Dieetprogramma - Behandeling


Uw hond of kat zonder deskundige begeleiding laten afvallen is niet gemakkelijk, zeker niet als het verantwoord hoort te zijn. Welke voeding is bijvoorbeeld geschikt en hoeveel zou de hond of kat daarvan mogen krijgen om af te vallen zonder dat daarbij het dier te veel honger heeft? En dan nog de verleiding om toch nog een extraatje te geven als de hond of kat blijft bedelen. Dit zijn nog maar enkele problemen waar veel baasjes tegenaan lopen. Onze ervaring is dan ook dat de meeste baasjes overgewicht bij hun huisdier wel opmerken, vervolgens zelf een aantal mislukte pogingen hebben gedaan en het tenslotte opgeven. Dat is jammer, want meestal is het echt wel mogelijk om met een juiste begeleiding honden en katten met overgewicht weer terug te brengen op een gezond lichaamsgewicht.


Het zelf aanpakken van overgewicht

Hond op weegschaal De nadelen
Te veel voeding geven
          - het dier valt niet af en de eigenaar geeft het op

Te weinig voeding geven
          - risico op het ontstaan van voedingstekorten
          - risicio op leververvetting bij katten
          - ongewenste afbraak van spiermassa
          - jojo-effect na stoppen met dieet
          - continue hongergevoel

Niet consequent blijven
Het is vaak moeilijk om consequent te blijven als er geen duidelijke richtlijnen bestaan of als de hond of kat blijft bedelen om eten.


Het belang van een gezond lichaamsgewicht
Toch is het heel belangrijk dat onze huisdieren een gezond lichaamsgewicht hebben, omdat daarmee veel gezondheidsproblemen kunnen voorkomen worden. Overgewicht moet daarom zeker behandeld worden.
Dieetprogramma


Om honden en katten met overgewicht weer op een gezond lichaamsgewicht te brengen verzorgen wij dieetprogramma's. Door het volgen van een dergelijk programma weet u zeker dat uw huisdier daadwerkelijk afvalt en dat dit bovendien op een verantwoorde wijze met een zo min mogelijk hongergevoel gebeurt. Hieronder kunt u lezen hoe dit programma eruit ziet.

Consult
Een consult bestaat uit de volgende onderdelen:
          - een lichamelijk onderzoek
          - het opnemen van het lichaamsgewicht en BCS
          - het bepalen van het ideale lichaamsgewicht
          - opstellen van voedingsplan (type dieet, dagelijkse voedingshoeveelheden, aantal maaltijden, geschatte dieetduur)
          - tips voor het geven van tussendoortjes en lichaamsbeweging
          - het maken van foto's

Met onze kennis van voedingsleer en ervaring in het behandelen van honden en katten met overgewicht maken wij geen gebruik van algemene richtlijnen op verpakkingen van diëten, maar berekenen wij de exacte dagelijkse voedingshoeveelheden voor vermagering per individuele patiënt. Dit is een veel nauwkeurigere benadering dan de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Bij onze berekeningen nemen wij de RER (Resting Energy Requirement), of bij katten een percentage daarvan, het metabole streefgewicht en het energiegehalte van de voeding als basis.

Dieetvoeding
Tenslotte krijgt u een speciaal vermageringsdieet mee. Een dergelijke voeding is alleen op voorschrift verkrijgbaar en is absoluut niet vergelijkbaar met de normale voedingen die voor honden en katten algemeen verkrijgbaar zijn.

Een dieetvoeding beschikt over een aantal kenmerken die bij normale diervoedingen ontbreken:
          - bevat zeer weinig calorieën (weinig vet en veel onverteerbare vezels)
          - geen risico op voedingstekorten (aangepast gehalte aan essentiële bestanddelen)
          - remt het hongergevoel: veel onverteerbare vezels die de maag vullen maar geen energie leveren
          - is met L-carnitine gesupplementeerd (ondersteunt de vetverbranding en vorming spiermassa)

Kosteloze wekelijkse gewichtsopvolging
Uw hond of kat krijgt een apart dossier met onder andere een grafiek waar wekelijks het gewicht op wordt bijgehouden.

Indien blijkt dat uw hond of kat te weinig of juist te snel afvalt worden de voedingshoeveelheden aangepast. Elk individueel dier heeft namelijk zijn of haar eigen energiemetabolisme waardoor het kan zijn dat de geschikte voedingshoeveelheden afwijken van de theoretisch berekende hoeveelheden.

Vervolgconsult
Wij raden in het begin na een maand en later om de 2 tot 4 maanden een vervolgconsult aan. Zo kan de dierenarts tussentijds de BCS opnemen en de gezondheid controleren. Ook is het dan mogelijk om het exacte streefgewicht bij te stellen. Uiteraard zijn vervolgconsulten niet verplicht.Op gewicht! En dan?


U ontvangt een verslag
Wanneer uw huisdier het ideale lichaamsgewicht heeft bereikt worden er eveneens foto's gemaakt. Deze foto's zullen dan, samen met de foto's die voor het dieet zijn gemaakt, in het verslag opgenomen worden. Zo kunt u zien hoeveel uw huisdier in uiterlijk is veranderd. Bij sommige honden en katten kan dat echt heel spectaculair zijn. Ook kunt u hierin uiteraard de gewichtsgrafiek en handige tips terugvinden om uw hond of kat vervolgens op gewicht te houden.

Overstappen op een normale voeding
Het overstappen van een dieetvoeding naar normale voeding is een spannend punt. Het ideale lichaamsgewicht is immers bereikt en graag willen we dat zo houden. Deze overstap vindt geleidelijk plaats om de hond of kat weer geleidelijk te laten wennen aan een normaal dieet en normale voedingshoeveelheden. Deze overstap mag niet plots gebeuren omdat de kans op herval dan groter wordt.


Verhaal uit onze praktijk
Lees hier hoe Poekie dankzij het volgen van ons vermageringsprogramma weer een slanke dame is geworden.