. Een te strikt dieet kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid (zie Behandeling). Bovendien kunnen wij er ook voor zorgen dat uw hond of kat met zo min mogelijk hongergevoel kan afvallen zodat het welzijn van uw hond of kat tijdens het afvallen gewaarborgd blijft.

Gemakkelijk vol te houden
Doordat wij precies uitrekenen hoeveel voeding uw huisdier dagelijks mag eten en tevens kunnen aangeven hoe lang het zal duren voordat uw huisdier weer op een gezond streefgewicht zal komen, is het voor u gemakkelijk om met deze richtlijnen consequent te blijven en uw huisdier met succes te laten afvallen. Daarnaast geven wij ook adviezen over het geven van beloningen, het bestrijden van bedelen en geven wij tips waarmee de lichaamsbeweging gestimuleerd kan worden om het programma succesvol te kunnen afronden.

Kosteloze gewichtsopvolging
Tijdens het volgen van het vermageringsprogramma kunt u tussentijds kosteloos het lichaamsgewicht van uw huisdier wekelijks opgeven en krijgt u elke week feedback over hoe het afvallen verloopt en of er eventueel aanpassingen in de voeding noodzakelijk zijn.

Op gewicht! En dan?
Als uw hond of kat uiteindelijk het ideale streefgewicht heeft bereikt willen we natuurlijk dat dit behouden blijft. Dat vraagt wel enige aanpassingen aan de gewoontes van zowel huisdier als baasje. Daarom krijgen alle deelnemers die het dieet succesvol hebben afgerond tips om overgewicht bij hun huisdier te voorkomen.


Op onze website kunt u onder Behandeling uitgebreide informatie over het vermageringsprogramma lezen en bij Afgevallen! kunt u lezen hoe Poekie dankzij ons dieet weer op een gezond lichaamsgewicht is gekomen.