Aankoopadvies - Knaagdieren


Knaagdieren Levensverwachting
De levensverwachting van kleine knaagdieren is over het algemeen hoogstens een aantal jaar. Een uitzondering hierop vormt de cavia en de degoe die gemakkelijk 5 tot 8 jaar worden. Een nog grotere uitzondering is de chinchilla. Veel mensen verwachten het niet, maar een chinchilla kan wel 20 jaar worden. Bij de aanschaf dient hiermee natuurlijk rekening gehouden te worden.

Geschikt voor kinderen?
Omdat de meeste kleine knaagdieren vooral 's nachts actief zijn, zijn deze dieren over het algemeen voor kleine kinderen minder geschikt. Een uitzondering hierop vormt de cavia. Doordat deze overdag actief is en daarnaast uitermate zachtaardig en kalm zijn, vormen ze een ideaal huisdier voor kleine kinderen. Bovendien is de verzorging eenvoudig en kunnen grotere kinderen goed zelf voor de verzorging zorgen. Ook de degoe is voornamelijk overdag actief, maar is vanwege zijn specifieke verzorging en het feit dat ze niet zo graag geknuffeld worden voor kinderen minder geschikt.
Sommige knaagdieren kunnen bijten en daardoor minder geschikt zijn voor kinderen. Vooral hamsters kunnen agressief tegenover de verzorger reageren.


Verzorging
Over het algemeen hebben knaagdieren weinig verzorging nodig. Een uitzondering hierop vormt wel de chinchilla en de degoe waarbij de verzorging toch net iets meer kennis vereist. Meer informatie over de voeding en verzorging van knaagdieren kunt u hier vinden.

Andere huisdieren
Het kan natuurlijk wel, maar over het algemeen is het minder verstandig om kleine knaagdieren in huis te nemen wanneer in datzelfde huis ook één of meerdere katten of fretten wonen. Katten en fretten blijven van nature immers jagers die kleine knaagdieren als prooi beschouwen, ook als ze dagelijks goed te eten krijgen. Het is een instinctief gedrag dat niet afgeleerd kan worden.

Kosten
Kleine knaagdieren zijn wat huisdier betreft een van de goedkoopste huisdieren. Niet alleen in aanschaf, maar ook in de verzorging. Doordat ze zo klein zijn hebben ze immers dagelijks maar weinig voedsel nodig en eisen ze niet zo heel veel ruimte in huis. Natuurlijk hebben ze wel een geschikte en ingerichte kooi nodig. Meer over de huisvesting kunt u per knaagdier hier terug vinden.

Waar dien ik bij de aanschaf op te letten?
Omdat de meeste kleine knagers, op de cavia na, overdag slapen is het moeilijk de gezondheid aan de hand van hun alertheid te beoordelen. Een cavia dient overdag natuurlijk wel alert en geïnteresseerd te zijn in de omgeving. Verder dient de ontlasting normaal te zijn en mag er geen vuil in de ogen of in de vacht aanwezig te zijn. Ook het hok waar het dier verblijft zegt veel over de algemene verzorging die een dier heeft gehad. Een goede plaats is dus daar waar de dieren in een schoon verblijf met voldoende eten en drinken gehuisvest worden. Let bij het aanschaffen van een knaagdier in ieder geval op het volgende:
          - de leeftijd: jonge dieren kunnen gemakkelijk tam gemaakt worden, ze mogen echter niet te jong bij
            de moeder zijn weggehaald.
          - de stand en lengte van de snijtanden
          - de algemene gezondheid: vacht, oogjes, neus, voetjes, conditie, levendigheid en de ontlasting

Indien u overweegt deel te nemen aan tentoonstellingen of de fok is het belangrijk dat u een kwalitatief goed dier aanschaft dat aan de specifieke eisen voldoet. U kunt dan het beste bij een goede fokker terecht. Als u een knaagdier als huisdier wilt aanschaffen dan volstaat het om een gezonde knager via een dierenspeciaalzaak of fokker aan te schaffen.