Chippen - Registratie


Het nut van registratie
Door middel van de registratie worden huisdiergegevens, dierenpaspoort en eigenaargegevens met elkaar gekoppeld in een database. Indien een gechipt huisdier gevonden wordt kan de persoon die het nummer van de chip heeft afgelezen het nummer in een zoeksysteem invoeren om te kijken of het daar geregistreerd staat. Indien het huisdier geregistreerd staat kan aan de hand van de getoonde registratiegegevens vervolgens met het baasje contact opgenomen worden. Huisdier en baasje kunnen daardoor snel en efficiënt weer met elkaar hereinigd worden. Dat scheelt heel wat tijd en zorgen.


Verschillende databases
De registratie van uw huisdier verloopt meestal via de dierenarts, het asiel of de fokker. Afhankelijk daarvan kan uw huisdier ook in een andere database geregistreerd staan. Niet alle databases zijn echter hetzelfde. Sommige databases zijn namelijk niet aangesloten op een overkoepelende Nederlandse en/of Europese verwijsdatabase zoals Petmaxx en EPN. Als uw huisdier in een goede database geregistreerd staat kan uw huisdier ook bij vermissing in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, gemakkelijk met u herenigd worden.

NDG-database
Huisdieren die door ons gechipt zijn worden geregistreerd in de NDG-database. Dit is één van de grootste Nederlandse databases die bovendien ook aangesloten is op de overkoepelende Nederlandse en Europese databases (Petmaxx, EPN). De NDG neemt ook maatregelen om fraude bij diefstal te voorkomen. Zo kunnen er geen wijzigingen meer in de eigenaargegevens aangebracht worden als een dier als vermist is opgegeven. Bovendien wordt een mutatieverzoek altijd handmatig verwerkt. Als er een melding van vermissing staat genoteerd of als zowel roepnaam van het dier als eigenaar wijzigen, dan zullen de gegevens niet worden aangepast zonder toestemming van de bij de NDG bekende eigenaar. In de nabije toekomst is naast de chipcode ook een zogenaamde safecode nodig voor het doen van een mutatieverzoek. Alleen de eigenaar kent deze safecode.

Als uw huisdier registreerd is ontvangt u binnen 2 weken van NDG per post een handig pasje dat u in het mapje van uw Europees dierenpasoort kunt bewaren. Op dit pasje staan het chipnummer en de gegevens van u en uw huisdier vermeld. Tevens kunt u hier ook de safecode vinden.


Voorkant van registratiepasje NDG Achterkant van registratiepasje NDGRegistratie in gratis databases?
Op het internet zijn ook een aantal databases te vinden waar u uw gechipte huisdier zelf gratis kunt registreren. Voordat u dit overweegt dient u zich ervan bewust te zijn dat uw opgegeven gegevens bij deze gratis huisdierdatabases voor commerciële doeleinden aan derden doorverkocht kunnen worden. Echt geheel "gratis" zijn deze databases dus niet. Bovendien zijn dergelijke databases niet aangesloten op de overkoepelende Nederlandse en Europese huisdierdatabases. Indien uw huisdier al in een goede database geregistreerd staat, bijvoorbeeld via de dierenarts, fokker of asiel, is een extra registratie in een dergelijke gratis database overigens absoluut niet nodig. Een enkele administratie in één database is voldoende om bij vermissing contact met u op te kunnen nemen.

Een overzicht van alle databases
Een overzicht van alle Nederlandse, Belgische en Europese huisdierdatabases kunt u vinden via de website van Chipnummer.nl Op de website van Petmaxx en EPN kunt u terugvinden welke Nederlandse databases zich hebben aangesloten bij deze overkoepelende Europese databases.


De registratie is géén eigendomsbewijs
Voor de volledigheid is het ook belangrijk om te melden dat een registratie van een gechipt huisdier in een huisdierdatabase juridisch gezien geen bewijs van eigendom vormt. Een aankoopbewijs is wel een geldend eigendomsbewijs. De registratie in een huisdierdatabase is uitsluitend bedoeld om een gevonden huisdier zo snel mogelijk weer bij zijn of haar eigenaar terug te kunnen brengen.


Hoe zit het met de privacy van de gegevens?
Op de gegevens die u aan een huisdierdatabase verstrekt berust de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), waardoor onder andere de gemeenten geen toegang hebben tot de gegevens die u heeft verstrekt. Zij kunnen en mogen deze gegevens dus niet gebruiken voor het opsporen van hondenbezitters die geen hondenbelasting betalen. Op de website van het RIVD kunt u precies lezen welke personen in welke omstandigheden toegang hebben tot de gegevens die u heeft verstrekt.


Melding bij vermissing
Wanneer uw huisdier vermist is kunt u aan de beheerder van de database waar uw huisdier geregistreerd staat meestal kosteloos doorgeven dat uw huisdier vermist is. In dat geval wordt in de database de status vermist vermeld. Mocht uw hond of kat vervolgens gevonden worden, dan kan de persoon die de chip afleest meteen zien dat het dier als vermist staat geregistreerd. Daarnaast wordt het ook onmogelijk om zonder nadrukkelijke toestemming van de eigenaar wijzigingen in de registratie aan te brengen als een dier de status vermist heeft.

Huisdieren die vermist of gevonden worden kunnen daarnaast ook op verschillende websites gemeld worden. Op de website van Chipnummer.nl vindt u een overzicht van alle websites waar u kosteloos een melding kunt plaatsen. Ook hebben wij op onze website een ruimte gemaakt waar gevonden en vermiste huisdieren kosteloos vermeld kunnen worden. Bij vermissing sturen wij ook een tweet naar alle mensen die ons op Twitter volgen. Belangrijk blijft immers om zo snel en zoveel mogelijk mensen in de buurt op de hoogte te brengen.


Zorg dat de gegevens in de database actueel zijn!
Elk jaar komen er honden en katten in het asiel terecht waarbij het dier wel gechipt blijkt te zijn, maar de registratie helaas niet in orde is waardoor geen contact met het baasje kan worden opgenomen. Zorg er dus altijd voor dat uw gechipt huisdier geregistreerd staat en de gegevens in de database actueel zijn. Geef wijzigingen van telefoonnummers en adres dus altijd door want een registratie op basis van verouderde gegevens is uiteraard niet nuttig en het zou jammer zijn als u daardoor bij vermissing niet met uw huisdier herenigd kunt worden.

Om de registratie te controleren kunt u het volgende doen:
          - Zoek in het paspoort het chipnummer op.
          - Ga naar de website van Chipnummer.nl en voer het chipnummer in.
          - Vervolgens ziet u met één klik in een overzicht meteen terug in welke Nederlandse databases uw huisdier
            geregistreerd staat en waar u dus eventuele wijzigingen kunt doorgeven.

Wijzigingen in telefoonnummer en woonadres kunt u meestal kosteloos of tegen een kleine vergoeding bij de betreffende database doorgeven.


Wat de doen bij emigratie en immigratie?
In de grensstreek gebeurt het geregeld dat een huisdier naar het buitenland verhuist. In dat geval kunt u het beste de gegevens in de oorspronkelijke database laten aanpassen en dient u daarnaast in het land waarnaar het huisdier verhuist voor een nieuwe registratie te zorgen. Hiervoor kunt u in beide landen het beste bij de dierenarts terecht. Wat verhuizingen naar België betreft is het belangrijk te weten dat honden er wettelijk verplicht gechipt en geregistreerd bij het BVIRH horen te zijn. Dit hoort u binnen 3 maanden na verhuizing in orde te hebben gebracht. Meer informatie over de verplichte identificatie en registratie van honden in België kunt u vinden op de website van de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH).